ΗΠΑ: Κλίμα αβεβαιότητας για καθηγητές και διεθνείς φοιτητές του Χάρβαρντ – «Δεν αισθάνομαι επιθυμητή»

ΗΠΑ: Κλίμα αβεβαιότητας για καθηγητές και διεθνείς φοιτητές του Χάρβαρντ - «Δεν αισθάνομαι επιθυμητή»

Η πανεπιστημιούπολη του Χάρβαρντ φαίνεται να τελεί… υπό «πολιορκία». Η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο μετά τις επιθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ, είναι αρκετά έκρυθμη.

Εξωτερικά, το πανεπιστήμιο έχει γίνει σύμβολο αντίδρασης επειδή αρνείται να υποκύψει στις απαιτήσεις της διοίκησης, αλλά στην πανεπιστημιούπολη, πολλοί λένε ότι το κλίμα «μυρίζει» απογοήτευση και φόβο, ιδίως για τους διεθνείς φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό. Αν και οι αντιδράσεις για τη σύγκρουση ποικίλλουν, πολλοί ανησυχούν ότι το Χάρβαρντ δεν θα είναι πλέον Χάρβαρντ αν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει πράξη τις απειλές του.

Κλίμα αβεβαιότητας

«Οι φοιτητές δεν είναι σίγουροι αν μπορούν να δημοσιεύσουν, αν μπορούν να ταξιδέψουν και αναρωτιούνται αν μπορούν να τελειώσουν το πτυχίο τους», δήλωσε η Jocelyn Viterna, πρόεδρος του τμήματος σπουδών γυναικών, φύλου και σεξουαλικότητας και καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Χάρβαρντ, σχετικά με τους διεθνείς φοιτητές. «Ξέρω ότι οι φοιτητές φοβούνται επίσης ότι μπορεί να καταλήξουν σε μια φυλακή της Λουιζιάνα εξαιτίας κάτι που έτυχε να τους αρέσει μια φορά στο Facebook».

Καθηγητές, φοιτητές και προσωπικό περιέγραψαν σε συνεντεύξεις στο NBC News αυτή την εβδομάδα πώς οι ζωές τους ανατράπηκαν από την αναμέτρηση. Ορισμένοι καθηγητές επικοινωνούν πλέον μέσω του Signal, το οποίο κρυπτογραφεί και διαγράφει αυτόματα τα μηνύματα, ανησυχώντας ότι τα κείμενά τους θα μπορούσαν να κοινοποιηθούν στην κυβέρνηση. Ορισμένοι ξένοι φοιτητές περπατούν τώρα σε ομάδες, από φόβο μήπως τους τραβήξουν από τον δρόμο οι υπηρεσίες μετανάστευσης και τελωνειακής επιβολής. Σε ένα πρόσφατο διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώθηκε από το πανεπιστήμιο, ένας δικηγόρος προειδοποίησε ότι οι ανακλήσεις διεθνών θεωρήσεων «ενδεχομένως να εκτοξευθούν στα ύψη».

Μετά το πάγωμα της χρηματοδότησης ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η κυβέρνηση Τραμπ έχει επίσης ξεχωρίσει το Χάρβαρντ με άλλους βασικούς τρόπους: Απείλησε το μη κερδοσκοπικό καθεστώς του πανεπιστημίου και την ικανότητά του να φιλοξενεί διεθνείς φοιτητές και καθηγητές, οι οποίοι αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του φοιτητικού σώματος και συμβάλλουν στην τροφοδότηση της έρευνας σε κάθε τμήμα της σχολής.

Ορισμένοι καθηγητές εξέφρασαν την ανησυχία ότι το Χάρβαρντ δεν θα είναι πλέον σε θέση να προσελκύει κορυφαία ταλέντα. «Αυτό σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε στα καλύτερα και λαμπρότερα μυαλά σε όλο τον κόσμο ότι δεν είστε ευπρόσδεκτοι», δήλωσε ο Tarek Masoud, καθηγητής δημοκρατίας και διακυβέρνησης στη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ.

Ο Abdullah Shahid Sial, συμπρόεδρος του προπτυχιακού φοιτητικού σώματος, ήρθε στο Cambridge από τη Λαχόρη του Πακιστάν, ελπίζοντας να συνεργαστεί με τους «καλύτερους καθηγητές στον κόσμο». Τώρα, έγραψε ένα άρθρο που θα δημοσιευτεί στο The Harvard Crimson σε περίπτωση που απελαθεί επειδή μίλησε. «Αν κάποια στιγμή θελήσουν να με διώξουν, τότε θα προτιμούσα να φύγω με πολύ πιο αξιοπρεπή τρόπο», είπε.

Ένας επιστήμονας του Χάρβαρντ συνελήφθη και τουλάχιστον άλλα 11 άτομα που συνδέονται με το πανεπιστήμιο έχασαν τη βίζα τους τις τελευταίες εβδομάδες, αν και η κυβέρνηση επανέφερε κάποιες από αυτές την Παρασκευή.

Σε συνέντευξή του την Τετάρτη, δύο ημέρες αφότου το πανεπιστήμιο κατέθεσε αγωγή για να προσπαθήσει να επανακτήσει την ομοσπονδιακή του χρηματοδότηση, ο πρόεδρος του Χάρβαρντ Άλαν Γκάρμπερ υποστήριξε την απόφαση του σχολείου να πάρει θέση.

«Είναι ζήτημα μεγαλύτερο από το Χάρβαρντ», δήλωσε ο Garber στον παρουσιαστή του “NBC Nightly News” Lester Holt. «Υπερασπιζόμαστε αυτό που πιστεύω ότι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς άξονες της αμερικανικής οικονομίας και του τρόπου ζωής – τα πανεπιστήμιά μας».

Ο Χάρισον Φιλντς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, επέκρινε την αντίδραση του πανεπιστημίου. «Τα κολέγια είναι εξαρτημένα από τα ομοσπονδιακά χρήματα και το δημόσιο ξέσπασμα του κ. Garber απλώς τροφοδοτεί την προσπάθεια να κλείσουν τα χρήματα των φορολογουμένων που στηρίζουν το ίδρυμά τους», δήλωσε.

Με τις τελικές εξετάσεις και την αποφοίτηση να πλησιάζουν, πολλοί προετοιμάζονται για μια παρατεταμένη μάχη που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο για τα επόμενα χρόνια.

Εκτός ορίων οι απαιτήσεις της κυβέρνησης

Ο Steven Pinker, γνωστός καθηγητής ψυχολογίας, συνίδρυσε το Συμβούλιο Ακαδημαϊκής Ελευθερίας στο Χάρβαρντ για την προώθηση της «ελεύθερης έρευνας, της πνευματικής ποικιλομορφίας και του πολιτισμένου διαλόγου». Συμφωνεί με την κριτική ότι το Χάρβαρντ χρειάζεται μεγαλύτερη ποικιλομορφία απόψεων, αλλά πιστεύει ότι οι απαιτήσεις της κυβέρνησης παραβαίνουν τα όρια, είπε.

Το Χάρβαρντ κλήθηκε, μεταξύ άλλων απαιτήσεων σε επιστολή της 11ης Απριλίου, να αυξήσει την ποικιλομορφία απόψεων μεταξύ των διδασκόντων και των φοιτητών (με την έγκριση της κυβέρνησης), να υποβάλει τις προσλήψεις του σε ομοσπονδιακό έλεγχο για περισσότερα από τρία χρόνια και να χρησιμοποιήσει ένα ιδεολογικό τεστ για την εισαγωγή διεθνών φοιτητών.

«Απλώς δεν νομίζω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει τη νόμιμη εξουσία να επιβάλει το όραμά του για την ποικιλομορφία απόψεων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια», δήλωσε ο Pinker. «Θα μπορούσε αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε αντιεμβολιαστές στην ιατρική σχολή; Μήπως αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε θεωρητικούς του ‘Stop the Steal’ στο τμήμα ιστορίας; Θεωρητικούς του MAGA στα προγράμματα πολιτικών επιστημών; Απλώς δεν θέλετε να δώσετε στην κυβέρνηση τη δύναμη να λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις».

Όταν το Χάρβαρντ αρνήθηκε να συμμορφωθεί, η διοίκηση Τραμπ διπλασίασε τα μέτρα της. Σε επιστολή που απέστειλε στις 16 Απριλίου, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ απαίτησε από το Χάρβαρντ να παράσχει τα ονόματα όλων των διεθνών φοιτητών που «συμμετείχαν σε διαδηλώσεις» και τα «πειθαρχικά τους μητρώα», με προθεσμία την 30ή Απριλίου, μετά την οποία απείλησε να ανακαλέσει τη δυνατότητα του Χάρβαρντ να φιλοξενεί διεθνείς φοιτητές.

«Το Χάρβαρντ εκτιμά το κράτος δικαίου και αναμένει από όλα τα μέλη της κοινότητάς μας να συμμορφώνονται με τις πολιτικές του Πανεπιστημίου και τα ισχύοντα νομικά πρότυπα», δήλωσε ο Jason Newton, εκπρόσωπος του Χάρβαρντ. «Εάν ληφθούν ομοσπονδιακά μέτρα εναντίον ενός μέλους της κοινότητάς μας, αναμένουμε ότι θα βασίζονται σε σαφή στοιχεία, θα ακολουθούν τις καθιερωμένες νομικές διαδικασίες και θα σέβονται τα συνταγματικά δικαιώματα που παρέχονται σε όλα τα άτομα».

Ορισμένοι διεθνείς φοιτητές αισθάνονται ότι βρίσκονται στο στόχαστρο μεταξύ του Χάρβαρντ και της διοίκησης Τραμπ, τονίζει το δημοσίευμα του NBC News.

Ανήσυχοι οι διεθνείς φοιτητές

«Μας χρησιμοποιούν ως μάρκες πόκερ σε μια μάχη με τον Λευκό Οίκο», δήλωσε ο Leo Gerdén, τελειόφοιτος από τη Στοκχόλμη της Σουηδίας. «Κανείς από εμάς δεν ήθελε να επιβαρυνθεί με αυτή τη ‘μάχη’».

Ο Sial, συμπρόεδρος του φοιτητικού σώματος, συνεργάζεται τώρα με τους διοικητικούς υπαλλήλους για να εξασφαλίσει θερινή στέγαση στην πανεπιστημιούπολη για τον αυξημένο αριθμό των διεθνών φοιτητών που σχεδιάζουν να καταφύγουν στο Κέιμπριτζ από φόβο ότι θα τους απαγορευτεί η επανείσοδος στη χώρα.

Αρκετοί άλλοι διεθνείς φοιτητές μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να μην απειληθεί το καθεστώς της φοιτητικής τους βίζας. Περιέγραψαν αυτή τη στιγμή στο Χάρβαρντ ως διπλά δύσκολη: Βρίσκονται ήδη υπό την απειλή να χάσουν τη βίζα τους -όπως φέρεται να έχουν χάσει περισσότεροι από 1.800 διεθνείς φοιτητές και πρόσφατοι απόφοιτοι σε εθνικό επίπεδο, πριν από την ανατροπή της κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα- βρίσκονται επίσης στο πανεπιστήμιο που ο Τραμπ ελέγχει πιο προσεκτικά.

Μια διεθνής φοιτήτρια νομικής δήλωσε ότι δεν θα περπατήσει κοντά σε διαδηλώσεις, έχει κατεβάσει τα προφίλ της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τα έχει κάνει ιδιωτικά και εξέτασε το ενδεχόμενο να ολοκληρώσει το πτυχίο της στο εξωτερικό. Διατηρεί πάντοτε μαζί της αριθμούς τηλεφωνικών γραμμών έκτακτης ανάγκης και το διαβατήριό της σε περίπτωση που την πλησιάσουν.

«Δεν έχω πειθαρχικό μητρώο. Δεν έχω ποινικό μητρώο. Δεν έχω τίποτα. Και είμαι καλή φοιτήτρια», είπε. «Και, βέβαια, νοιάζομαι για τα πράγματα, αλλά γι’ αυτό έρχεσαι στη νομική σχολή».

Μια φοιτήτρια διεθνών περιβαλλοντικών σπουδών δήλωσε ότι τώρα σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη χώρα μόλις ολοκληρώσει το πτυχίο της.

«Προσπαθώ απλώς να προστατεύσω τα ποτάμια και τις υδάτινες οδούς και το περιβάλλον», είπε, «και δεν αισθάνομαι ιδιαίτερα επιθυμητή εδώ».

Πρέπει να επισκέπτονται τακτικά διάφορες πολιτείες για να διεξάγουν έρευνες, αλλά λένε ότι τώρα φοβούνται περισσότερο τα ταξίδια.

«Και μόνο που έχω πάνω μου την ετικέτα του διεθνούς φοιτητή του Χάρβαρντ», είπε, «με κάνει πολύ πιο ανήσυχο όταν βρίσκομαι σε αεροδρόμια ή όταν βρίσκομαι σε χώρους ασφαλείας».

Αν και ορισμένοι φοιτητές επικρότησαν τη στάση του Χάρβαρντ απέναντι στον Τραμπ, άλλοι έχουν ανάμεικτα συναισθήματα για την αντίδραση της σχολής μέχρι στιγμής.

«Θα ελέγχονται περισσότερο επειδή είναι φοιτητές του Χάρβαρντ;»

Κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου διαδικτυακού σεμιναρίου «Γνωρίστε τα δικαιώματά σας» για τους διεθνείς φοιτητές και το προσωπικό, που διοργανώθηκε από έναν δικηγόρο που συνδέεται με το πανεπιστήμιο και έναν διαχειριστή του Διεθνούς Γραφείου του Χάρβαρντ την Τρίτη, υποβλήθηκαν σχεδόν 400 ερωτήσεις, αλλά μόνο μερικές από αυτές απαντήθηκαν άμεσα. Μία από τις ωμές συμβουλές που έδωσαν στους διεθνείς φοιτητές: Το να μιλήσουν αυτή τη στιγμή για οποιοδήποτε θέμα είναι πολύ πιο επικίνδυνο απ’ ό,τι θα ήταν για τους Αμερικανούς πολίτες – ή ακόμη και για τους φοιτητές άλλων σχολών.

«Βρισκόμαστε στο μικροσκόπιο αυτή τη στιγμή, και έτσι πραγματικά δεν ξέρουμε πώς να συμβουλεύσουμε τους ανθρώπους», δήλωσε ο Jason Corral, δικηγόρος του προσωπικού της Πρωτοβουλίας Εκπροσώπησης του Χάρβαρντ, μιας νομικής ομάδας που παρέχει δωρεάν υποστήριξη στο Χάρβαρντ. «Οι άνθρωποι θα ελέγχονται περισσότερο επειδή είναι φοιτητές του Χάρβαρντ; Έτσι φαίνεται, δεδομένης της επιστολής που λάβαμε και στην οποία προσπαθούμε να απαντήσουμε. Με κάνει να προβληματίζομαι ακόμη και να προτείνω ταξίδια που εγκρίνονται από το σχολείο».

Η Irene Ameena, τριτοετής φοιτήτρια νομικής που είναι μέλος της ομάδας «Δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη» της Νομικής Σχολής, δήλωσε ότι οι φοιτητές αμύνονται οργανώνοντας εκπαιδεύσεις για το πώς να αντιδράσουν σε πιθανές συναντήσεις με το ICE, περπατώντας σε ομάδες στην πανεπιστημιούπολη και επικοινωνώντας μόνο με κρυπτογραφημένες εφαρμογές.

«Υπάρχουν πραγματικά ισχυρά δίκτυα αλληλοβοήθειας που έχουν σχηματιστεί τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε η Ameena, «για να κρατήσει ο ένας τον άλλον ασφαλή».

Σε κίνδυνο και οι καθηγητές

Πέρα από τις ανησυχίες για τους διεθνείς φοιτητές και την ελευθερία του λόγου, οι καθηγητές λένε ότι οι περικοπές της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης θέτουν σε κίνδυνο την καριέρα τους. Αν και το Χάρβαρντ διαθέτει ένα εντυπωσιακό κληροδότημα ύψους 53,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεγάλο μέρος αυτής της χρηματοδότησης προορίζεται για συγκεκριμένα προγράμματα και σκοπούς. Αυτό αφήνει σχολές που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, όπως η Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan, πιο ευάλωτες.

Σε μια συνάντηση στο δημαρχείο την περασμένη εβδομάδα, ο Andrea Baccarelli, κοσμήτορας της σχολής, περιέγραψε μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην αντιστάθμιση των καταργούμενων επιχορηγήσεων – από την παύση νέων προσλήψεων και τη μείωση του αριθμού των διδακτορικών φοιτητών που γίνονται δεκτοί μέχρι την περικοπή των εκτυπωτών και την απαλλαγή από τα επιτραπέζια τηλέφωνα. Ο Baccarelli και η Stephanie Simon, εκπρόσωπος της σχολής, μίλησαν για πιθανές απολύσεις και δήλωσαν ότι θα πρέπει να διαφοροποιήσει τα έσοδά του το Πανεπιστήμιο στο μέλλον, σύμφωνα με τρεις καθηγητές που παρευρέθηκαν αλλά αρνήθηκαν να κατονομαστούν.

«Η ηγεσία του σχολείου συνεργάζεται με τους προέδρους των τμημάτων και τους διοικητικούς διευθυντές για τον προσδιορισμό των στρατηγικών προτεραιοτήτων και την πραγματοποίηση βιώσιμων περικοπών στον προϋπολογισμό», ανέφερε η Simon σε δήλωσή του στο NBC News. «Δυστυχώς, αυτό θα οδηγήσει σε απολύσεις. Εργαζόμαστε για να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο στο εξαιρετικό εργατικό δυναμικό μας, προστατεύοντας παράλληλα την καρδιά της ερευνητικής και εκπαιδευτικής μας αποστολής».

Οι επικεφαλής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ έκαναν παρόμοιες προβλέψεις σε άλλη εκδήλωση, ανέφερε η εφημερίδα The Harvard Crimson. Το Χάρβαρντ έχει εκδώσει πάνω από 1,1 δισ. δολάρια σε ομόλογα τους τελευταίους δύο μήνες, ελπίζοντας να στηρίξει τα οικονομικά του καθώς η μάχη με την κυβέρνηση κλιμακώνεται.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ