Αν τα χρήματα που διαθέτει κάποιος του φτάνουν είτε για να φάει είτε για να πλυθεί, τι επιλέγει να κάνει; Οι Γάλλοι επιλέγουν να τραφούν αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα της Ifop, αν και άλλη έρευνα που διενεργήθηκε το 2024 έδειξε ότι λόγω οικονομικής δυσπραγίας οι καταναλωτές στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης «κόβουν» ένα γεύμα καθημερινά ή ψωνίζουν φθηνότερα, χαμηλής ποιότητος και διατροφικής αξίας τρόφιμα.
Η έρευνα που δημοσιοποίησε την περασμένη Δευτέρα 7 Απριλίου η εταιρεία δημοσκοπήσεων Ifop διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Dons Solidaires, η οποία δημοσιεύει το βαρόμετρο «Υγιεινή & Επισφάλεια στη Γαλλία για πέμπτη χρονιά εφέτος.
Και έδειξε η έρευνα ότι το 17% των Γάλλων αντιμετωπίζει έντονα και σε καθημερινή βάση το δίλημμα να διαθέσει τα χρήματά του για να χορτάσει την πείνα του ή για να καλύψει βασικές ανάγκες υγιεινής, όπως είναι να κάνει ένα ντους ή να βουρτσίσει τα δόντια του.
Το 27% του γυναικείου πληθυσμού της χώρας έχουν περιορίσει τις αγορές
«Ένεκα οι συνθήκες…»
«Η έρευνα αποκαλύπτει πόσο ευάλωτα από οικονομικής απόψεως είναι τα γαλλικά νοικοκυριά, καθώς τους τελευταίους 12 μήνες περισσότεροι από ένας στους τέσσερις Γάλλους αντιμετώπισαν χρόνιες δυσκολίες στην κάλυψη των εξόδων τους», γράφει η Ορτάνς Στοκ αναλύοντας τα ευρήματα της δημοσκόπησης στη «Le Figaro». Σύμφωνα με την Ifop, το 47% των Γάλλων ομολογεί ότι «ενθαρρύνεται από τις συνθήκες» να μειώσει την κατανάλωση προϊόντων υγιεινής. Στην κορυφή της λίστας με τα προϊόντα την κατανάλωση των οποίων θα περιορίσουν οι ερωτηθέντες είναι τα είδη μακιγιάζ και βαφής μαλλιών.
Ήδη το 33% του συνόλου και ειδικότερα το 27% του γυναικείου πληθυσμού της χώρας έχουν περιορίσει τις αγορές των προϊόντων αυτών στα σούπερ μάρκετ – διότι το 85% των ερωτηθέντων από τα σούπερ μάρκετ αγοράζει τα συγκεκριμένα καταναλωτικά αγαθά, δεν ψωνιζει από τα ειδικευμένα καταστήματα που είναι ακριβότερα.
Στη δεύτερη κατηγορία των πιο «ανελαστικών» για να περιορίσει κανείς προϊόντων προσωπικής υγιεινής περιλαμβάνονται οι οδοντόβουρτσες, οι οδοντόκρεμες και τα αφρόλουτρα. Το 8% των Γάλλων καταναλωτών ομολογεί ότι έχει ήδη περιορίσει πολύ την αγορά τουλάχιστον ενός από τα είδη αυτά.
Λιγότερο απορρυπαντικό
Ένας μεγάλος αριθμός από τους 4.003 πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα της Ifop δηλώνει ότι έχει περιορίσει την κατανάλωση διαφόρων προϊόντων πρώτης ανάγκης. Το 24% ομολογεί ότι αποφεύγει να αντικαταστήσει την οδοντόβουρτσά του, ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (22%) δηλώνει ότι περιορίζει την χρήση χαρτιού υγείας και φροντίζει να επισκέπτεται τουαλέτες σε καφενεία ή δημόσιους χώρους.
Επίσης, το 32% των ερωτηθέντων ομολογεί ότι προσπαθεί να φοράει περισσότερες ημέρες τα ίδια ρούχα για να κάνει οικονομία στο απορρυπαντικό, ενώ πολλοί φαίνεται ότι πλένουν πλημμελώς τα ενδύματά τους, αφού το 21% δήλωσε στην έρευνα ότι χρησιμοποιεί πλέον τη μισή δόση απορρυπαντικού κατά την πλύση στο πλυντήριο.
Μεταξύ εκείνων που πλήττονται περισσότερο (σε ποσοστό 35%) από αυτή την οικονομική δυσπραγία είναι νέοι ηλικίας 18 έως 34 ετών
Αλίμονο στους νέους γονείς
Μεταξύ εκείνων που πλήττονται περισσότερο (σε ποσοστό 35%) από αυτή την οικονομική δυσπραγία είναι νέοι ηλικίας 18 έως 34 ετών. Επίσης οι μονογονεϊκές οικογένειες (σε ποσοστό 51%), οι χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικές ομάδες (55%) και οι γονείς μικρών παιδιών. Οι τελευταίοι σε ποσοστό 23% ομολογούν ότι λόγω έλλειψης χρημάτων έχουν περιορίσει ακόμα και τις βρεφικές πάνες ή τα μωρομάντηλα που αγοράζουν για τα παιδιά τους.
Περισσότερες από μία στις πέντε οικογένειες με βρέφη ή νήπια (το 22% συγκεκριμένα) ομολογούν ότι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα χρησιμοποιώντας για την υγειονομική φροντίδα των παιδιών προϊόντα λιγότερο ακριβά, όπως είναι οι χαρτοπετσέτες, το χαρτί κουζίνας ή ένα ύφασμα.
«Η οικονομική δυσπραγία επηρεάζει και την κοινωνική δραστηριότητα των νέων γονέων, καθώς το 28% από αυτούς για να κάνει οικονομία περιορίζει τον αριθμό των εξόδων από το σπίτι για διασκέδαση», γράφει η ρεπόρτερ του «Figaro». Και όλα αυτά συμβαίνουν στη Γαλλία, όπου (ακόμα) η κοινωνική μέριμνα για τις οικογένειες με παιδιά είναι πολύ υψηλού επιπέδου σε ό,τι αφορά τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς αλλά και τα επιδόματα τέκνων που χορηγούνται.
Σε ποσοστό 31% οι φτωχότεροι Γάλλοι αποφεύγουν ακόμα και τις απλές εξόδους για έναν περίπατο στο κοντινό πάρκο
Κοινωνικοί αποκλεισμοί
Η έρευνα της Ifop και το «βαρόμετρο» της Ένωσης Dons Solidaires διεισδύουν βαθύτερα στη γαλλική πραγματικότητα και αποκαλύπτουν το φαύλο κύκλο της κοινωνικής απομόνωσης και του αποκλεισμού που απειλεί όλο και περισσότερο τα φτωχά νοικοκυριά της χώρας. Αποκαλύπτουν, για παράδειγμα, ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις Γάλλους (το 23%) αποφεύγει να συναναστρέφεται με την οικογένεια ή τους φίλους του λόγω παραμέλησης της προσωπικής φροντίδας και υγιεινής – επειδή έχει επίγνωση ότι μυρίζει άσχημα δηλαδή!
Για τον ίδιο λόγο σε ποσοστό 31% οι φτωχότεροι Γάλλοι αποφεύγουν ακόμα και τις απλές εξόδους για έναν περίπατο στο κοντινό πάρκο, ας πούμε, που δεν κοστίζει χρήματα. «Αυτό το αίσθημα ανησυχίας για την εξωτερική τους εικόνα επηρεάζει περισσότερο από το 50% των γυναικών που δεν έχουν επαρκή υγειονομική προστασία», τονίζει η ρεπόρτερ του «Figaro» Ορτάνς Στοκ.
Επαγγελματικοί αποκλεισμοί
Η έρευνα έδειξε εξάλλου ότι «μία στις δέκα Γαλλίδες που έχουν έμμηνο ρύση είτε έχει εγκαταλείψει το σπίτι της είτε έχει χάσει τη δουλειά της». Διότι η αντικειμενική αδυναμία επαρκούς κατανάλωσης προϊόντων υγιεινής επηρεάζει και την επαγγελματική σταδιοδρομία των Γάλλων, ανδρών και γυναικών.
Όπως αποκάλυψε η έρευνα, η ανασφάλεια για την προσωπική υγιεινή τους φροντίδα αγχώνει τους Γάλλους σε ποσοστό 28% και τους καθιστά ιδιαίτερα προσεκτικούς στην εργασία τους ώστε «να μην αποκαλυφθούν» και εκτεθούν. Επίσης ωθεί το 15% από αυτούς να μην πάνε κάποιες ημέρες στη δουλειά, ενώ σε ποσοστό 14% τους αναγκάζει να μην πάνε σε συνέντευξη για δουλειά.
«Οκτώ εκατομμύρια Γάλλοι πολίτες πρέπει να επιλέξουν μεταξύ τού να τραφούν ή να πλυθούν. Πρέπει να κινητοποιηθούμε περισσότερο για να τους βοηθήσουμε», τόνισε στη «Le Figaro» ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Dons Solidaires Ντομινίκ Μπεζανσόν, σημειώνοντας ότι πέρυσι περίπου 1,3 εκατομμύρια Γάλλοι επωφελήθηκαν από τη βοήθεια που παρέχει η Ενωση.
Πηγή: ot.gr
Πηγή: in.gr