Του Τάσου Δασόπουλου
Έως και τριπλάσιο από τα μέτρα ύψους 1,1 δισ. ευρώ τα οποία ανακοινώθηκαν αμέσως μετά το Πάσχα θα είναι το πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων της ΔΕΘ με βάση την συνεχιζόμενη υπεραπόδοση της οικονομίας και το 2025 και τα έσοδα από φοροδιαφυγή.
Το υπερπλεόνασμα των 11,4 δισ. το οποίο καταγράφηκε από Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ για το 2024, δίνει ένα τεράστιο περιθώριο νέων παρεμβάσεων, το οποίο περιορίζεται μόνο από τις οροφές δαπανών που επιβάλλουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες. Κανονικά οι νέοι κανόνες επιβάλλουν για τις υπερχρεωμένες χώρες όπως είναι η Ελλάδα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία θα καλύπτουν τους τόκους του χρέους και θα εξασφαλίζουν μια μείωση του χρέους κατά τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο. Η Ελλάδα πλήρωσε το 2024 τόκους που έφτασαν το 3,4% του ΑΕΠ, δηλαδή 8 δισ. ευρώ. Έναντι της υποχρέωσης μείωσης κατά 1% του ΑΕΠ το χρέος μειώθηκε κατά 10% του ΑΕΠ. Συνεπώς, από τα 11,4 δις ευρώ του πρωτογενούς πλεονάσματος τα 8 δις κάλυψαν τους τόκους του χρέους και μένουν διαθέσιμα για κάθε είδους παροχές 3,4 δις ευρώ. Από αυτά, τα 1,1 δις ευρώ απορροφούν το επίδομα του ενός ενοικίου για 980.000 νοικοκυριά και το επίδομα των 250 ευρώ για 1,44 εκατομμύρια συνταξιούχους. Πλέον, ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος μειώθηκε στα 2,3 δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά είναι δύσκολο να διατεθούν από φέτος, καθώς η οροφή αύξησης των δαπανών από το αρχικό 3,4% αναθεωρήθηκε στο 3,7% στο τέλος του περασμένου χρόνου και με τα τελευταία μέτρα στο 4%. Ωστόσο το υπόλοιπο μπορεί να καλύψει νέα μέτρα για το 2026 καθώς ο λογαριασμός για την αύξηση των πρωτογενών δαπανών την ερχόμενη χρονιά δεν έχει γραφτεί ακόμη.
Τα έσοδα από φοροδιαφυγή
Το νέο κεφάλαιο σε ότι αφορά την επέκταση του δημοσιονομικού χώρου για νέες ελαφρύνσεις το 2026 είναι τα έσοδα από φοροδιαφυγή και ειδικότερα η αύξηση των εσόδων αυτής της κατηγορίας σε σχέση με το 2024 . Η αρχική εκτίμηση που έγινε με βάση τα έσοδα από φοροδιαφυγή ύψους 2 δισ. που είχαμε τον προηγούμενο χρόνο είναι ότι φέτος θα έχουμε πρόσθετα έσοδα από αυτή την κατηγορία ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο, θέλει να φτάσει η χρονιά στα μέσα της πριν κάνει νέα εκτίμηση. Ο λόγος είναι απλός: Μέτρα όπως η σύνδεση των POS με τις ταμειακές τέθηκαν σε ισχύ από τον Μάιο του 2024 ενώ και τα υπόλοιπα “εργαλεία” κατά της φοροδιαφυγής άρχισαν να αποδίδουν μετά τους πρώτους μήνες του περασμένου του χρόνου. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχουν απολογιστικά στοιχεία για τους πρώτους μήνες του 2025 πριν γίνει μια νέα εκτίμηση για τα έσοδα από φοροδιαφυγή για το σύνολο του έτους
Η ατζέντα των παρεμβάσεων
Με το γενικό τίτλο “ελάφρυνση της μεσαίας τάξης”, η κυβέρνηση έχει ανοίξει όλη την ατζέντα των άμεσων φόρων, ως πιθανές παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο, οι οποίες θα εφαρμοστούν μεν για το 2026 αλλά θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2025 με ένα δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα υπερβαίνει τα 3 δις ευρώ . Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζονται:
1. Η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, ώστε να ελαφρυνθούν τα εισοδήματα από 20.001 ευρώ μέχρι και τα 40.000 ευρώ, όπου εκτιμάται ότι οριοθετείται εισοδηματικά η λεγόμενη μεσαία τάξη.
2. Η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% ώστε να πάψουν να είναι παγίδες βαριάς φορολόγησης για πολλές χιλιάδες φορολογούμενους
3. Η συνέχιση της μείωσης της φορολογίας της εργασίας η οποία μαζί με την μείωση κατά 1% για φέτος έχει φτάσει το 5,4% από το 2019.
4. Η μείωση της αυτοτελούς φορολόγησης ενοικίων η οποία ξεκινά σήμερα από το 15% για εισόδημα από ενοίκια ως 12.000 ευρώ και φτάνει το 45% για εισοδήματα από ενοίκια πάνω από τα 35.000 ευρώ.
5. Η περαιτέρω μείωση ή και πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, με έμφαση και αυτή την φορά στις μικρές ιδιοκτησίες.
6. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις και τα υποκαταστήματά τους ώστε να καταργηθεί οριστικά ο συγκεκριμένος φόρος που έλκει την καταγωγή του από τα χρόνια των μνημονίων
7. Η μείωση της φορολογίας στα ασφαλιστήρια συμβόλαια ώστε να αυξηθεί το μερίδιο που κατέχει σήμερα η ιδιωτική ασφάλιση.
Επίσης εξετάζεται η ικανοποίηση αιτημάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για τους ένστολους.
Διαβάστε ακόμη:
* Π. Μαρινάκης: Στόχος της επόμενης ΔΕΘ η μεσαία τάξη – Η αντιπολίτευση είτε κοροϊδεύει, είτε ζητά χρεοκοπία
* Στο 4,8% του ΑΕΠ ή 11,4 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα το 2024- Υπέρβαση 5,46 δισ. από την αρχική πρόβλεψη
* Κ. Χατζηδάκης: Μειώσεις φόρων για μεσαία τάξη και συνεπείς φορολογούμενους τον Σεπτέμβριο
Πηγή: capital.gr