6 ύποπτες αλλαγές σε σπίλους που προειδοποιούν για μελάνωμα

6 ύποπτες αλλαγές σε σπίλους που προειδοποιούν για μελάνωμα

Ένας δερματολόγος προειδοποιεί για τα αδιόρατα σημάδια στο δέρμα που θα μπορούσαν να προμηνύουν έναν από τους πιο επικίνδυνους τύπους καρκίνου του δέρματος 

Το μελάνωμα θεωρείται ένας από τους πιο επικίνδυνους τύπους καρκίνου του δέρματος. Συχνά, οι πρώτες ενδείξεις της εμφάνισής του εκδηλώνονται μέσα από αλλαγές στους σπίλους, δηλαδή στις κοινώς γνωστές ελιές. Οι ειδικοί συνιστούν την τακτική παρακολούθηση τους, καθώς η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει ζωές. Όμως, σύμφωνα με τον Δρα. Conal Perrett, σύμβουλο δερματολόγο στο University College London Hospital και στην The Devonshire Clinic, δεν είναι μόνο το μέγεθος ή το σχήμα που πρέπει να μας προβληματίζει.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δρ. Perrett επισημαίνει ότι είναι εξίσου κρίσιμο να προσέχουμε και άλλες, λιγότερο γνωστές μεταβολές στους σπίλους, όπως αλλαγές στην υφή, την αίσθηση ή την απόχρωση. «Θα πρέπει να δίνουμε προσοχή σε οποιαδήποτε διαφοροποίηση στα όρια, στη συμμετρία ή στη γενική εμφάνιση μιας ελιάς», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ένα συχνό λάθος είναι η πεποίθηση ότι το μελάνωμα εμφανίζεται αποκλειστικά σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, τα χέρια ή τα πόδια. Ωστόσο, η ασθένεια μπορεί να πλήξει λιγότερο εμφανή σημεία του σώματος, όπως το τριχωτό της κεφαλής, τα νύχια, τις παλάμες, τα πέλματα, ακόμα και το εσωτερικό του στόματος.

6 πρώιμα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε, σύμφωνα με τον ειδικό:

Φαγούρα, πόνος ή ευαισθησία: Αν ένας σπίλος αρχίσει να προκαλεί ενόχληση ή γίνεται επώδυνος, θα πρέπει να αξιολογηθεί άμεσα.

Αιμορραγία ή έκκριση υγρού: Αυτά τα συμπτώματα είναι ανησυχητικά και ενδέχεται να υποδεικνύουν καρκινική μετάλλαξη.

Αλλαγή στο μέγεθος: Ελιές που ξεπερνούν τα 7 χιλιοστά ή που μεγαλώνουν γρήγορα μέσα σε λίγες εβδομάδες πρέπει να εξεταστούν από δερματολόγο.

Ανομοιομορφία στο χρώμα: Η εμφάνιση πολλαπλών αποχρώσεων (καφέ, μαύρο, κόκκινο, λευκό ή μπλε) στον ίδιο σπίλο είναι ύποπτη.

Ασυμμετρία ή παραμόρφωση: Ελιές που χάνουν τη συμμετρία τους ή αποκτούν ακανόνιστο σχήμα μπορεί να αποτελούν ένδειξη μελανώματος.

Αλλαγή στα όρια: Όταν τα άκρα μιας ελιάς γίνονται οδοντωτά, θολά ή ανομοιογενή, απαιτείται άμεση ιατρική αξιολόγηση.

Η σημασία της πρόληψης και της τακτικής παρακολούθησης

Η πρόληψη παραμένει το ισχυρότερο «όπλο» κατά του μελανώματος. Ο Δρ. Perrett τονίζει ότι ο καρκίνος αυτός μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε εσωτερικά όργανα, μειώνοντας δραματικά τις πιθανότητες επιβίωσης. «Όσο πιο νωρίς εντοπιστεί, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση για τον ασθενή», αναφέρει.

Οι ειδικοί συνιστούν τη συστηματική χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας, τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο, καθώς και την κάλυψη του δέρματος με προστατευτικά ρούχα. Είναι σημαντικό, επίσης, να αποφεύγεται η ηλιακή ακτινοβολία τις ώρες αιχμής και να διατηρούνται τα παιδιά μακριά από την απευθείας έκθεση στον ήλιο.

Τέλος, για όσους έχουν πολλούς σπίλους, συνίσταται ένας ετήσιος έλεγχος από δερματολόγο ή γενικό ιατρό, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία του δέρματος και να εντοπιστούν έγκαιρα πιθανές αλλοιώσεις.

Διαβάστε επίσης

Μελάνωμα: Το πρώτο mRNA εμβόλιο που αλλάζει τα δεδομένα στην αντιμετώπισή του

Μελάνωμα: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Οδηγίες προστασίας

Μελάνωμα: Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέος θεραπευτικός συνδυασμός

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ