Στους κανονικούς ρυθμούς της επιστρέφει σιγά σιγά η ζωή στην Κωνσταντινούπολη, τρεις ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,2 βαθμών που έπληξε την πόλη, με επίκεντρο τη Θάλασσα του Μαρμαρά. Ο φόβος ωστόσο για το αύριο παραμένει διάχυτος στους 16 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης – σύμφωνα άλλωστε με στοιχεία του 2023, περίπου πέντε εκατομμύρια ζουν σε επικίνδυνα σπίτια.
Ο σεισμός της Τετάρτης προκάλεσε μόνο την κατάρρευση ενός εγκαταλελειμμένου κτίσματος στο Φατίχ και μικρές υλικές ζημιές σε ακόμη επτά κτίρια. Προκάλεσε, βέβαια, και περισσότερους από 230 τραυματισμούς, πρωτίστως όμως λόγω του πανικού που επικράτησε. Ο σεισμός, όμως, αφενός ξύπνησε τις μνήμες του 2023, όταν ο Εγκέλαδος, με ένα χτύπημα 7,8 βαθμών τότε, είχε σκοτώσει 50.000 ανθρώπους στη Νοτιοανατολική Τουρκία και ακόμα 6.000 στη γειτονική Συρία, αφετέρου αναζωπύρωσε τους φόβους για έναν μεγασεισμό άνω των επτά βαθμών στην Κωνσταντινούπολη.
Τα ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι η Κωνσταντινούπολη έχει κατά μέσο όρο έναν σεισμό αυτού του μεγέθους κάθε 250 χρόνια, με τον τελευταίο μεγάλο σεισμό το 1766. Και οι σεισμολόγοι προειδοποιούν εδώ και χρόνια τις Αρχές ότι η Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο. Ομως περισσότερα από τα δύο τρίτα των κτιρίων στην Κωνσταντινούπολη χτίστηκαν πριν από το 2000, πριν από την επικαιροποίηση των κανόνων ασφαλείας. Και παρότι η πόλη καταβάλλει προσπάθειες για την αποκατάσταση ή την ανοικοδόμησή τους, αρκετοί λένε ότι οι προσπάθειες δεν προχωρούν αρκετά γρήγορα, δεδομένου του κινδύνου.
Ο ίδιος ο τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής, ο Μουράτ Κουρούμ, αναγνώρισε πως από το 1,5 εκατομμύριο σπίτια στην Κωνσταντινούπολη που κρίνονται επισφαλή, περίπου ένα στα τρία πρέπει να ανακατασκευαστεί κατεπειγόντως. Στο μεταξύ, ο δήμαρχος της πόλης, και μεγαλύτερος πολιτικός αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, καθώς και αρκετοί ακόμα αξιωματούχοι της πόλης υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση καταστροφών, βρίσκονται στη φυλακή.
Πηγή: tanea.gr