Η Κίνα κατέλαβε το Sandy Cay, έναν αμφισβητούμενο ύφαλο κοντά σε στρατιωτικό φυλάκιο των Φιλιππίνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα CCTV, επικαλούμενη την «περιβαλλοντική προστασία» της περιοχής.
Αξιωματικοί της κινεζικής ακτοφυλακής ύψωσαν την κινεζική σημαία για να διαβεβαιώσουν την κυριαρχία τους επί του υφάλου, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσημη διεκδίκηση του Πεκίνου επί ενός προηγουμένως ακατοίκητου χερσαίου χαρακτηριστικού εδώ και χρόνια.
Αν και μικρός, ο ύφαλος Sandy Cay έχει στρατηγική αξία λόγω των χωρικών υδάτων που διοικεί, επικαλύπτοντας το νησί Thitu, όπου βρίσκεται μία από τις σημαντικότερες στρατιωτικές βάσεις των Φιλιππίνων.
Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς οι Φιλιππίνες και οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη ετήσια στρατιωτική άσκησή τους, την άσκηση Balikatan (μεταφράζεται ως «ώμο με ώμο») τη Δευτέρα, κοντά στα νησιά Σπράτλι με 14.000 στρατιώτες και ναύτες. Συγκεκριμένα 9.000 Αμερικανούς και 5.000 Φιλιππινέζους.
Ποιοι διεκδικούσαν το νησί που κατέλαβε η Κίνα
Το νησί κατέχονταν από το Βιετνάμ από το 1974 (αρχικά από το Νότιο Βιετνάμ και μετά από τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ μετά το 1975). Ωστόσο, δεν έχουν κατασκευαστεί βιετναμέζικοι σταθμοί. Μέχρι το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, κανένα έθνος δεν είχε πλήρη κυριαρχία στα νησιά.
Το νησί βρίσκονταν υπό διεκδίκηση από την Κίνα, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και την Ταϊβάν. Από σήμερα κατέχεται από την Κίνα, η οποία θα επιδιώξει να επιβάλει τον έλεγχό της και στα ύδατα γύρω από τον ύφαλο.

Ο διαφιλονικούμενος ύφαλος βρίσκεται εγγύτερα στις Φιλιππίνες, αλλά κοντά και στο Βιετνάμ.
H Κίνα έθεσε ζήτημα προστασίας του περιβάλλοντος
Η Κίνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υποβάθμιση των κοραλλιογενών υφάλων στα ύδατα που περιβάλλουν το Sandy Cay – έναν διαφιλονικούμενο ύφαλο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας – οφείλεται σε συνδυασμό φυσικών φαινομένων και ανθρώπινων δραστηριοτήτων, συγκεκριμένα σε κατασκευαστικά έργα των Φιλιππίνων σε ένα κοντινό νησί, όπως περιγράφει η South China Morning Post.
Στην πρώτη, «ολοκληρωμένη» κινεζική αξιολόγηση του κοραλλιογενούς οικοσυστήματος γύρω από το Sandy Cay και τον ύφαλο Whitsun, μια ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι διαπίστωσε ότι το οικοσύστημα των κοραλλιογενών υφάλων είχε «υποβαθμιστεί σοβαρά» τα τελευταία χρόνια, ενώ η οικολογία στον κοντινό ύφαλο Whitsun ήταν «γενικά υγιής».
Τα αποτελέσματα της έρευνας δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα από μια ομάδα στην οποία συμμετείχαν μέλη τριών θυγατρικών του Υπουργείου Φυσικών Πόρων και ένας επιστημονικός χώρος παρατήρησης κοραλλιογενών υφάλων με έδρα τη Χαϊνάν.
Η ομάδα, η οποία στήριξε τα ευρήματά της σε δορυφορικές εικόνες και επιτόπιες επιθεωρήσεις, απέδωσε εν μέρει την υποβάθμιση στην περιοχή σε «συχνές ανθρώπινες δραστηριότητες», συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών και της αλιευτικής δραστηριότητας των Φιλιππίνων στο νησί Thitu, δύο ναυτικά μίλια μακριά.


Μάλιστα οι αξιωματικοί της Κινεζικής Ακτοφυλακής φωτογραφήθηκαν να… μαζεύουν σκουπίδια.
Κινεζικό και αμερικανικό αεροπλανοφόρο «δίπλα-δίπλα»
Το Shandong αναπτύχθηκε στη διαφιλονικούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας για δεύτερη φορά τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USNI). Εκεί όμως βρίσκεται και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Νίμιτς.
«Το Πολεμικό Ναυτικό των Φιλιππίνων, μέσω των δυνατοτήτων αναγνώρισης παρακολούθησης πληροφοριών, παρακολούθησε 2 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της PLA (σ.σ. Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας) στα ανοικτά των βόρειων ακτών μας στις 22 Απριλίου 2025», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού πλοίαρχος Τζον Πέρσι Άλκος.
Επιβεβαιώνοντας απόλυτα το ρεπορτάζ του Ναυτικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ για την συνύπαρξη του κινεζικού αεροπλανοφόρου στην περιοχή.
Να σημειωθεί πως το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson έφυγε από την περιοχή του Ινδοειρηνικού για να συνδράμει στις επιθέσεις ενάντια στην Ανσάρ Αλλάχ της Υεμένης και βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα.


Μετά την «οικολογική κατάληψη» του υφάλου, οι κινέζοι στρατιώτες αποχωρούν από τον ύφαλο.
Πηγή: in.gr