Λάρισα – Δημήτρης Γαλαμάτης: Σε περιόδους κρίσεων, η ενημέρωση αποτελεί ζωτικής σημασίας πυλώνα για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, της υγείας και του περιβάλλοντος

synedrio dimosiografon

Την εισήγησή του στο τριήμερο συνέδριο όπου συμμετέχουν 100 και πλέον δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί με θέμα: «Δημοσιογραφία – Περιβάλλον – Τουρισμός – Ανθεκτικότητα» που διοργανώνεται στον Βόλο 25 – 27 Απριλίου, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, την ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, το ΤΕΕ Μαγνησίας, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και τον Δήμο Νοτίου Πηλίου, παρουσίασε ο Γ. Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης.

Ο κ. Γαλαμάτης αναφέρθηκε στο θέμα που αφορά την «Υπεύθυνη Επώνυμη Ενημέρωση σε Περιόδους Κρίσεων: Η Σημασία των Μητρώων Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου» περιγράφοντας τους άξονες της θεματικής και σημειώνοντας πως «σε περιόδους κρίσεων, η ενημέρωση αποτελεί ζωτικής σημασίας πυλώνα για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, της υγείας και του περιβάλλοντος».

Ο ίδιος τόνισε πως αυτό που αναφέρουμε ως κρίση «ορίζεται ως αιφνίδιο και μη προβλέψιμο γεγονός, που απαιτεί άμεση, ακριβή και υπεύθυνη ενημέρωση» και πρόσθεσε πως «η δημοσιογραφική κάλυψη τέτοιων καταστάσεων αντιμετωπίζει ιδιαίτερες προκλήσεις: πίεση χρόνου, πληθώρα μη επαληθευμένων πηγών (ιδιαίτερα στα social media), συναισθηματική φόρτιση και η ανάγκη του κοινού για έγκαιρες πληροφορίες».

Μεταξύ άλλων ο κ. Γαλαμάτης αναφέρθηκε στο ζήτημα της υπεύθυνης ενημέρωσης σημειώνοντας πως «αποτελεί απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις».

«Πρόκειται για περιεχόμενο που φέρει το όνομα του δημοσιογράφου, ο οποίος αναλαμβάνει επαγγελματική, ηθική και νομική ευθύνη. Δεν πρόκειται για ανώνυμες πηγές ή αντιγραφές, αλλά για ενημέρωση που στηρίζεται σε ακρίβεια, αμεροληψία και σεβασμό στα δικαιώματα των εμπλεκομένων», είπε.

Μιλώντας για τα Μητρώα Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου σημείωσε πως «τα μητρώα, που τηρούνται από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι τα μέσα ενημέρωσης λειτουργούν με διαφάνεια, νομιμότητα και επαγγελματισμό», ενώ αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της εγγραφής στα μητρώα, είπε, ότι «περιλαμβάνουν πρόσβαση σε κρατική διαφήμιση, προγράμματα ενίσχυσης και θεσμική αναγνώριση. Παράλληλα, τα Μητρώα λειτουργούν ως φίλτρο ποιότητας, αποκλείοντας μέσα που δεν τηρούν δεοντολογία».

Μιλώντας για το ζήτημα της ενίσχυσης της αξιοπιστίας σε περιόδους κρίσεις και τον ρόλο των μητρώων είπε πως «σε συνθήκες καταστροφής ή έκτακτης ανάγκης, το κοινό αναζητά άμεσα και αξιόπιστα δεδομένα για να προστατεύσει τον εαυτό του και τους άλλους» για να συμπληρώσει πως «τα Μητρώα Τύπου λειτουργούν ως “σφραγίδα εμπιστοσύνης”, καθώς τα μέσα που εντάσσονται σε αυτά έχουν υποβληθεί σε θεσμικό έλεγχο διαφάνειας και επάρκειας, καθιστώντας τα ευκολότερα αναγνωρίσιμα από το κοινό ως πηγές αξιόπιστης πληροφόρησης».

Μεταξύ άλλων στην παρουσίαση του τόνισε πως «η επώνυμη δημοσιογραφία ενισχύει τη λογοδοσία και την ποιότητα, αφού ο δημοσιογράφος αναλαμβάνει προσωπική ευθύνη για το περιεχόμενο που παράγει, αποτρέποντας σφάλματα και παραπλανήσεις και ενδυναμώνοντας την επαγγελματική συνείδηση».

Αναφορικά με τις καταστροφές του Ντάνιελ και τις προκλήσεις της δημοσιογραφίας ο κ. Γαλαμάτης είπε πως η εμπειρία του Ντάνιελ κατέδειξε την ανάγκη για «ενίσχυση των δομών υπεύθυνης δημοσιογραφίας στην περιφέρεια, την εκπαίδευση των δημοσιογράφων σε διαχείριση κρίσεων και την θεσμοθέτηση συνεργασιών με εγγεγραμμένα ΜΜΕ για περιόδους κρίσεων».

Τέλος ο Γ. Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης συμπυκνώνοντας τα συμπεράσματα της θεματικής είπε πως «η επώνυμη, υπεύθυνη ενημέρωση αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατίας, ειδικά σε περιόδους κρίσεων» για να συμπληρώσει πως «τα Μητρώα Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου λειτουργούν ως θεσμικό ανάχωμα στην παραπληροφόρηση, ενισχύοντας την κοινωνική εμπιστοσύνη».

«Παρά το θετικό θεσμικό υπόβαθρο, υπάρχουν κενά εφαρμογής, περιορισμένη διείσδυση στην περιφέρεια και ελλιπής ψηφιακή προσαρμογή. Οι πολίτες δεν είναι επαρκώς ευαισθητοποιημένοι για τη σημασία της θεσμικής ενημέρωσης. Απαιτείται διατομεακή συνεργασία Πολιτείας, δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και κοινωνίας, καθώς και ενίσχυση της περιφερειακής δημοσιογραφίας, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση σε έγκυρη, ποιοτική πληροφόρηση» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γαλαμάτης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ