Σε αποδρομή η αντιπολίτευση – Διχασμός στο ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ σε δίνη - Σχέδιο αντεπίθεσης από ΣΥΡΙΖΑ

Της Νίκης Ζορμπά

Η πασχαλινή ανάπαυλα δεν κατασίγασε τα πάθη στα κόμματα της αντιπολίτευσης και άλλως πώς δεδομένου ότι ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά βρίσκονται υπ’ ατμόν και σε καθόλου ευνοϊκές συνθήκες, με το κάθε κόμμα να ανεβαίνει τον δικό του πολιτικό γολγοθά: Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι το αίτιο, είναι το αποτέλεσμα όσο κι αν προβάλλει, στη Χαριλάου Τρικούπη κυρίως και τον ΣΥΡΙΖΑ δευτερευόντως, ως το μείζον πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, οι δημοσκοπήσεις αποτύπωσαν απλώς σε αριθμούς τη βαθιά απόσταση που χωρίζει το εκλογικό σώμα από τις εναλλακτικές προτάσεις στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη. 

Μύλος

Την Κυριακή (αύριο) το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να σαλπίσει σε ειδική εκδήλωση την “επανεκκίνησή του”. Ναρκοθετημένη η απόπειρα εξαρχής, γιατί το κλίμα στο εσωτερικό του μόνο νικηφόρα πορεία δεν προοικονομεί. Αν η διαγραφή της Κατερίνας Μπατζελή τη Μ. Τρίτη, δεν προκάλεσε ηχηρά (δημόσια δηλαδή) απόνερα, η ηχώ του διχασμού στο εσωτερικό αντηχεί διαρκώς και δυναμώνει με κάθε αφορμή και ευκαιρία. 

Δεν υποτιμάται η δημοσκοπική φτώχεια και ο αντίκτυπός της. Προφανώς παίζει κραταιό ρόλο το ότι βρίσκεται παγίως και σταθερά στην τρίτη θέση πίσω από την Κωνσταντοπούλου και με τα ποσοστά του να βρίσκονται οριακά και στο διψήφιο ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις, κόβει τα φτερά σε αφηγήματα περί ανατροπής στις εκλογές. Προφανώς αν ήταν στο 20%, αυτή τη στιγμή, θα υπήρχε μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση στους διαφωνούντες με το “σχέδιο Ανδρουλάκη”. 
Αυτή τη στιγμή όμως οι επιδόσεις του κόμματος στις σφυγμομετρήσεις λειτουργούν επιβεβαιωτικά για όσους έχουν βαθιές διαφορές με την ηγεσία και τον τρόπο λειτουργίας της. 

Την περασμένη εβδομάδα, το ΠΑΣΟΚ σημαδεύτηκε καταρχάς από την είδηση της… επιστροφής του Χρήστου Πάχτα, που προκάλεσε και μουρμούρα και δημόσιες αντιδράσεις στα στελέχη. Είναι ενδεικτική η επιστολή διαμαρτυρίας στελεχών για την τοποθέτησή του στη Γραμματεία Ανάπτυξης του κόμματος: 

“Με έκπληξη και βαθιά απογοήτευση πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι εμβόλιμα προστέθηκε το όνομα του κ. Χρήστου Πάχτα στη Γραμματεία του Τομέα Ανάπτυξης. Αν δεν το διαπιστώναμε ιδίοις όμμασι, θα το θεωρούσαμε κακόγουστο αστείο. Δυστυχώς, πρόκειται για πραγματικότητα”, αναφέρεται σε επιστολή που υπογράφουν οι: Άννα Κατσαρού (πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής), Αναστάσιος Κανέλλης (υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής), Παναγιώτης Αγγελίδης (Γραμματέας Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Δήμου Αριστοτέλη) και Γιώργος Παπαδόπουλος (πρώην Γραμματέας Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής).

Πρόκειται για τους ίδιους που αναρωτιούνται στην επιστολή τους, μεταξύ άλλων, αν οι εισηγητές της εν λόγω απόφασης έχουν πλήρη γνώση της πολιτικής διαδρομής του εν λόγω προσώπου και της καταστροφικής σχέσης του με την έννοια της “ανάπτυξης”.

Ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης και “καρφώνουν” τον Χρήστο Πάχτα, ισχυριζόμενοι ότι στις τελευταίες εκλογές προέτρεπε ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. Καθόλου ευχάριστη συνθήκη για το ΠΑΣΟΚ, ιδίως σε αυτή τη φάση του πολιτικού του βίου.

“Ανάσταση”

Έπειτα ακολούθησαν και άλλα δυσάρεστα για την ηγεσία, όπως η ευθεία αμφισβήτηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στην πορεία που έχει χαράξει η ηγεσία. 

Σταχυολογώντας από τις βολές που εκτόξευσε: 

– Πρέπει και εμείς ως κόμμα να βρούμε έναν τρόπο να αναστηθούμε. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, η οποία πρέπει να ξεκινά από την ηγεσία. Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα, όλους τους ανθρώπους. Πρέπει να κάνουμε άμεσα διορθωτικές κινήσεις σε πολλά επίπεδα, στρατηγικής, πολιτικών, επικοινωνίας και προσώπων. 

– Δεν μπορώ να σας κρύψω ότι θεωρώ ότι το πολιτικό κέντρο δεν έχει πετύχει τους στόχους του. Από τη μέρα που έχει επιλεγεί και συνεδριάζει, το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει 10 μονάδες. Είναι ένα όργανο που συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις. Δεν φτιάχνουμε τα όργανα για να συμπεριλαμβάνουμε τους φίλους μας. Βάζουμε αυτούς που μπορούν πραγματικά.

– Αν είναι να αγωνιστούμε για τη δεύτερη θέση, δεν έχουμε λάβει τέτοια εντολή. Στις τελευταίες εκλογές οι υποψήφιοι έλαβαν εντολή να γίνουμε πρώτο κόμμα. 

– Η υπονόμευση είναι εφεύρημα, ώστε οι ηγεσίες να δικαιολογούνται. Ο δρόμος που οδηγεί στις νίκες είναι ηγεσίες που αγκαλιάζουν όλα τα στελέχη και όλες τις απόψεις. Ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ έχει μέσα πολλές απόψεις. Αυτό το γαϊτανάκι με το “λες κάτι, άρα θα διαγραφείς” δεν με απασχολεί. Δεν θα σταματήσω να λέω την άποψή μου υπό τον φόβο της διαγραφής.

Εκλογές το 2027

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί να εκτονώσει το κλίμα εσωστρέφειας χωρίς να σηκώνει το γάντι στην κριτική, όπως είχε πράξει με την Κ. Μπατζελή οδηγώντας στη διαγραφή της. 

Στραμμένα τα πυρά του στην κυβέρνηση είναι παγίως, καίτοι οι τελευταίες ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης, δεν είναι σύμμαχος στην προσπάθεια απομόνωσής της. Δημοσκοπικά, βάσει πληροφοριών, η κυβερνητική παράταξη δείχνει να επανακάμπτει, έχοντας βάλει “κόφτη” σε νέες απώλειες. 

Τουλάχιστον, η εκτίμηση στη Χαριλάου Τρικούπη ότι εθνικές εκλογές δεν σχεδιάζονται στο Μαξίμου πριν από το 2027, δίνει μια “ανάσα” στο επιχείρημα της ηγεσίας ότι τίποτε δεν έχει κριθεί και εάν δουλέψει πολύ σκληρά το κόμμα και συντεταγμένα, προλαβαίνει να γυρίσει το κλίμα και να επιτύχει τον στόχο της πρωτιάς.

Για τον χρόνο των εκλογών εξάλλου τοποθετήθηκε δημόσια πρόσφατα ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε επίρρωση των εκτιμήσεων στη Χαρ. Τρικούπη ότι δεν βρίσκονται προ των πυλών: 

“Η κοινωνία έχει πολλά δομικά προβλήματα, η Ν.Δ. όμως έχοντας αυτά τα υπερπλεονάσματα, θα τα αξιοποιήσει για να κάνει εκλογές το 2027. Αν προκύψουν άλλα ζητήματα που θα επιταχύνουν τις πολιτικές εξελίξεις, δεν το ξέρω”.

Λήξη σε σενάρια συνεργασιών

Κι αν το ΠΑΣΟΚ τηρεί απαρέγκλιτα την απόφαση για αυτόνομη πορεία –παρά τις σπερματικές αντιρρήσεις στο εσωτερικό του– παίρνοντας και το ρίσκο που τη συνοδεύει, το αυτό δεν ισχύει για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά. 

Εκεί κυριαρχεί και απογοήτευση και θυμός και ματαίωση και διχασμός. Η “ταφόπλακα” που έβαλε η κεντρική επιτροπή της Νέας Αριστεράς στο σχέδιο για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ακόμη εμφανίσει πλήρως τις συνέπειες για τα δύο κόμματα. 

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, εγκαταλείπεται, ρεαλιστικά μιλώντας, οποιαδήποτε φιλοδοξία για επαναφορά του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τη Νέα Αριστερά, η διάσταση κορυφής στο εσωτερικό της (Χαρίτσης – Σακελλαρίδης) μάλλον προοιωνίζεται και πιο “τεκτονικές” αλλαγές, με πιο ορατή τη διάσπαση.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ