Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα: Ο τελικός του marketing

Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα: Ο τελικός του marketing

Από το 1936 έως το 2025 το «el Clásico» του Κυπέλλου πέρασε από την πολιτική, στο brandy, και στις αραβικές αεροπορικές. Ο τελικός του Κυπέλλου Ισπανίας ανάμεσα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα είναι κάτι παραπάνω από ένας αγώνας. Είναι μια πολιτισμική, εμπορική και κοινωνική αντανάκλαση της Ισπανίας και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Από το πρώτο ιστορικό ραντεβού του 1936, λίγο πριν ξεσπάσει ο Ισπανικός Εμφύλιος, μέχρι τη φετινή αναμέτρηση στη Σεβίλλη (La Cartuja), η διαδρομή των «Clásicos» των τελικών είναι συναρπαστική.

1936: Η πρώτη πράξη – Ρεάλ 2, Μπαρτσελόνα 1

Το Mestalla φιλοξένησε τον πρώτο τελικό χωρίς διαφημίσεις ή εμπορικά συμφέροντα. Οι φανέλες χωρίς λογότυπα, τα παπούτσια αυστηρά μαύρα. Ο Ρικάρντο Θαμόρα έγινε ήρωας της Ρεάλ, και στη Μαδρίτη τους περίμενε ο διάσημος barman Πέδρο Τσικότε για κοκτέιλ, στο παλιό σπίτι του συλλόγου.

1968: Η είσοδος των brands – Η Philips στον ορίζοντα

Η ολλανδική Philips εμφανίζεται για πρώτη φορά στις πινακίδες του Σαντιάγο Μπερναμπέου. Το marketing εισέρχεται επίσημα στο ισπανικό ποδόσφαιρο, με τον Ραϊμούντο Σαπόρτα (οραματιστής της Ρεάλ) να ενώνει το brand με το κλαμπ. Ένας αυτογκόλ χαρίζει το Κύπελλο στη Μπάρτσα, μέσα σε αποδοκιμασίες και πολιτική παρουσία.

1974: Brandy, τσιγάρα και διαφημίσεις παντού

Το Vicente Calderón γεμίζει με διαφημίσεις αλκοόλ και καπνού. Η Fundador και η Kent κατακλύζουν τις γωνίες του γηπέδου. Ο Κρόιφ, παρότι σταρ της Μπαρτσελόνα, δεν συμμετέχει: ξένος παίκτης, και σύμβολο αντισυμβατικότητας (αρνήθηκε τις τρεις ρίγες της Adidas στη φανέλα της Ολλανδίας στο Μουντιάλ του ’74). Ο τελικός ανήκει στη Ρεάλ: 4-0.

1983: Η Μπαρτσελόνα του Μαραντόνα και της Meyba

Η πρώτη καταλανική μάρκα Meyba «ντύνει» τη Μπαρτσελόνα, χωρίς ακόμα διαφημίσεις στις φανέλες. Ο Μαραντόνα μαζί με τον Σούστερ οδηγούν την ομάδα του Μενότι στη νίκη. Το αλκοόλ συνεχίζει να κυριαρχεί στα διαφημιστικά. Οι φανέλες όμως αρχίζουν να γίνονται συλλεκτικές.

1990: Η εποχή των media – Ο Κρόιφ και η στροφή στην εικόνα

Ο Κρόιφ χτίζει το Dream Team. Η RFEF επενδύει στο «σόου»: γιγαντοπανό κατά της βίας, μουσικά σόου πριν τον αγώνα, τελετές με φόντο ενότητα και ειρήνη. Οι εταιρείες μπίρας εισέρχονται δυναμικά – Mahou, Cruzcampo, El Aguila – ενώ η εμπορική αξία του τελικού εκτοξεύεται.

2011: Μουρίνιο vs Γκουαρδιόλα – Οι πάγκοι που πουλάνε

Το Clásico κορυφώνεται σε παγκόσμιο προϊόν. Το γήπεδο Mestalla περιβάλλεται με LED πινακίδες.
Ο πάγκος γίνεται πεδίο branding: Seat και Damm κερδίζουν χώρο. Η Ρεάλ φορά Bwin, η Μπάρτσα Unicef. Ο Ρονάλντο σκοράρει. Η ιστορία γράφεται και από την… πτώση του τροπαίου από τα χέρια του Σέρχιο Ράμος.

2014: Qatar vs Emirates – Η σύγκρουση των Αράβων

Οι φανέλες πλέον «μιλούν» για παγκόσμιες γεωπολιτικές ισορροπίες. Το Clásico γίνεται διεθνές show. Qatar Airways (Μπαρτσελόνα) και Fly Emirates (Ρεάλ) συγκρούονται, ενώ στο παρασκήνιο εμφανίζονται νέα πολυτελή brands, όπως η Arabian Oud. Ο Μπέιλ σημειώνει ένα από τα πιο εντυπωσιακά γκολ της δεκαετίας.

2025: Copa del Rey Mapfre – Η πρώτη με εμπορικό επώνυμο

Η φετινή έκδοση γράφει ιστορία: για πρώτη φορά η διοργάνωση αποκτά εμπορικό όνομα – Copa del Rey Mapfre. Ένας τελικός που ενώνει την ποδοσφαιρική κληρονομιά με τον μοντέρνο καταναλωτισμό. Η Adidas (Ρεάλ) και η Nike (Μπάρτσα) ετοιμάζονται για μια ακόμη μάχη – όχι μόνο στο χορτάρι, αλλά και στα ράφια του κόσμου.

Από τα γκαράζ και τα συνεργεία του 1936, στους πολυεθνικούς χορηγούς του 2025, το Clásico της Copa γράφει την ιστορία όχι μόνο του ποδοσφαίρου, αλλά και της ίδιας της Ισπανίας.

Πάνω από 60 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία

Η Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (RFEF) ανακοίνωσε πως, μετά το τέλος του φετινού τελικού Κυπέλλου στο στάδιο «Λα Καρτούχα» της Σεβίλλης, θα προχωρήσει σε δημόσιο διαγωνισμό για την ανάθεση των τελικών των επόμενων ετών.

Ωστόσο, η Σεβίλλη έχει ήδη καταγράψει τεράστια οικονομικά οφέλη από τη φετινή διοργάνωση. Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου και της Ένωσης Ξενοδόχων, παρατηρήθηκε πλήρης πληρότητα στα ξενοδοχεία («τεχνικό sold-out»), ενώ η RFEF υπολογίζει ότι ο τελικός θα αφήσει στην πόλη άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ, ξεπερνώντας το περσινό ρεκόρ των 50 εκατ. ευρώ.

Χορηγίες και εμπορικά έσοδα

Ο τελικός έχει προσελκύσει μεγάλες χορηγίες:

  • Mapfre (εμπορικός τίτλος της διοργάνωσης από το 2024)
  • Estrella Galicia (νέα είσοδος φέτος)
  • Adidas, Seat, Renfe, Silbö και Περιφέρεια Ανδαλουσίας

Οι εμπορικές συμφωνίες, σε συνδυασμό με την παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση σε πάνω από 150 χώρες, ενισχύουν το brand του ισπανικού ποδοσφαίρου και μετατρέπουν τον τελικό σε οικονομικό γεγονός πρώτου μεγέθους.

Το γήπεδο της Καρτούχα, μετά την απομάκρυνση του στίβου, θα έχει φέτος χωρητικότητα 70.000 θέσεων, τοποθετώντας το στην τέταρτη θέση στη χώρα (μετά το Καμπ Νου, Μπερναμπέου και Μετροπολιτάνο). Η αύξηση του αριθμού των φιλάθλων αυξάνει και τις τουριστικές δαπάνες, ενισχύοντας περαιτέρω την τοπική οικονομία. Money talks!

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ