20 Ιανουαρίου
Καταιγισμός διαταγμάτων
Την ημέρα της ορκωμοσίας του ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράφει 26 εκτελεστικά διατάγματα, ιστορικό ρεκόρ. Οι πρώτες του κινήσεις δίνουν τον τόνο της νέας θητείας του: αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα καθώς και τον ΠΟΥ, αμφισβητεί το δίκαιο του εδάφους, απονέμει χάρη στους ταραξίες που είχαν εισβάλει στο Καπιτώλιο τέσσερα χρόνια νωρίτερα…
4 Φεβρουαρίου
Ο Τραμπ προτείνει κατάληψη της Γάζας
Στη διάρκεια συνάντησής του στον Λευκό Οίκο με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Τραμπ αποκαλύπτει πως εννοεί να πάρει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, να εκτοπίσει τον παλαιστινιακό πληθυσμό της και να μετατρέψει τον ρημαγμένο θύλακα σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής». Η κατακραυγή δεν τον εμποδίζει να αναπαραγάγει, τρεις εβδομάδες αργότερα, βίντεο τεχνητής νοημοσύνης που εικονογραφεί το όνειρό του.
12 Φεβρουαρίου
Μασκ και υιός στον Λευκό Οίκο
Ο δισεκατομμυριούχος σύμμαχος του Τραμπ, ο Ιλον Μασκ, και ο μικρός του γιος, ο «Χ», συμμετέχουν μαζί με τον πρόεδρο σε συνέντευξη Τύπου στο Οβάλ Γραφείο. Ο Μασκ, ο οποίος ηγείται των ομοσπονδιακών προσπαθειών περικοπής δαπανών μέσω του Τμήματος Κυβερνητικής Αποδοτικότητας – DOGE –, απορρίπτει τις επικρίσεις για έλλειψη διαφάνειας και πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων.
12 Φεβρουαρίου
Ο Τραμπ φέρνει πίσω τον Πούτιν από το κρύο
Ο Τραμπ βάζει τέλος στην πολυετή διπλωματική απομόνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν, έχοντας 90λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ηγέτη. Ακολουθούν δεύτερη τηλεφωνική συνδιάλεξη, στις 28 Φεβρουαρίου, και αρκετές αμερικανορωσικές επαφές υψηλού επιπέδου, από τις οποίες αποκλείονται οι Ευρωπαίοι.
14 Φεβρουαρίου
Ο Βανς κάνει διάλεξη στην Ευρώπη
Στην ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, προκαλεί σοκ στους ευρωπαίους ηγέτες, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως η ελευθερία του λόγου περιστέλλεται στη Γηραιά Ηπειρο και ότι αυτό τον «ανησυχεί περισσότερο» από την απειλή της Ρωσίας ή της Κίνας. Εκτοτε η κυβέρνηση Τραμπ πολλαπλασιάζει τις επικρίσεις έναντι των Ευρωπαίων, κατηγορώντας τους ότι εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ.
28 Φεβρουαρίου
Η ταπείνωση του Ζελένσκι
Στη διάρκεια μιας τεταμένης συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο, μπροστά στις κάμερες, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δέχεται λεκτική επίθεση από τον Τραμπ και τον Βανς, οι οποίοι τον καταγγέλλουν για αγνωμοσύνη όσον αφορά την αμερικανική στήριξη. «Ο Τραμπ και ο Βανς κάνουν τη βρώμικη δουλειά του Πούτιν», αντιδρά ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.
7 Μαρτίου
Ο Τραμπ τα βάζει με τα πανεπιστήμια
Η κυβέρνηση Τραμπ κατηγορεί αρκετά πανεπιστήμια ότι άφησαν τον αντισημιτισμό να μαίνεται στους κόλπους τους στη διάρκεια των περυσινών φοιτητικών διαμαρτυριών για τον πόλεμο στη Γάζα και απειλεί με κυρώσεις. Το Κολούμπια σπεύδει να συμμορφωθεί προς τις τραμπικές υποδείξεις μόλις του κόβονται 400 εκατ. δολάρια επιχορηγήσεων. Το Χάρβαρντ όμως αντιστέκεται στις προσπάθειες να τεθεί υπό κυβερνητική εποπτεία. Η κυβέρνηση παγώνει ομοσπονδιακή επιχορήγηση ύψους 2,2 δισ. δολαρίων. Το Χάρβαρντ προσφεύγει στη Δικαιοσύνη.
15 Μαρτίου
Μαζικές απελάσεις στο Ελ Σαλβαδόρ
Δυνάμει νόμου του 18ου αιώνα που είχε χρησιμοποιηθεί μόνο σε καιρό πολέμου, η κυβέρνηση Τραμπ στέλνει περισσότερους από 200 μετανάστες, υποτίθεται μέλη βενεζουελανικής συμμορίας, σε φυλακή υψηλής ασφαλείας στο Ελ Σαλβαδόρ. Ειδικά η υπόθεση σαλβαδοριανού μετανάστη που απελάθηκε από «λάθος» φτάνει μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο. Μέχρι και σήμερα ωστόσο η κυβέρνηση αρνείται να συμμορφωθεί προς τις δικαστικές αποφάσεις.
26 Μαρτίου
Οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν τη Γροιλανδία δική τους
«Χρειαζόμαστε τη Γροιλανδία για τη διεθνή ασφάλεια και προστασία. Πρέπει να την αποκτήσουμε» διακηρύττει εκ νέου ο Τραμπ, δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη του Βανς και της συζύγου του σε αυτή την αυτόνομη περιοχή της Δανίας – ο ίδιος θέλει επίσης να ανακτήσουν οι ΗΠΑ τον έλεγχο της Διώρυγας του Καναδά και να γίνει ο Καναδάς η 51η αμερικανική Πολιτεία. Η ηγεσία της Δανίας αντιδρά έντονα και τελικά οι Βανς περιορίζουν την επίσκεψή τους στη Γροιλανδία στην εκεί αμερικανική στρατιωτική βάση.
2-9 Απριλίου
Ο πόλεμος των δασμών
Στις 2 Απριλίου ο Τραμπ επιβάλλει «ανταποδοτικούς» δασμούς σε δεκάδες χώρες που κατηγορεί πως «εκμεταλλεύονται» τις ΗΠΑ: 10% κατ’ ελάχιστον, 20% για την ΕΕ, 34% για την Κίνα… Στις 9 Απριλίου ωστόσο, λίγες ώρες αφότου οι δασμοί του τίθενται σε ισχύ, ο Τραμπ πραγματοποιεί μερική υποχώρηση: μειώνει τους περισσότερους δασμούς στο 10% για μια περίοδο 90 ημερών, αυξάνοντας παράλληλα στο 145% τους δασμούς σε βάρος της Κίνας. Η κρίση ταρακούνησε τις παγκόσμιες αγορές, εκτόξευσε την τιμή του χρυσού στα ύψη και έπληξε την αξία του δολαρίου.
Πηγή: tanea.gr