Αναθεωρείται το Ταμείο Ανάκαμψης – Οι αλλαγές

"Αλλάζει πίστα" από τον Δεκέμβριο το Ταμείο Ανάκαμψης

Του Τάσου Δασόπουλου 

Θέμα ημερών είναι πλέον το “ξεκαθάρισμα” των έργων του Tαμείου Aνάκαμψης, με γνώμονα τη διασφάλιση και αξιοποίηση όσων περισσότερων είναι δυνατό από τα 36 δισ. ευρώ, που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η εκκαθάριση αφορά την απένταξη έργων συνολικού προϋπολογισμού 1,5 -1,8 δισ. ευρώ, τα οποία είτε δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμη, είτε έχουν “κολλήσει” σε προσφυγές και άλλες νομικές διαδικασίες ή η υλοποίησή τους είναι τόσο αργή, που δεν θα ολοκληρωθούν εγκαίρως. Επίσης, θα περάσουν στο ΕΣΠΑ αναμορφωμένα προγράμματα, τα οποία δεν συνάντησαν το απαραίτητο ενδιαφέρον από την πραγματική οικονομία.

Ήδη, ένα πρώτο πακέτο επενδύσεων για την ψηφιακή μετάβαση που αφορά τον ιδιωτικό τομέα, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν συνάντησε το αναμενόμενο ενδιαφέρον από την αγορά, αναμένεται να αντικατασταθεί και να περάσει στο ΕΣΠΑ και ειδικότερα στο STEP. 

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΘΟ, επανεξετάζεται η πορεία υλοποίησης από κλασσικές υποδομές (μέρη της ΠΑΘΕ, σιδηροδρομικά έργα) τα οποία δεν έχουν ακόμη προκηρυχθεί και είναι δύσκολο να ολοκληρωθούν στην ώρα τους. 

Εξετάζεται επίσης η απένταξη των ηλεκτρικών ταξί από το πρόγραμμα, λόγω της χαμηλής ανταπόκρισης των ιδιοκτητών ταξί. Το πρόγραμμα “Πράσινα Ταξί”, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. Στόχος του υπουργείου Μεταφορών ήταν να καλυφθούν 1.770 ταξί. Παρ’ όλα αυτά, έχουν ανταποκριθεί μόνο 34, με τους ιδιοκτήτες ταξί να εμφανίζονται πολύ διστακτικοί.

Ο αγωγός σύνδεσης του συστήματος δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στον Πρίνο είναι άλλο ένα έργο που θα διακοπεί. Το έργο προέβλεπε τη χρησιμοποίηση των παλιών κενών “πηγαδιών” εξόρυξης πετρελαίου του Πρίνου ως χώρου αποθήκευσης CO2, με ρυθμό αποθήκευσης έως 3 εκατ. τόνους CO2 ετησίως. 

Στο σχεδιασμό προβλέπεται και η απένταξη του έργου “Αρδευτικό Σύστημα Αλμωπαίου μέσω ΣΔΙΤ”, για το οποίο έχει ματαιωθεί η διαγωνιστική διαδικασία λόγω μη υποβολής προσφορών.

Ποια έργα εντάσσονται 

Στα έργα που θα ενταχθούν στις χρηματοδοτήσεις του ΤΑΑ περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, το οποίο θα χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες και δεδομένα από αεροφωτογραφίες υψηλής ανάλυσης με επανδρωμένα αεροσκάφη και UAV, καθώς και τα δεδομένα του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη. Επίσης, στις χρηματοδοτήσεις θα ενταχθεί το στέγαστρο Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Όσον αφορά την αυθαίρετη δόμηση, στόχος είναι η ολιστική και αποτελεσματική αντιμετώπισή της μέσω της ενίσχυσης των αρμόδιων κρατικών αρχών με νέα εργαλεία και ψηφιακά μέσα, καθώς και η δημιουργία ενός μηχανισμού διασταύρωσης στοιχείων για πολεοδομικούς και φορολογικούς σκοπούς.

Οι τελευταίες πινελιές 

Τις τελευταίες αυτές μέρες θα κριθεί αν τελικά θα μείνουν ή θα απενταχθούν από το ΤΑΑ έργα που αφορούν την ψηφιοποίηση του δημοσίου, τα οποία επίσης καθυστερούν. Πρόκειται για δέκα έργα προϋπολογισμού περίπου 50 εκατ. ευρώ για τα οποία δεν έχουν προχωρήσει οι διαγωνισμοί και υπάρχει ενδεχόμενο να μην προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης. Μπορεί τα έργα να είναι λίγα, αλλά η μη ολοκλήρωσή τους μπορεί να επηρεάσει την επίτευξη του στόχου της ψηφιοποίησης του δημοσίου, το οποίο επισείει οριζόντιες ποινές για τα κονδύλια του ΤΑΑ.

Η απένταξη έργων θα γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επηρεάζουν σε σύνολο προγράμματος την ποσόστωση των δαπανώμενων πόρων, κυρίως για τα έργα πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και δεν θα επηρεάσουν τους ενδιάμεσους στόχους του προγράμματος.

Η υλοποίηση οροσήμων 

Παράλληλα, το ΥΠΕΘΟ και να συναρμόδια υπουργεία έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσουν από φέτος όσα περισσότερα μπορούν από τα 240 ορόσημα, τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ώστε να γίνει πιο ομαλή η ροή των πόρων μέχρι και τα μέσα του 2026. Προς το παρόν, το ΥΠΕΘΟ περιμένει την εκταμίευση της 5ης δόσης από το ΤΑΑ ύψους 3,1 δισ. ευρώ, ενώ ετοιμάζεται μέσα στην άνοιξη να υποβάλει και την 6η δόση από το ΤΑΑ ύψους 3,9 δισ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ