Αντιπυρική περίοδος: Το τρίπτυχο της στρατηγικής του υπουργείου για τη φετινή αντιπυρική περίοδο

Λιγότερες ενάρξεις πυρκαγιών, γρήγορη οριοθέτηση σε όσες εκδηλωθούν και ολιστική προσέγγιση στις περιπτώσεις μεγάλων πυρκαγιών. Σε αυτό το τρίπτυχο  συμπυκνώνεται η στρατηγική που αναμένεται να ακολουθήσει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, η οποία ξεκινά την 1η Μαΐου.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις φέτος αριθμούν περισσότερους από 18.000, μεταξύ των οποίων 2.500 εποχικοί

Το επιχειρησιακό δόγμα που εφαρμόστηκε την περσινή χρονιά θα αποτελέσει οδηγό και για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, με την ταχεία απόκριση στο πεδίο να αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ανακοίνωση της παράτασης για τον καθαρισμό των οικοπέδων – στις 15 Ιουνίου από 20 Απριλίου που ήταν πριν – ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο αριθμός των εθελοντών και πυροσβεστικών δυνάμεων θα είναι φέτος μεγαλύτερος από ποτέ.

Στους 18.000 οι πυροσβέστες

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα φέτος οι πυροσβεστικές δυνάμεις, αριθμούν περισσότερους από 18.000 (15.500 μόνιμους, 2.500 εποχικούς) πυροσβέστες. Ο αριθμός αυτός, όπως αναφέρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, είναι μεγαλύτερος από ποτέ ενώ είναι αυξημένος κατά 20% από το 2023.

Στις δυνάμεις περιλαμβάνονται και οι μονάδες των δασοκομάντος οι οποίες απαρτίζονται από 1.600 άτομα, ενώ πλέον οι Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) θα φτάσουν τις 20 (τέσσερις ακόμη μονάδες με έδρα τα Χανιά, την Ηλεία την Εύβοια και τη Ζάκυνθο). Ειδικότερα οι νέες ΕΜΟΔΕ αναμένεται να στελεχωθούν με 163 άτομα και συγκεκριμένα 52 στη Χαλκίδα, 42 στα Χανιά, 45 στον Πύργο και 24 σε Ζάκυνθο.

Παράλληλα το πρόγραμμα προεγκατάστασης Ευρωπαίων Πυροσβεστών (Prepositioning) μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας θα εφαρμοστεί και τη φετινή χρονιά – συνολικά 294 Ευρωπαίοι πυροσβέστες από Τσεχία, Γαλλία, Ρουμανία, Μολδαβία και Βουλγαρία θα βρεθούν στην Ελλάδα για να συνδράμουν τους Έλληνες συναδέλφους τους στη μάχη απέναντι στις δασικές πυρκαγιές.

Περισσότεροι εθελοντές

Αυξημένος θα είναι και ο αριθμός των εθελοντών καθώς σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, οι εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος θα είναι 4.912 ενώ οι εθελοντές Πολιτικής Προστασίας ανέρχονται σε 5.700 από 295 οργανώσεις.

Αναφορικά με τα εναέρια μέσα που διαθέτει η χώρα φέτος, όπως έχει γνωστοποιηθεί από την Πολιτική Προστασία, συνολικά υπολογίζονται 80 με 85, εκ των οποίων τα 49 ενοικιαζόμενα.

Σχετικά με τον στόλο των οχημάτων, θα αγγίξουν περίπου τα 3.700, ενώ ενισχυμένος θα είναι ο αριθμός των drones σε σχέση με πέρσι καθώς συνολικά 82 θα βρίσκονται στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας (45 πέρυσι) για εναέρια επιτήρηση, αποσκοπώντας στην έγκαιρη προειδοποίηση και πρόληψη πυρκαγιών.

Το σύστημα των ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών), σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, αναμένεται να επεκταθεί σε νέες περιοχές υψηλού κινδύνου όπως η Κρήτη, η Ρόδος και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται πως κατά την περσινή αντιπυρική περίοδο αναπτύχθηκε σε περιοχές όπως Αττική, Κορινθία, Αρκαδία, Βοιωτία, Λακωνία, Εύβοια, Θεσσαλονίκη, ο Εθνικός Δρυμός της Βάλια Κάλντα, ο Έβρος, η Δαδιά, η Ξάνθη και η Θάσος. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκε για την επιτήρηση μεικτών ζωνών αυξημένης επικινδυνότητας, όπως οι περιαστικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, οι δασικές εκτάσεις της Δυτικής Ελλάδας και οι προστατευόμενες περιοχές της Ηπείρου.

Καθαρισμοί και αντιπυρικές ζώνες

Επιπλέον, προχωρά η υλοποίηση του προγράμματος AntiNero για καθαρισμούς και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε δασικές περιοχές καθώς και ο καθαρισμός των χώρων δικτύου υψηλής τάσης που διέρχονται μέσα από δασικές εκτάσεις όπως και οι παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους.

Τέλος, έμφαση θα δοθεί και τη φετινή αντιπυρική περίοδο στη διαλειτουργικότητα και τη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως τη Δασική Υπηρεσία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, όλα τα σώματα ασφαλείας, την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, το ΕΚΑΒ κλπ.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ