Κανονικά λίγο καλό κρασί και μια υπόσχεση «για πάντα» αποτελούν έναν καλό συνδυασμό συνθηκών ευζωίας. Ομως νέα ευρωπαϊκή έρευνα έρχεται να χαλάσει την εικόνα διαπιστώνοντας ότι στο αγαπημένο μπουκάλι κρασί, λευκό ή κόκκινο, μπορεί να κρύβονται τοξικές χημικές ουσίες που δεν αποδομούνται και είναι παραπροϊόντα των πολυσυζητημένων PFAS, της ομάδας των αποκαλούμενων «παντοτινών χημικών». Ειδικότερα το τριφθοροξικό οξύ (TFA), μια τοξική χημική ουσία που προέρχεται από τα παρασιτοκτόνα, συσσωρεύεται στο περιβάλλον και εισβάλλει αθόρυβα στα κρασιά μας, στέλνει ουσιαστικά ένα «μήνυμα από το μπουκάλι» – όπως είναι και ο τίτλος της έρευνας –, προειδοποιώντας για τις καταστροφικές συνέπειες και το βαρύ τίμημα της ανάγκης να ελέγξουμε την παραγωγή τροφίμων και ποτών.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε από το Δίκτυο Δράσης για τα Παρασιτοκτόνα (PAN Europe), αποκάλυψε εκτεταμένη μόλυνση των ευρωπαϊκών κρασιών με TFA. Μάλιστα, κανένα από τα κρασιά που παρήχθησαν τα τελευταία χρόνια σε δέκα χώρες της ΕΕ δεν ήταν καθαρό. Σε ορισμένα μπουκάλια, το επικίνδυνο χημικό ήταν έως και 100 φορές υψηλότερο από εκείνο που συνήθως ανιχνεύεται στο πόσιμο νερό.
Οπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico, ο τομέας της παραγωγής κρασιού είναι από τους μεγαλύτερους χρήστες παρασιτοκτόνων στη γεωργία της Ευρώπης, ιδιαίτερα μυκητοκτόνων, καθιστώντας τους αμπελώνες πιθανά σημεία συσσώρευσης χημικών. Τα σταφύλια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε μυκητολογικές ασθένειες, απαιτώντας συχνό ψεκασμό κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης προϊόντων που περιέχουν ενώσεις PFAS.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ενώ το TFA δεν ανιχνευόταν στα κρασιά από σοδειές πριν από το 1988, τα επίπεδα μόλυνσης έχουν αυξηθεί σταθερά από τότε – φτάνοντας έως και 320 μικρογραμμάρια ανά λίτρο σε φιάλες των τελευταίων τριών σοδειών, επίπεδο 3.000 φορές πάνω από το νομικά επιτρεπτό όριο της ΕΕ για υπολείμματα παρασιτοκτόνων στα υπόγεια ύδατα.
«Αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι που δεν πρέπει να αγνοηθεί», δήλωσε ο Χέλμουτ Μπάρτσερ – Σάντεν της αυστριακής ΜΚΟ Global 2000, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. «Η μαζική συσσώρευση TFA στα φυτά σημαίνει ότι πιθανόν καταναλώνουμε πολύ περισσότερη από αυτή την “παντοτινή” χημική ουσία μέσω της τροφής μας απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα».
Η έκθεση, με τίτλο «Μήνυμα από το μπουκάλι» («Message from the bottle»), ανέλυσε 49 κρασιά, συμπεριλαμβανομένων συμβατικών και βιολογικών προϊόντων. Αν και τα βιολογικά κρασιά είχαν τάση προς χαμηλότερες συγκεντρώσεις TFA, κανένα δεν ήταν απαλλαγμένο από μόλυνση. Τα κρασιά από την Αυστρία εμφάνισαν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, αν και οι ερευνητές τόνισαν ότι το πρόβλημα αφορά ολόκληρη την ήπειρο.
«Δεν πρόκειται για τοπικό ζήτημα, αλλά για παγκόσμιο», προειδοποιεί ο Μάικλ Μίλερ, καθηγητής φαρμακευτικής και ιατρικής χημείας στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, ο οποίος διεξήγαγε ανεξάρτητη μελέτη που επιβεβαίωσε παρόμοια αποτελέσματα.
«Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ένα ανησυχητικό και ταχέως εντεινόμενο περιβαλλοντικό ζήτημα που έχει παραμείνει αδιάφορο τόσο από το κοινό όσο και από τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής για πολύ καιρό», αναφέρεται στην έρευνα. Το TFA είναι ένα εξαιρετικά επίμονο προϊόν διάσπασης ορισμένων φθοριούχων χημικών ενώσεων. Μόλις απελευθερωθεί, δεν μπορεί να διασπαστεί από φυσικές διαδικασίες και συνεπώς συσσωρεύεται αναπόφευκτα σε νερό, έδαφος, φυτά, ακόμη και στο ανθρώπινο σώμα. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η μόλυνση με TFA είναι διαδεδομένη στους ποταμούς, τις λίμνες, τα υπόγεια ύδατα, το νερό της βρύσης, ακόμη και στη βροχή της Ευρώπης.
Μεταξύ των κύριων ευρημάτων είναι η εκθετική αύξηση των επιπέδων TFA στο κρασί από το 2010, η παρουσία του σε όλη την Ευρώπη και η συχνή συνύπαρξη με υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Οι συντάκτες καλούν σε άμεση απαγόρευση φυτοφαρμάκων PFAS, ζητούν ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρακολούθησης για το TFA στα τρόφιμα και προληπτική κανονιστική προσέγγιση που να αναγνωρίζει τα σημαντικά κενά τοξικολογικών δεδομένων και τους πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.
Πηγή: tanea.gr