Φιλιππίνες: Aνακατέλαβαν ύφαλο ένα 24ωρο μετά την Κίνα – «Μυρίζει μπαρούτι»

Φιλιππίνες: Aνακατέλαβαν ύφαλο ένα 24ωρο μετά την Κίνα - «Μυρίζει μπαρούτι»

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων ολοκλήρωσε νωρίτερα σήμερα μια «διυπηρεσιακή θαλάσσια επιχείρηση στον ύφαλο Sandy Cay, συμπεριλαμβανομένων των υφάλων Pag-asa Cay 1, Cay 2 και Cay 3», στην οποία «συμμετείχαν το Πολεμικό Ναυτικό, η Ακτοφυλακή και η Ναυτική Ομάδα της Αστυνομίας για τη διασφάλιση της επίγνωσης του θαλάσσιου τομέα και της δικαιοδοσίας».

Η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε καθώς η κινεζική ακτοφυλακή διεκδίκησε χθες «κυριαρχία και δικαιοδοσία» επί του υφάλου Sandy Cay, όπου τα στρατεύματα πόζαραν με τη σημαία της ΛΔΚ στο Pag-asa (έτσι ονομάζουν τον ύφαλο οι Φιλιππίνες) Cay 2. Ακολουθεί σε βίντεο η «απάντηση» των Φιλιππίνων.


Σε απάντηση στην «κινεζική πρόκληση», τα στρατεύματα των Φιλιππίνων πόζαραν με την εθνική σημαία σε έναν από τους κολπίσκους, αφού ανέπτυξαν τέσσερις σύνθετες ομάδες με φουσκωτά σκάφη, που αποβιβάστηκαν με επιτυχία σε τρεις από τους κολπίσκους.

Οι ομάδες των Φιλιππίνων που αναπτύχθηκαν παρατήρησαν την παρουσία ενός πλοίου της κινεζικής ακτοφυλακής και επτά σκαφών της κινεζικής ναυτικής πολιτοφυλακής κοντά στα Cay-2 και Cay-3.

Η επιχείρηση εκτυλίχθηκε μπροστά στην κινεζική ακτοφυλακή.

Πως αναζωπυρώθηκε η κόντρα ανάμεσα στην Κίνα και τις Φιλιππίνες

Η Κίνα κατέλαβε το Sandy Cay, έναν αμφισβητούμενο ύφαλο κοντά σε στρατιωτικό φυλάκιο των Φιλιππίνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα CCTV, επικαλούμενη την «περιβαλλοντική προστασία» της περιοχής.

Αξιωματικοί της κινεζικής ακτοφυλακής ύψωσαν την κινεζική σημαία για να διαβεβαιώσουν την κυριαρχία τους επί του υφάλου, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσημη διεκδίκηση του Πεκίνου επί ενός προηγουμένως ακατοίκητου χερσαίου χαρακτηριστικού εδώ και χρόνια.

Αν και μικρός, ο ύφαλος Sandy Cay έχει στρατηγική αξία λόγω των χωρικών υδάτων που διοικεί, επικαλύπτοντας το νησί Θίτου, όπου βρίσκεται μία από τις σημαντικότερες στρατιωτικές βάσεις των Φιλιππίνων.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς οι Φιλιππίνες και οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη ετήσια στρατιωτική άσκησή τους, την άσκηση Balikatan (μεταφράζεται ως «ώμο με ώμο») τη Δευτέρα, κοντά στα νησιά Σπράτλι με 14.000 στρατιώτες και ναύτες. Συγκεκριμένα 9.000 Αμερικανούς και 5.000 Φιλιππινέζους.

Η ατμόσφαιρα «μυρίζει μπαρούτι». Εδώ εικονίζεται η χθεσινή κινεζική επίσκεψη στον ύφαλο.

Ποιοι διεκδικούσαν το νησί που κατέλαβε η Κίνα

Το νησί κατέχονταν από το Βιετνάμ από το 1974 (αρχικά από το Νότιο Βιετνάμ και μετά από τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ μετά το 1975). Ωστόσο, δεν έχουν κατασκευαστεί βιετναμέζικοι σταθμοί. Μέχρι το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, κανένα έθνος δεν είχε πλήρη κυριαρχία στα νησιά.

Το νησί βρίσκονταν υπό διεκδίκηση από την Κίνα, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και την Ταϊβάν. Χθες η Κίνα προέβη σε μια «δήλωση», με την οποία θα επιδιώξει να επιβάλει τον έλεγχό της και στα ύδατα γύρω από τον ύφαλο.

Από κοντά παρακολουθούσε την δράση των ναυτικών δυνάμεων των Φιλιππίνων και η κινεζική πολιτοφυλακή.

Γίνεται και πιο τρομακτικό: Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν πυραύλους κατά πλοίων

Ο αμερικανικός στρατός ανέπτυξε για πρώτη φορά έναν εκτοξευτή πυραύλων κατά πλοίων στο νησί Μπατάν στις Φιλιππίνες, καθώς πεζοναύτες ξεφόρτωσαν το όπλο υψηλής ακρίβειας στο βόρειο άκρο του αρχιπελάγους, πολύ κοντά στα θαλάσσια σύνορα με την Ταϊβάν, όπως αναφέρει το Associated Press.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων εξαπέλυσαν χωριστά πυρά πυραύλων και πυροβολικού που κατέρριψαν αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ενεργούσαν ως εχθρικά αεροσκάφη σε ασκήσεις με πραγματικά πυρά την Κυριακή στην επαρχία Ζαμπάλες που βρίσκεται απέναντι από τη διαφιλονικούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Τα εικονικά σενάρια μάχης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στα ετήσια γυμνάσια Balikatan μεταξύ των ΗΠΑ και του παλαιότερου συμβατικού συμμάχου τους στην Ασία, των Φιλιππίνων, δεν προσομοίαζαν μόνο τον πραγματικό πόλεμο.

Σκηνοθετήθηκαν επίσης κοντά σε σημαντικά γεωπολιτικά καυτά σημεία, τα οποία έχουν γίνει ευαίσθητα μέτωπα στην περιφερειακή αντιπαλότητα μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ υπό τον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τώρα τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ύφαλος Sandy Cay είναι το «μήλον της Έριδος» μεταξύ Κίνας, Βιετνάμ και Φιλιππίνων. Γιατί; Για τα 12 μίλια.

Η Κίνα κήρυξε δικαιοδοσία επί του υφάλου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Η ακτοφυλακή της Κίνας ύψωσε την κινεζική σημαία πάνω από έναν αμφισβητούμενο ύφαλο των νησιών Spratly για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Το Πεκίνο κήρυξε «κυριαρχία και δικαιοδοσία» επί του υφάλου Sandy Cay, σύμφωνα με δημοσίευμα του κινεζικού μέσου ενημέρωσης CCTV στις 26 Απριλίου.

Ο ύφαλος βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα από το νησί Thitu, το οποίο χρησιμοποιείται από την ακτοφυλακή των Φιλιππίνων από το 2023 για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων της Κίνας στην περιοχή. Το βίντεο του κινεζικού CCTV από την προσωρινή «κατάληψη» του υφάλου.

Η διεκδίκηση του Sandy Cay από την Κίνα ουσιαστικά της παραχωρεί μια ακτίνα 12 ναυτικών μιλίων θαλάσσιου εδάφους που επικαλύπτει το Thitu, αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι ανησυχίες για την αύξηση των κινεζο-φιλιππινέζικων εντάσεων.

Η κίνηση της Κίνας έρχεται εν μέσω του Balikatan, της κοινής ναυτικής άσκησης ΗΠΑ-Φιλιππίνων – της μεγαλύτερης ετήσιας άσκησης που επικεντρώνεται στην εκπαίδευση για την παράκτια άμυνα και την κατάληψη νησιών. Η άσκηση πραγματοποιείται επίσης σε τμήματα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, την οποία διεκδικεί σχεδόν εξ ολοκλήρου το Πεκίνο.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ