Τελεσίγραφο από τη Frontex για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Το ενδεχόμενο να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει πειθαρχικές διαδικασίες κατά της Ελλάδας λόγω των επανειλημμένων επαναπροωθήσεων μεταναστών (pushbacks) από τις ελληνικές Αρχές εξετάζει η Frontex, όπως αποκάλυψε στο Politico και στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» ο υπεύθυνος Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Γιόνας Γκρίμχεντεν.

«Η Ελλάδα παραμένει το μεγαλύτερό μας πρόβλημα στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά – η χώρα μας έχει 13 ανοιχτές υποθέσεις για φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταναστών, τις περισσότερες στην ΕΕ, ενώ τον Ιανουάριο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε την Ελλάδα ένοχη για συστηματικές επαναπροωθήσεις και παραβίαση της νομοθεσίας περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι δύο πιθανές «τιμωρίες»

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Η «απογοητευτική» κατάσταση, πρόσθεσε ο αξιωματούχος της Frontex, θέτει πλέον τον οργανισμό ενώπιον δύο επιλογών: είτε να αναστείλει την αποστολή του στην Ελλάδα, είτε να ζητήσει από την Κομισιόν να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει.

Δεδομένου ωστόσο ότι σε περίπτωση αποχώρησης της Frontex από την Ελλάδα «δεν θα υπάρχει πλέον κανένας τρόπος να μάθουμε πώς οι Αρχές αντιμετωπίζουν τους εισερχόμενους μετανάστες», ο Γιόνας Γκρίμχεντεν – ο οποίος κάνει εισηγήσεις στο διοικητικό συμβούλιο του ευρωπαϊκού οργανισμού – προκρίνει την προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης για την υποστήριξη των ελληνικών συνόρων.

«Πρέπει να υπάρξει κάποια μορφή τιμωρίας», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή θα μπορούσε να συνδέσει την πρόοδο της Ελλάδας στον σεβασμό των δικαιωμάτων των μεταναστών με την πρόσβασή της σε κοινοτικά κονδύλια. Σε ακραία περίπτωση, εάν η Αθήνα συνεχίσει να αποφεύγει τις ευθύνες της έναντι των μεταναστών, η Επιτροπή θα μπορούσε να κινήσει νομικές διαδικασίες ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Οι παρατηρήσεις του Γκρίμχεντεν, γράφει το Politico, «έρχονται σε συνέχεια της απειλής του οργανισμού να περικόψει τη χρηματοδότηση των σκαφών της Ακτοφυλακής, που συγχρηματοδοτείται από τη Frontex, εάν οι Ελληνες δεν εφαρμόσουν βασικές συστάσεις για τη μεταναστευτική πολιτική».

Η απάντηση του Λιμενικού

«Το ανθρωπιστικό έργο της Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι αδιαμφισβήτητο και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αναγνωρίζεται ευρέως με την πάροδο του χρόνου», σχολίασε στο Politico ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Νικόλαος Αλεξίου. «Σε περίπτωση πιθανών αποκλίσεων από την απαιτούμενη συμπεριφορά, ενεργοποιούνται εσωτερικοί μηχανισμοί έρευνας και παρακολούθησης, ανεξάρτητα ή παράλληλα με τις δικαστικές διαδικασίες ή τις έρευνες που διεξάγονται από άλλες αρμόδιες Αρχές», τόνισε. «Η Ελληνική Ακτοφυλακή συνεργάζεται πλήρως με αυτές τις Αρχές».

Ούτε η Επιτροπή ούτε οι ελληνικές κυβερνητικές Αρχές, επισημαίνει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος, απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ