Έρχονται ατομικές ρυθμίσεις για τα χρέη προς τα ταμεία

Πώς θα εφαρμοστούν οι κατασχέσεις για τους οφειλέτες των Ταμείων

Του Κώστα Κατίκου

Ρυθμίσεις που θα σχεδιάζονται ανάλογα με το προφίλ του χρέους, την ικανότητα αποπληρωμής και εν τέλει την προοπτική βιωσιμότητας των οφειλετών θα μπορεί να εφαρμόζει ο ΕΦΚΑ με τη σύμπραξη ιδιωτών στους οποίους θα ανατεθεί η διαχείριση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών χρεών που αγγίζουν τα 50 δισ. ευρώ. 

Οι  ατομικές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν κυρίως σε μικρούς οφειλέτες με στόχο να τακτοποιούνται τα χρέη τους νωρίς όταν δημιουργούνται γιατί όσο μεγαλώνουν τόσο περισσότερο δυσκολότερη είναι και η ανάκτησή τους. 

Για τους μεγάλους οφειλέτες η επιλογή θα είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός που έχει πολλές δόσεις, και είναι η προτιμότερη λύση για όσους έχουν οφειλές τις οποίες υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα εξοφλούσαν ποτέ.

Η είσπραξη των χρεών θα διενεργείται από το ΚΕΑΟ, ενώ οι ιδιώτες θα μπορούν να  αποφασίζουν ρυθμίσεις χρεών σε ατομικό επίπεδο, διευκολύνοντας τους οφειλέτες.

Το νέο εξατομικευμένο σχήμα ρυθμίσεων αναμένεται ότι θα ξεκινήσει στις αρχές του 2026 το αργότερο καθώς θα προηγηθεί διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη των ιδιωτικών συμβούλων που θα συνδράμουν τον ΕΦΚΑ για την αύξηση των εσόδων από ληξιπρόθεσμα χρέη.

Το παράθυρο για εξατομικευμένες ρυθμίσεις χρεών άνοιξε από το υπουργείο Εργασίας με τη διάταξη για την είσοδο ιδιωτών στη διαχείριση των ανείσπρακτων χρεών του ΕΦΚΑ που αγγίζουν τα 50 δισ. ευρώ.

Σε σχετικές δηλώσεις της (23/4/2025) η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, τόνισε ότι οι ιδιωτικές εταιρίες θα μπορούν να δώσουν ευέλικτες ρυθμίσεις στους οφειλέτες με εξατομικευμένη προσέγγιση.

Σύμφωνα με την υπουργό, οι ιδιώτες θα συνδράμουν τον ΕΦΚΑ μόνο σε επίπεδο τεχνογωσίας και μεθόδων αύξησης της εισπραξιμότητας από ληξιπρόθεσμα χρέη και σε καμία περίπτωση δεν θα προβαίνουν σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης ούτε σε είσπραξη δόσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι “το ΚΕΑΟ είναι το κέντρο είσπραξης των ασφαλιστικών οφειλών”.

Με τη διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή παρέχεται η δυνατότητα στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.), να προβαίνει σε ανάθεση εκτέλεσης υπηρεσιών σε νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού δικαίου σχετικά με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, το μητρώο οφειλετών, τον σχεδιασμό και την εκτέλεση δράσεων για την επίτευξη των σκοπών του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (Κ.Ε.Α.Ο).

Τα έσοδα που εισπράττει κάθε χρόνο το ΚΕΑΟ από ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ, ενώ ο πήχης με τη σύμπραξη των ιδιωτών μπορεί να ανέβει ακόμη και  στα 4 δισ. ευρώ, όπως εκτιμούν στελέχη του ΕΦΚΑ.

Σήμερα ούτε ο ΕΦΚΑ, ούτε το ΚΕΑΟ μπορούν να εφαρμόσουν ρυθμίσεις χρεών σε ατομικό επίπεδο, γιατί υπάρχει το γενικό πλαίσιο των ρυθμίσεων του κράτους  που πρέπει να είναι ίδιες για όλους και εν προκειμένω για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι 24 δόσεις.

Με το νέο πλαίσιο οι ιδιώτες θα μπορούν να εισηγούνται εξατομικευμένες ρυθμίσεις χρεών, με κριτήρια τη συναλλακτική συμπεριφορά του οφειλέτη, τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης του, την προοπτική βιωσιμότητας μετά την ελάφρυνση των χρεών, κ.λπ.

Με τα κριτήρια αυτά μπορεί να παρέχονται ως και 120 ή και περισσότερες δόσεις, αλλά με κανόνες που αν δεν τηρηθούν οι οφειλέτες θα κινδυνεύουν να βρεθούν στην ίδια αν όχι και χειρότερη μοίρα πριν τη ρύθμιση.  

Από τα 50 δισ. ευρώ που είναι οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ να είναι κύριες οφειλές, και 18 δισ. ευρώ προσαυξήσεις.

Περίπου 10 δισ. ευρώ από τα χρέη των 50 δις, ευρώ χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτα είσπραξης.

Με ενεργή ρύθμιση χρεών στο τέλος Δεκεμβρίου 2024 ήταν 309.061 οφειλέτες και το οφειλόμενο – ρυθμισμένο ποσό έφτανε στα 4,6 δισ. ευρώ.

Οι ρυθμίσεις που είχαν  ολοκληρωθεί ήταν συνολικά 738.474 για οφειλές στο Κ.Ε.Α.Ο. ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ