Η Apple σχεδιάζει να μεταφέρει τη συναρμολόγηση όλων των iPhone που πωλούνται στις ΗΠΑ στην Ινδία ήδη από το επόμενο έτος, σύμφωνα με πηγές των Financial Times, καθώς ο εμπορικός πόλεμος του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναγκάζει τον τεχνολογικό γίγαντα να απομακρυνθεί από την Κίνα.
Η προσπάθεια βασίζεται στη στρατηγική της Apple για διαφοροποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού της, αλλά προχωρά πιο μακριά και πιο γρήγορα από ό,τι εκτιμούν οι επενδυτές, με στόχο να προμηθεύεται από την Ινδία το σύνολο των περισσότερων από 60 εκατομμυρίων iPhone που πωλούνται ετησίως στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2026.
Ο στόχος σημαίνει διπλασιασμό της παραγωγής iPhone στην Ινδία, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες κατά τις οποίες η Apple επένδυσε πολλά στην Κίνα για να δημιουργήσει μια παγκόσμια γραμμή παραγωγής που την έκανε τον κολοσσό που είναι.
Η Κίνα, όπου η Apple κατασκευάζει την πλειονότητα των iPhone της μέσω τρίτων, όπως η Foxconn, έχει υποστεί τους πιο επιθετικούς δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ, αν και έκτοτε έχει δηλώσει πρόθυμος να διαπραγματευτεί με το Πεκίνο.
Οι τεράστιες επενδύσεις της Apple στην Κίνα
Μετά τις ανακοινώσεις δασμών του Τραμπ, οι οποίες αφαίρεσαν 700 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγοραία αξία της Apple, η εταιρεία έσπευσε να εξάγει τα διαθέσιμα iPhones που κατασκευάζονται στην Ινδία στις ΗΠΑ για να αποφύγει τους εξαγγελθέντες υψηλότερους δασμούς που επιβλήθηκαν στην Κίνα.
Η Apple τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει σταθερά την παραγωγική της ικανότητα στην Ινδία με τους συμβασιούχους κατασκευαστές Tata Electronics και Foxconn, αν και εξακολουθεί να συναρμολογεί τα περισσότερα από τα smartphone της στην Κίνα.
Η συναρμολόγηση iPhone είναι το τελευταίο βήμα στη διαδικασία παραγωγής, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες εξαρτήματα για τα οποία η Apple εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους Κινέζους προμηθευτές.
Ο Τραμπ αρχικά ανακοίνωσε «αμοιβαίους» δασμούς άνω του 100% στις εισαγωγές από την Κίνα, αλλά στη συνέχεια προσέφερε μια προσωρινή αναστολή για τα smartphones. Οι συσκευές εξακολουθούν να υπόκεινται σε ξεχωριστό συντελεστή 20% που ισχύει για όλες τις εισαγωγές από την Κίνα.
Η Ινδία επλήγη από έναν λεγόμενο αμοιβαίο δασμό 26%, αν και αυτός έχει ανασταλεί ενώ το Νέο Δελχί πιέζει για μια διμερή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Σε επίσκεψη στην Ινδία αυτή την εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς δήλωσε ότι οι δύο χώρες σημειώνουν «πολύ καλή πρόοδο».
Οι ΗΠΑ απορροφούν το 28% των iPhone
Στις ΗΠΑ αποστέλλονταν περίπου το 28% των iPhone της Apple το 2024, σύμφωνα με την International Data Corporation.
Η Apple θα χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγική της ικανότητα στην Ινδία για να εκπληρώσει όλες τις παραγγελίες των ΗΠΑ.
Πέρυσι, καθώς ο κατασκευαστής iPhone προσπάθησε να αυξήσει την παραγωγή από την Ινδία, η Foxconn και η Tata άρχισαν να εισάγουν προσυναρμολογημένα σετ εξαρτημάτων από την Κίνα.
«Πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι μια σημαντική κίνηση για την Apple, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει την ανάπτυξη και τη δυναμική της», δήλωσε στους FT ο Ντάνιελ Νιούμαν, διευθύνων σύμβουλος της ερευνητικής εταιρείας Futurum Group. «Βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο πώς μια εταιρεία με αυτούς τους πόρους κινείται με σχετική ταχύτητα φωτός για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο των δασμών».
Η Apple θα ανακοινώσει τα τριμηνιαία κέρδη την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές επιδιώκουν να κατανοήσουν τον αντίκτυπο των δασμολογικών σχεδίων του Τραμπ. Η εταιρεία δεν προσφέρει ακριβείς πληροφορίες για τα κέρδη και έχει αποφύγει να συζητήσει τους δασμούς.
Ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Τραμπ και την κυβέρνησή του από τότε που παρευρέθηκε στην ορκωμοσία του προέδρου τον Ιανουάριο.
Πηγή: ot.gr