«Η Χαμάς είναι έτοιμη για ανταλλαγή κρατουμένων και για πενταετή εκεχειρία».
Αυτό δήλωσε αξιωματούχος της παλαιστινιακής οργάνωσης στο AFP το Σάββατο 26 Απριλίου υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς μια αντιπροσωπεία της επρόκειτο να συναντηθεί με μεσολαβητές στο Κάιρο, σύμφωνα με το CNN Greece.
Μία μόνιμη κατάπαυση πυρός
Στις 17 Απριλίου, η Χαμάς, η οποία αντιτίθεται σε μια «μερική» συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, απέρριψε μια ισραηλινή πρόταση που περιελάμβανε 45ήμερη εκεχειρία με αντάλλαγμα την επιστροφή 10 ζωντανών ομήρων.
Η ομάδα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι μια συμφωνία εκεχειρίας πρέπει να οδηγήσει στο τέλος του πολέμου, σε πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα, σε ανταλλαγή κρατουμένων και στην άμεση και επαρκή είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στα Παλαιστινιακά Εδάφη που μαστίζονται από τον πόλεμο.
New Gaza Ceasefire Proposal Contains “Red Lines” for Hamas on Continued Israeli Occupation and Disarmament #NotAWarItsGenocide #IsraeliTerrorism #USstateAreGlobalTerrorists #IsraeliLies #ZionismIsntJudaism #Complicit #WestAreUSALapdogs #FreePalestineNow https://t.co/3QjIvL3z2j
— Karen Neubauer (@Kazwaz78) April 26, 2025
Το Ισραήλ, από την πλευρά του, απαιτεί την επιστροφή όλων των ομήρων και τον αφοπλισμό της Χαμάς και άλλων ένοπλων ομάδων στη Γάζα – ο τελευταίος αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη Χαμάς.
Το ιστορικό του πολέμου
Ο πόλεμος στη Γάζα πυροδοτήθηκε από την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.218 ανθρώπων από την ισραηλινή πλευρά, κυρίως αμάχων.
Από τους 251 ανθρώπους που κρατήθηκαν όμηροι εκείνη την ημέρα, 58 εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 34 νεκρών, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Μια εκεχειρία από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 17 Μαρτίου επέτρεψε την επιστροφή 33 ομήρων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων οκτώ νεκρών, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση περίπου 1.800 Παλαιστινίων από ισραηλινές φυλακές.
Πηγή: in.gr