Το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση που έγινε στις 22 Απριλίου 2025 στο Τζαμού και Κασμίρ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 26 ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς άλλους (στη φωτογραφία αρχείου από το Reuters, επάνω, συνεδρίαση του ΣΑ).
Τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και στις κυβερνήσεις της Ινδίας και του Νεπάλ, και ευχήθηκαν ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.
Τα μέλη του ΣΑ επανέλαβαν ότι κάθε τρομοκρατική ενέργεια είναι εγκληματική και αδικαιολόγητη
Το Συμβούλιο επανέλαβε ότι η τρομοκρατία, σ’ όλες της τις μορφές, συνιστά μία από τις πλέον σοβαρές απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να λογοδοτήσουν οι δράστες, οι οργανωτές, οι χρηματοδότες και οι υποστηρικτές της επίθεσης.
Κάλεσε επίσης όλα τα κράτη να συνεργαστούν ενεργά με τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου.
Τα μέλη του Συμβουλίου επανέλαβαν ότι κάθε τρομοκρατική ενέργεια είναι εγκληματική και αδικαιολόγητη, ανεξαρτήτως κινήτρων, τόπου, χρόνου ή δραστών.
Τόνισαν την ανάγκη τα κράτη να καταπολεμούν την τρομοκρατία μ’ όλα τα νόμιμα μέσα, τηρώντας τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς, ανθρωπιστικού, προσφυγικού δικαίου καθώς και του δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επιστολή του Πακιστάν
Της δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας προηγήθηκε η κοινοποίηση στα κράτη-μέλη του επιστολής του Πακιστάν στον ΟΗΕ κατόπιν αιτήματος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας, που περιείχε τη δήλωση Τύπου που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του Πακιστάν.
Η επιστολή εκδόθηκε ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας στο πλαίσιο του σημείου της ημερήσιας διάταξης «Ζήτημα Ινδίας-Πακιστάν».
Σύμφωνα με την επιστολή, η Εθνική Επιτροπή Ασφαλείας του Πακιστάν συνεδρίασε στο Ισλαμαμπάντ υπό τον πρωθυπουργό Μοχάμαντ Σαχμπάζ Σαρίφ για να εξετάσει τις εξελίξεις στην εθνική και περιφερειακή ασφάλεια, μ’ επίκεντρο την επίθεση στο Παχαλγκάμ στην περιοχή Ανάντναγκ του «παράνομα κατεχόμενου από την Ινδία Τζαμού και Κασμίρ στις 22 Απριλίου 2025».
Η Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της για την «απώλεια ζωών τουριστών» και χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ινδία στις 23 Απριλίου ως «μονομερή, άδικα, πολιτικά υποκινούμενα, εξαιρετικά ανεύθυνα και χωρίς νομικό έρεισμα».
«Αλυτο ζήτημα»
Οπως αναφέρεται στην επιστολή, «το Κασμίρ παραμένει άλυτο ζήτημα μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας, όπως αναγνωρίζεται μέσω πολλών ψηφισμάτων του ΟΗΕ».
Το Πακιστάν επιβεβαίωσε την προσήλωσή του στο «δικαίωμα αυτοδιάθεσης του λαού του Κασμίρ» και τόνισε ότι «η συνεχιζόμενη καταπίεση από το ινδικό κράτος, η κατάργηση της πολιτειακής υπόστασης και η πολιτική και δημογραφική αλλοίωση προκαλούν αντίδραση από τους κατοίκους του Τζαμού και Κασμίρ, διατηρώντας τον κύκλο βίας».
Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράστηκε για τη «συστηματική δίωξη μειονοτήτων, ιδιαίτερα μουσουλμάνων, στην Ινδία», με την απόπειρα επιβολής του «νομοσχεδίου Waqf» ν’ αναφέρεται ως «πρόσφατη προσπάθεια περαιτέρω περιθωριοποίησης των μουσουλμάνων».
Η Εθνική Επιτροπή Ασφαλείας υπογράμμισε ότι το Πακιστάν «καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία σ’ όλες της τις μορφές και εκδηλώσεις» και υπενθύμισε ότι έχει «υποστεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές απώλειες ως πρώτη γραμμή κατά της τρομοκρατίας».
Κατήγγειλε την Ινδία
Παράλληλα, κατήγγειλε τις προσπάθειες της Ινδίας να «ενσπείρει ένταση στα ανατολικά σύνορα» με σκοπό ν’ «αποσπάσει την προσοχή από τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις του Πακιστάν».
Σε σχέση με τις κατηγορίες της Ινδίας για την επίθεση στο Παχαλγκάμ, η Επιτροπή σημείωσε ότι «εν απουσία οποιασδήποτε αξιόπιστης έρευνας και επαληθεύσιμων αποδείξεων, οι προσπάθειες σύνδεσης του Πακιστάν με το περιστατικό είναι αβάσιμες, παράλογες και λογικά ανυπόστατες».
Τονίστηκε ότι το Πακιστάν διαθέτει «αδιάσειστα στοιχεία τρομοκρατίας που χρηματοδοτείται από την Ινδία, συμπεριλαμβανομένης της ομολογίας του εν ενεργεία αξιωματικού του Ινδικού Ναυτικού, διοικητή Kulbhushan Jadhav».
Ως απάντηση στα ινδικά μέτρα, η Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας Πακιστάν αποφάσισε μεταξύ άλλων:
– Το Πακιστάν «απορρίπτει σθεναρά την ανακοίνωση της Ινδίας να διατηρήσει τη Συνθήκη για τα ύδατα του Ινδού ποταμού σε αναστολή»
– Τη «μείωση της δύναμης της Ινδικής Υπατης Αρμοστείας στο Ισλαμαμπάντ σε 30 διπλωμάτες και μέλη προσωπικού από τις 30 Απριλίου 2025».
– Το «κλείσιμο του εναέριου χώρου του Πακιστάν για όλες τις ινδικές ή ινδικών συμφερόντων αεροπορικές εταιρείες με άμεση ισχύ».
Προειδοποίηση
– Την «άμεση αναστολή κάθε εμπορικής δραστηριότητας με την Ινδία, συμπεριλαμβανομένου του διαμετακομιστικού εμπορίου προς ή από τρίτες χώρες».
– Το Πακιστάν «κηρύσσει τους ινδούς συμβούλους Αμυνας, Ναυτικού και Αεροπορίας στο Ισλαμαμπάντ «personae non gratae» (ανεπιθύμητα πρόσωπα)».
Η Εθνική Επιτροπή Ασφαλείας διαβεβαίωσε ότι «το Πακιστάν και οι ένοπλες δυνάμεις του παραμένουν πλήρως ικανοί και έτοιμοι να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας», όπως «καταδείχθηκε με σαφήνεια με την ψύχραιμη αλλά αποφασιστική απάντηση στην απερίσκεπτη ινδική εισβολή του Φεβρουαρίου 2019».
Κλείνοντας, στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι «το Πακιστάν παραμένει προσηλωμένο στην ειρήνη», αλλά «δεν θα επιτρέψει ποτέ σε κανέναν να παραβιάσει την κυριαρχία, την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του λαού του».
Πηγή: in.gr