Η UNESCO θέλει να μας ταξιδέψει με όλες τις αισθήσεις. Κάνοντας ανοιχτή πρόσκληση να ανακαλύψουμε τα θαυμαστά ηχοτοπία από τα πιο εμβληματικά μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς του πλανήτη, η UNESCO λάνσαρε το νέο της ηχητικό project, Sonic Heritage.
Η τολμηρή στην έμπνευση της πρωτοβουλία καλεί τον επισκέπτη να βιώσει τις τις πιο εμβληματικές τοποθεσίες του κόσμου με την ακοή.
Το Sonic Heritage βγήκε στον αέρα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κληρονομιάς της περασμένης εβδομάδας και είναι η πρώτη παγκόσμια συλλογή ηχοτοπίων από μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και αντικείμενα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η ηχητική βιβλιοθήκη φιλοξενεί συνολικά 270 ηχογραφήσεις από 68 χώρες.
Από το θρόισμα των φύλλων στην αρχαία πόλη Τικάλ μέχρι το ιδιότυπο διάλογο των νυχτερίδων στις σπηλιές Ελόρα της Ινδίας και από το Ναό των Δηλίων στην αποθεωτική Δήλο των Κυκλάδων ή την εκκλησία της Παναγίας Αχειροποιήτου της Θεσσαλονίκης -η οποία σήμερα σώζεται στην ίδια μορφή που κατασκευάστηκε τον 5ο αιώνα – γεγονός που την καθιστά μοναδική στην ανατολική Μεσόγειο- η βιβλιοθήκη της UNESCO είναι μια προσπάθεια να μετατοπιστεί η προσοχή από το πώς μοιάζουν τα μέρη και να εστιάσουμε στο πώς ακούγονται.
Όσα μας λένε οι ήχοι
«Ο ήχος είναι συνήθως ο φτωχός συγγενής όσον αφορά τον τουρισμό», λένε οι διοργανωτές. «Σε μια κουλτούρα που κυριαρχεί η εικόνα, όλα μοιάζουν να αφορούν στη γωνία λήψης μιας φωτογραφίας στο Instagram ή ενός βίντεο στο TikTok».
Καθώς ο υπερτουρισμός συνεχίζει να επιβαρύνει μερικούς από τους πιο σημαντικούς τόπους αυτού του κόσμου, η Sonic Heritage καλεί σε μια καθαρτική εμπειρία υπερασπιζόμενη μια πιο ήσυχη, σχεδόν καθηλωτική και αναζωογονητική ταξιδιωτική εμπειρία.
«Όταν σκέφτεστε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, πάντα σκέφτεστε με εικόνες», δήλωσε στον The Guardian ο Στιούαρτ Φόουκς, μουσικός με έδρα την Οξφόρδη και ιδρυτής της Cities and Memory, η οποία βρίσκεται πίσω από την πρωτοβουλία. «Σχεδόν ποτέ δεν δίνεται προσοχή στον τρόπο που ακούγονται αυτοί τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς».
Ο Φόουκς πέρασε έξι μήνες συγκεντρώνοντας ηχογραφήσεις από το δικό του αρχείο ενώ παράλληλα ξεχώρισε και επιμελήθηκε περισσότερες ηχογραφήσεις από χρήστες ανά τον κόσμο μετά από ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή τους.
Από τα βαθιά, χαλαρωτικά κύματα που χτυπούν την περιτειχισμένη μαροκινή πόλη Εσαουίρα έως τον απόκοσμο βόμβο μιας ανεμογεννήτριας στην ακτή Νινγκαλού της Αυστραλίας, που ακούγεται μέσα σε ένα φυσικό καταφύγιο, τα ηχοτοπία είναι μια πρόσκληση για ταξιδιωτική κάθαρση και διαλογισμό.
Η πρωτοβουλία δεν σταματά στην αποτύπωση αυτών των ηχοτοπίων. Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο έχουν προσκληθεί να κάνουν remix τις ηχογραφήσεις σε πρωτότυπες συνθέσεις — αντανακλώντας τις δικές τους ερμηνείες του πολιτιστικού, κοινωνικού ή περιβαλλοντικού πλαισίου του χώρου.
«Σπάνια ο ήχος μπαίνει στην εξίσωση όταν σκεφτόμαστε τον τουρισμό ή τι κάνει έναν τόπο σπουδαίο», σημειώνουν οι διοργανωτές που ελπίζουν ότι το Sonic Heritage ίσως λειτουργήσει και ως αφύπνιση για μνημεία που κινδυνεύουν.
Με τόσα πολλά μοναδικά περιβάλλοντα που απειλούνται – από την κλιματική αλλαγή, από την ηχορύπανση, από τον ίδιο τον τουρισμό – το έργο υποστηρίζει ότι πρέπει να εκτιμάμε και να προστατέψουμε τα ηχοτοπία των μνημείων με προσοχή και αφοσίωση.
«Ποιος είναι ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσει ο ήχος στον εμπλουτισμό της εμπειρίας μας από τα πιο απίστευτα μέρη του κόσμου; Ποια είναι τα ηχοτοπία που συνοδεύουν τους πιο πολιτιστικά σημαντικούς χώρους και μνημεία του κόσμου; Πώς θα αναγνωρίσουμε, θα γιορτάσουμε και θα διατηρήσουμε τα ηχοτοπία που φέρνουν τη δική τους σημαντικότητα, πολιτιστικά και κοινωνικά, πριν να είναι πολύ αργά;» αναρωτιέται η ομάδα πίσω από το ηχητικό θησαυροφυλάκιο της UNESCO.
To αποτέλεσμα έχει διάθεση για αναστοχασμό και επαναξιολόγηση των αισθήσεων, των εμπειριών και της σχέσης μας με αυτόν τον θαυμαστά πλούσιο κόσμο που πληγώνουμε μέσα από ήρεμα δάση, αρχαίες ηχώ και ανθρωπογενή βουητά που συνθέτουν ένα μοναδικό παλίμψηστο για το ταξίδι αλλιώς.
Αποπλανηθείτε εδώ
–
Κεντρική φωτό από Discover Greece
Πηγή: in.gr