Του Στάθη Βασιλόπουλου
Ένα χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών (παραπληροφόρηση, κυβερνοεπιθέσεις, δολιοφθορά κρίσιμων υποδομών), θα έχει στη διάθεσή του το επόμενο διάστημα το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για το πρωτοποριακό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έργο με την ονομασία “Θώραξ” (THORAX), το οποίο αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα δεδομένα (data), δημιουργώντας ένα ενιαίο και προηγμένο πληροφοριακό σύστημα για την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική λήψη αποφάσεων, ενώ ταυτόχρονα θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει απειλές ή ύποπτες δραστηριότητες.
Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός συστήματος “command and control”, με στόχο τη βελτίωση των επιχειρησιακών διαδικασιών στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας και της διαχείρισης κρίσεων. Τον “πυρήνα” του συστήματος συγκροτεί μια πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία θα συλλέγει τα δεδομένα από όλους τους αισθητήρες που είναι διαθέσιμοι (ραντάρ, εναέρια, επίγεια μέσα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, παρατηρητήρια, ηλεκτρονικά μέσα) από όλους τους φορείς, όχι μόνο των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και από την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και την Πολιτική Προστασία. Η πλατφόρμα αυτή θα ενοποιεί, με την ανάπτυξη του κατάλληλου λογισμικού, μια σειρά από κλειστά συστήματα, τα οποία σήμερα δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.
Στη συνέχεια όλα αυτά τα στοιχεία θα συγκεντρώνονται στην πλατφόρμα- η οποία θα λειτουργεί ως ένα Κέντρο Επιχειρήσεων- και εκεί θα επεξεργάζονται, θα αναλύονται και θα οπτικοποιούνται, βοηθώντας στα στελέχη των παραπάνω υπηρεσιών να λαμβάνουν στρατηγικές αποφάσεις.
Το σύστημα θα μπορεί να δώσει σε πραγματικό χρόνο μια πλήρη απεικόνιση της κατάστασης, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει χάρτες με τις κινήσεις εχθρικών και συμμαχικών δυνάμεων, ανάλυση απειλών και σχετικές προειδοποιήσεις, καθώς και εκτιμήσεις για μελλοντικές εξελίξεις. Η αποτελεσματικότητά του αυξάνεται σημαντικά όσο τροφοδοτείται και εμπλουτίζεται με περισσότερα δεδομένα. Το σύστημα ενσωματώνει σε μεγάλο βαθμό και τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς απαιτείται η ανάπτυξη αλγορίθμων που επεξεργάζονται τα δεδομένα και οδηγούν σε άμεσα και στοχευμένα συμπεράσματα.
Το σύστημα θα φιλτράρει τον όγκο των πληροφοριών που εντοπίζονται σε καθημερινή βάση, θα απομονώνει την απειλεί και θα προτείνει συγκεκριμένους τρόπους αντιμετώπισης.
To έργο αποσκοπεί στη βελτίωση του μηχανισμού διαχείρισης απειλών και κινδύνων στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, συνεισφέροντας ταυτόχρονα, με αποστολή δεδομένων, ενεργά στις δράσεις του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων.
Θεωρείται κομβικής σημασία καθώς αναμένεται, μεταξύ άλλων, να συμβάλει στην αναβάθμιση και αξιοποίηση των ήδη υπαρχουσών υποδομών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έτσι ώστε να εξυπηρετούν την άμεση μετάδοση της πληροφορίας από όλα τα μήκη και πλάτη της Ελληνικής επικράτειας και της Ελληνικής ΑΟΖ, σε έναν κεντρικό κόμβο επιχειρήσεων καθώς και στην ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, μέσω προηγμένων τεχνολογιών συντονισμού και συγχρονισμού των αρμόδιων Αρχών, σε πραγματικό χρόνο και σε 24ωρη βάση.
Το έργο περιλαμβάνει:
Κύριο και εφεδρικό Data Center
Υψηλής απόδοσης κεντρικό υπολογιστικό εξοπλισμό
Δικτυακό εξοπλισμό και υποδομή ασφαλείας
Εξοπλισμό στο Κέντρο Διαχείρισης
Σύστημα κοινής επιχειρησιακής εικόνας (COP) με σύνθεση και απεικόνιση πληροφοριών από διάφορα καταγραφικά και πληροφοριακά συστήματα καθώς και από διάφορους αισθητήρες.
Κατάλληλους αλγόριθμους (AI – ML) για τον αυτόματο / ημιαυτόματο συσχετισμό όλων των επιπέδων των πληροφοριών
Σύστημα άμεσης επεξεργασίας και παροχής πληροφοριών στοχοποίησης (Targetίng Data), βασισμένο σε κατάλληλους αλγόριθμους (AI – ML)
Σύστημα υποστήριξης λήψης αποφάσεων
Πλατφόρμα διαχείρισης και επεξεργασίας πληροφοριών για την άμεση συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Η υλοποίηση του έργου ανατέθηκε, ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία, στην ένωση εταιρειών “Nova – Cosmos Business Systems”. H αξία της σύμβασης ανήλθε στα 60 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Τη διαγωνιστική διαδικασία “έτρεξε” η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης (αναθέτουσα Αρχή) ενώ φορέας υλοποίησης του έργου είναι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το έργο εξασφάλισε χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πηγή: capital.gr