της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ αναμένεται να είναι και φέτος οι τρεις σημαντικότερες δεξαμενές εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό, με τη ζήτηση για ακόμα μία χρονιά να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, όμως, επιχειρείται το άνοιγμα σε νέες αγορές, όπως είναι η Ινδία και η Νότια Κορέα, και η ενίσχυση της ταξιδιωτικής κίνησης από την Κίνα. Στόχος επίσης του υπουργείου Τουρισμού είναι η Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.
Όπως δείχνει ο προγραμματισμός θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες για τη θερινή σεζόν, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει η μεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα με 5,6 εκατ. θέσεις (+2,2% σε σχέση με πέρυσι), αντιπροσωπεύοντας το 20% του συνόλου, ενώ ακολουθεί η Γερμανία με 4,7 εκατ. θέσεις (+2,5%) και μερίδιο αγοράς 17%. Τρίτη είναι η Ιταλία με 2,5 εκατ. θέσεις (+3,9%) και μερίδιο αγοράς 9%, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή ανοδική πορεία των τελευταίων ετών.
Από τις σημαντικές αγορές για τον εισερχόμενο τουρισμό, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, τη μεγαλύτερη αύξηση (+18,6%) καταγράφουν οι ΗΠΑ με 727.000 αεροπορικές θέσεις. Ανάμεσα στις σημαντικές αυξήσεις ξεχωρίζει το Ισραήλ, που παρουσιάζει ισχυρή άνοδο 52,1%, ξεπερνώντας τις 1,3 εκατ. θέσεις. Αξιοσημείωτη αύξηση παρουσιάζουν και χώρες με μικρή μέχρι στιγμής δυναμικότητα, όπως η Σαουδική Αραβία (+45%) με 84.000 θέσεις, η Αλβανία (+56%) με 156.000 θέσεις και η Αρμενία (+68,5%) με 75.000 θέσεις.
Πρόσφατη μελέτη είχε δείξει, άλλωστε, πως το ταξιδιωτικό κοινό από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ εμφανίζει μεγαλύτερη προθυμία για ταξίδια σε ελληνικούς προορισμούς σε σύγκριση με άλλες μακρινές αγορές για τη χώρα μας, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες προτιμούν κατά κύριο λόγο πιο κοντινές τους χώρες. Μάλιστα, ειδικά για την Αυστραλία, η Ελλάδα κατατάσσεται πιο ψηλά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών και βρίσκεται στην 3η θέση, σε σχέση με άλλους, ανταγωνιστικούς μεσογειακούς προορισμούς (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Κροατία, Τουρκία).
Ανά αγορά, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 10η θέση προτίμησης για ταξίδια στο εξωτερικό τους επόμενους 12 μήνες για την αγορά της Αυστραλίας, στη 13η θέση για την αγορά των ΗΠΑ, στην 32η για την αγορά της Κίνας και στην 36η για την ινδική αγορά. Τονίζεται πως η Ινδία αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τουριστικές δυνάμεις στον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία, περισσότεροι από 27 εκατομμύρια Ινδοί ταξίδεψαν στο εξωτερικό το 2019, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί καθώς η μεσαία τάξη της χώρας επεκτείνεται και η οικονομική ευρωστία βελτιώνεται. Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες των Ινδών τουριστών, έχουν αυξηθεί σημαντικά, καθώς εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε από τους Ινδούς για ταξίδια στο εξωτερικό ξεπερνούσε τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως πριν από την πανδημία.
Τι περιμένουμε από τους Αμερικανούς τουρίστες
Η επιβολή δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε ευρωπαϊκά προϊόντα έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με πιθανές επιπτώσεις στον τουρισμό από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, καθώς παρατηρείται μια μικρή μείωση στον αριθμό των Αμερικανών τουριστών προς τους ευρωπαϊκούς προορισμούς, αν και ακόμη θεωρείται νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα. Σύμφωνα με τη Γαλλίδα υπουργό Τουρισμού, Ναταλί Ντελάτρ, υπήρξε μείωση 3% στον τουρισμό για συνέδρια και 4% στον επαγγελματικό τουρισμό από τις ΗΠΑ κατά τις διακοπές του Μαΐου. Η ίδια επισημαίνει ότι ο τουριστικός κλάδος επηρεάζεται σημαντικά από το γενικό μακροοικονομικό κλίμα, την αγοραστική δύναμη και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Παρ’ όλα αυτά, φορείς του τουρισμού εκτιμούν ότι η Ευρώπη μπορεί να αντισταθμίσει τη μείωση των Αμερικανών τουριστών με επισκέπτες από άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, όπου παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των ταξιδιωτών προς την Ευρώπη. Σημειώνεται πως την περίοδο 2019-2023 η εικόνα στους βασικούς δείκτες της αμερικανικής αγοράς ήταν μικτή στη χώρα μας: η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη είχε πτώση 3,1% (από 1.008,2 ευρώ το 2019 σε 976,6 ευρώ το 2023), η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση παρουσίασε πτώση 3,9% (από 95,4 ευρώ το 2019 σε 91,7 ευρώ το 2023), όμως η μέση διάρκεια παραμονής σημείωσε αύξηση 0,8% (από 10,6 διανυκτερεύσεις το 2019 σε 10,6 διανυκτερεύσεις το 2023).
Η κίνηση ανά αγορά
Τη χρονιά που πέρασε, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατέγραψε άνοδο κατά 9,8% και διαμορφώθηκε σε 35,9 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 32,7 εκατ. ταξιδιωτών το 2023. Οι αφίξεις από τη Γερμανία παρουσίασαν άνοδο κατά 13,4%, φτάνοντας στις 5,4 εκατ., ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 8,8% και διαμορφώθηκε σε 1,9 εκατ. ταξιδιώτες. Άνοδο κατά 10% σημείωσε και η ταξιδιωτική κίνηση από την Ιταλία, η οποία διαμορφώθηκε σε 2 εκατ. ταξιδιώτες. Μικρή μείωση είχαμε στις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο (-1,0%), που έφτασαν τους 4,5 εκατ. ταξιδιώτες, ενώ η κίνηση από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 10%, σε 1,54 εκατ. ταξιδιώτες.
Αντίστοιχα, το 2024 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν άνοδο κατά 5,4% έναντι του 2023 και διαμορφώθηκαν στα 21,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3,5%, στα 3,69 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 11,4%, στα 1,26 δισ. Αυξημένες κατά 13,6% ήταν οι εισπράξεις από την Ιταλία, στα 1,22 δισ. ευρώ. Από τις λοιπές χώρες, μείωση κατά 3,7% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 3,17 δισ., ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 15,1%, στα 1,58 δισ.
Πηγή: capital.gr