Για να γράψει το νέο του βιβλίο «Ο τρελός του Θεού στο τέλος του κόσμου», ο (άθεος) διάσημος ισπανός συγγραφέας Χαβιέρ Θέρκας είχε ελεύθερη πρόσβαση στο Βατικανό και μπόρεσε να συναντήσει τον Πάπα Φραγκίσκο, στη συνοδεία του οποίου εντάχθηκε για ένα επίσημο ταξίδι στη Μογγολία. Αυτό που ο Θέρκας ήθελε περισσότερο να μάθει ήταν η απάντηση στην ερώτηση της μητέρας του: Θα επανενωθεί με τον πατέρα του μετά τον θάνατό της και θα απολαύσουν την αιώνια ζωή μαζί; Η απάντηση, που υπόσχεται να εκπλήξει, δίνεται στο τέλος του βιβλίου.
Πέρα από το ζήτημα της μεταθανάτιας ζωής, ο ισπανός συγγραφέας, κατά τη διάρκεια της έρευνας και συγγραφής που διήρκεσε δύο χρόνια, έμαθε μερικά πράγματα για τον Φραγκίσκο, για την Εκκλησία και για το Βατικανό. «Ο Μπεργκόλιο αφήνει πίσω του μια διαφορετική Εκκλησία» λέει στην «El Pais». «Δεν νομίζω ότι η λέξη επανάσταση, που χρησιμοποιείται σε σχέση με αυτόν τον ποντίφικα, είναι υπερβολή. Δεν έχει αγγίξει πρακτικά το δόγμα, αλλά έχει αλλάξει περισσότερο από όσο φαίνεται». Συχνά, οι πληροφορίες γύρω από τον Πάπα, ειδικά αυτόν τον Πάπα που έχει προκαλέσει τόσο πάθος, με τόσους εχθρούς στους πιο αντιδραστικούς κύκλους, και μάλιστα χαρακτηρίστηκε «κομμουνιστής», έχουν να κάνουν με την πολιτική: τις απόψεις του για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη σφαγή στη Γάζα ή τη μεταναστευτική πρόκληση. Αλλά και άλλα πράγματα που συμβαίνουν μέσα στην Εκκλησία.
«Το όραμά του για την Εκκλησία και τον χριστιανισμό συνήθως δεν έρχεται στο φως» λέει ο Θέρκας, ο οποίος απαριθμεί μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες θέσεις του. Για παράδειγμα, αντικληρικαλισμός: αν ο κληρικαλισμός είναι η ιδέα ότι ο κλήρος είναι πάνω από τους πιστούς, ο αντικληρικαλισμός του Φραγκίσκου προτείνει μια πιο οριζόντια κοινότητα. «Ο κληρικαλισμός ήταν ο καρκίνος της Εκκλησίας και από αυτόν προκύπτουν καταχρήσεις εξουσίας, όπως η σεξουαλική κακοποίηση» εξηγεί ο συγγραφέας. Ή, για να αναφέρω μια τελευταία θέση, τη συνοδικότητα, δηλαδή την επιστροφή στον συνοδισμό, σε μια δομή που βασίζεται περισσότερο στις συνελεύσεις. «Κάτι σαν μεγαλύτερη δημοκρατία εντός της Εκκλησίας· μια δημοκρατία, φυσικά, διαφορετική από τις φιλελεύθερες δημοκρατίες μας».
Κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου του, ο Θέρκας είχε προσωπική πρόσβαση στον «τρελό του Θεού», τον ποντίφικα. Πώς ήταν ο Χόρχε Μπεργκόλιο; «Εχω γράψει ένα βιβλίο σχεδόν 500 σελίδων γι’ αυτό, και είναι δύσκολο να το συνοψίσω. Αλλά μπορώ να σας πω τι είπα στη μητέρα μου όταν με ρώτησε: Είναι σαν τον ντον Φλοριάν, τον ιερέα της πόλης μας στο Ιμπαμπερνάντο, τον ιερέα που σας πάντρεψε». Τόσο προσηνής. Αλλά και Πάπας.
Πηγή: tanea.gr