Στο τραπέζι νέες μεγάλες αποπληρωμές μνημονιακού χρέους

Το "αντίδοτο" της οικονομίας στη δημοσιονομική σύσφιξη από την ΕΕ

Του Τάσου Δασόπουλου 

Εκτός από τη σταδιακή αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου, η Ελλάδα και ειδικότερα ο ΟΔΔΗΧ απενεργοποιεί και τα warrants, με ρήτρα ΑΕΠ που πήραν το 2012, όσοι συμμετείχαν στο PSI ως ένα “γλυκαντικό”, το οποίο υπόσχονταν υψηλότερη απόδοση από τους “κουρεμένους” τίτλους του ελληνικού δημοσίου.

Τα σύνθετα αυτά προϊόντα δόθηκαν στους ομολογιούχους που συμμετείχαν στο κούρεμα του ελληνικού χρέους ως έξτρα κίνητρο για να πουν το “ναι”. Τώρα όμως κινδυνεύουν να ενεργοποιηθούν μέσα στην επόμενη διετία, υποχρεώνοντας το υπουργείο Οικονομικών να πληρώνει έως και 500 εκατ. ευρώ επιπλέον για τους τόκους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους μέχρι και το 2042 που λήγουν όλα τα ομόλογα του PSI.

Οι τίτλοι αυτοί αποτελούσαν δικαιώματα υψηλότερης απόδοσης των κουρεμένων ομολόγων. Όποιος κατείχε τα δικαιώματα αυτά θα έπαιρνε κάθε χρόνο 1% μεγαλύτερο επιτόκιο για ομόλογα του PSI ονομαστικής αξίας 60 δισ. ευρώ. Η ενεργοποίηση των warrants είχε δύο προϋποθέσεις: Η πρώτη ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας να είναι πάνω από 2%. Η δεύτερη ήταν το ΑΕΠ να ξεπεράσει τα 266 εκατ. ευρώ. Η πρώτη από τις συνθήκες εκπληρώνεται σταθερά από το 2021 μέχρι και το 2024, ενώ και η δεύτερη, να αυξηθεί δηλαδή το ΑΕΠ στα 266 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές από 237 δισ. που έφτασε το 2024, είναι ζήτημα το πολύ δύο ετών. Με την εκπλήρωση των δύο αυτών προϋποθέσεων θα ενεργοποιηθούν τα warrants και το δημόσιο θα έπρεπε να καταβάλει κάθε χρόνο περίπου 500-600 εκατ. ευρώ περισσότερους τόκους για warrants με ρήτρα ΑΕΠ.

Εξαγορά με 160 εκατ. ευρώ

Στην κατεύθυνση του να μην υπάρξει αύξηση των καταβαλλόμενων τόκων, ο ΟΔΔΗΧ θα εξαγοράσει τα δικαιώματα αυτά με 160 εκατ. ευρώ τον Μάιο, απενεργοποιώντας το σχετικό κίνδυνο.

Τα warrants είναι τίτλος διαπραγματεύσιμος στις αγορές ομολόγων. Η τιμή με βάση την οποία θα γίνει η εξαγορά προκύπτει από τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών και οδηγεί στο ποσό που θα πρέπει να καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο, ήτοι τα περίπου 160 εκατ. ευρώ.

Το δικαίωμα αγοράς του ελληνικού δημοσίου έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τους κατόχους των warrants, οι οποίοι θα εισπράξουν το ποσό που προαναφέρθηκε και θα χάσουν το δικαίωμα να ελπίζουν στην είσπραξη τόκων μαμούθ για την περίοδο έως και το 2042, οπότε και λήγει η ισχύς των συγκεκριμένων τίτλων.

Κατά τα λοιπά, ΥΠΕΘΟ και ΟΔΔΗΧ συνεχίζουν τις πράξεις δυναμικής διαχείρισης του χρέους, αναζητώντας και νέες ευκαιρίες για τη βελτίωση του προφίλ του ελληνικού χρέους.

Ως γνωστό, η Ελλάδα αποπλήρωσε πρόωρα το 2022 τα τελευταία 8,5 δισ. ευρώ από τα δάνεια που είχε πάρει από το ΔΝΤ. Από τα δάνεια του πρώτου μνημονίου εκκρεμεί μόνο το διμερές δάνειο με τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, με την κωδική ονομασία Greek Loan Facility (GLF). Από το δάνειο αυτό, η Ελλάδα έχει εξοφλήσει πρόωρα 7 δόσεις συνολικού ύψους 18,55 δισ. ευρώ, οι οποίες καλύπτουν δόσεις μέχρι και το 2032. Ειδικότερα, αποπλήρωσε δύο διπλές δόσεις ύψους 5,3 δισ. ευρώ η κάθε μια, το 2022 και το 2023 και μια τριπλή δόση ύψους 7,93 δισ. ευρώ στο τέλος του 2024. Ο στόχος είναι τα υπόλοιπα 34,55 δισ. ευρώ του δανείου να αποπληρωθούν από φέτος μέχρι και το τέλος του 2031, με την αρχή να γίνεται φέτος, με την αποπληρωμή άλλης μιας δόσης ύψους 5,3 δισ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ