Σε ένα τεράστιο δίλημμα οδηγεί εμμέσως την ηγεσία της Ουκρανίας ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ που τις τελευταίες ώρες εντείνει ολοένα περισσότερο την πίεση προς το Κίεβο, προκειμένου η Ουκρανία να συμφωνήσει σε ειρήνη με τη Μόσχα.
Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αρχικά δήλωσε μεταξύ άλλων πως εκτιμά ότι η Ρωσία έχει συμφωνήσει για τον τερματισμό του πολέμου, ενώ υπονόησε πως ο Ουκρανός ομόλογός του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι αυτός που καθυστερεί την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Δεύτερη ηχηρή προειδοποίηση προς τον Ζελένσκι
Μια ημέρα μετά διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ ασκούν «ισχυρή πίεση» στη Ρωσία με στόχο τον τερματισμό του πολέμου αλλά παράλληλα εκτίμησε πως η Μόσχα θα έκανε «μια αρκετά μεγάλη παραχώρηση» συμφωνώντας να μην κυριεύσει όλη τη χώρα σε μια καταφανέστατη προσπάθεια να μεταφέρει το «μπαλάκι» στην πλευρά του Κιέβου.
Σταμάτα τον πόλεμο για να μην χάσεις ολόκληρη τη χώρα λέει επί της ουσίας στον Ζελένσκι ο Τραμπ
«Ασκούμε ισχυρή πίεση στη Ρωσία», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την υποδοχή του πρωθυπουργού της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο ποια παραχώρηση είναι διατεθειμένη να κάνει η Μόσχα, ο Τραμπ απάντησε «να σταματήσει τον πόλεμο» και συνέχισε «να σταματήσει, (ώστε) να μην πάρει ολόκληρη τη χώρα», διευκρινίζοντας πως κατά την άποψή του είναι μια «αρκετά μεγάλη παραχώρηση» εκ μέρους της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως «η Ουκρανία πρέπει επίσης να θέλει να καταλήξει σε συμφωνία». Οι τελεσιγραφικού χαρακτήρα προτάσεις Τραμπ για τον τερματισμό του τριετούς πολέμου δείχνουν σχεδόν «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα του Κρεμλίνου που εντείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις τα τελευταία 24ωρα με αποκορύφωμα τις επιθέσεις, το βράδυ της Τετάρτης, στο Κίεβο.
Οι συγκεκριμένες επιθέσεις προκάλεσαν την αντίδραση του Τραμπ που είπε ότι «δεν είναι ευχαριστημένος» ενώ τις χαρακτήρισε «μη αναγκαίες». Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τοποθετήθηκε εκ νέου για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ασκώντας προσεκτικά κριτική προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τα ρωσικά πλήγματα κατά του Κιέβου.
«Δεν είμαι ευχαριστημένος με τα ρωσικά χτυπήματα στο Κίεβο. Δεν είναι απαραίτητα και η χρονική στιγμή είναι πολύ κακή. Βλαντίμιρ, σταμάτα! Πέντε χιλιάδες στρατιώτες πεθαίνουν κάθε εβδομάδα. Ας τελειώνουμε με τη συμφωνία ειρήνης!» έγραψε χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Truth Social χωρίς να δώσει συνέχεια.
Δρόμος στρωμένος με… αγκάθια
Προηγήθηκε το φιάσκο με τις διαπραγματεύσεις στο Λονδίνο που προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις και νέα πυρά Τραμπ κατά Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος απέρριψε τις αμερικανικές προτάσεις που ισοδυναμούσαν με συνθηκολόγηση του Κιέβου προς την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα γεγονός που δεν ήχησε καλά στα αυτιά της Ουάσινγκτον.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ήδη προειδοποιήσει συνεχίζοντας το ασφυκτικό πρέσινγκ στον Ουκρανό ομόλογό του τονίζοντας ότι παρατείνει τον «πόλεμο του θανάτου» και θα χάσει ολόκληρη τη χώρα εάν συνεχίσει να το κάνει.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε παράδοση εδαφών, βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Από τη μία είναι αντιμέτωπος με την χαώδη δεύτερη προεδρική θητεία Τραμπ που οδεύει προς τη συμπλήρωση του ορόσημου των πρώτων 100 ημερών (30 Απριλίου) χωρίς να τερματίσει (προφανώς) τον πόλεμο στην Ουκρανία «μέσα σε 24 ώρες» και την ασταμάτητη πολεμική μηχανή της Ρωσίας.
Το τεταμένο κλίμα των τελευταίων 24ωρων συμπυκνώνεται στις δηλώσεις της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου που υποστήριξε πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάνει βήματα προς τη λάθος κατεύθυνση. Η ίδια φρόντισε να μεταφέρει την πίεση στο «ουκρανικό τραπέζι» μεταφέροντας την ενόχληση του Αμερικανού προέδρου για τον ρυθμό που εκτυλίσσονται οι συνομιλίες.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του Ουκρανού προέδρου που απάντησε στις δηλώσεις της Καρολάιν Λέβιτ, φανερά ενοχλημένος.
Φουντώνουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Την ίδια ώρα οι φήμες για την τύχη του Ουκρανού προέδρου πληθαίνουν. Ο διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) Σεργκέι Ναρίσκιν δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι υπάρχουν διάφορα πιθανά σενάρια.
«Μπορώ μόνο να υποθέσω ότι είναι δυνατές κάθε είδους επιλογές όσον αφορά τα σχέδια και τη μοίρα του Ζελένσκι», είπε ο Ναρίσκιν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα φυγής του Ζελένσκι από το Κίεβο.
Σανίδα σωτηρίας στην Ευρώπη
Μέσα σε αυτή την εξαιρετικά δυσμενή γεωπολιτική κατάσταση η Ουκρανία ψάχνει αποκούμπι σχεδόν αποκλειστικά στην Ευρώπη. Ευρωπαϊκά κράτη έχουν διαμηνύσει πως δεν θα γίνουν αποδεκτές οι εδαφικές απαιτήσεις από τη Ρωσία, όμως η στάση του Ντόναλντ Τραμπ δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Και, πλέον, οι χώρες της ηπείρου βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα να στηρίξουν αναφανδόν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ή να μπουν και αυτές στη «γραμμή» Τραμπ που θα σημάνει και συνθηκολόγηση της Ουκρανίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα βλέμματα τώρα στρέφονται στην τέταρτη, προαναγγελθείσα από τον Λευκό Οίκο εντός της εβδομάδας διαβούλευση του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ με τη ρωσική ηγεσία στη Μόσχα. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ και η πίεση προς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι αυξάνεται.
Πηγή: in.gr