Μνήμες από τα καταστροφικά χτυπήματα του Εγκέλαδου τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία και φόβους για επιβεβαίωση των εφιαλτικών προβλέψεων για μεγασεισμό τουλάχιστον 7 βαθμών στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησε ο ισχυρός σεισμός των 6,2 βαθμών που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στη Θάλασσα του Μαρμαρά, συνοδεύτηκε από εκατοντάδες μικρότερης ισχύος δονήσεις και έχει προκαλέσει τεράστιο πανικό στον πληθυσμό. Από τους ισχυρότερους που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στην τουρκική μητρόπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων, είχε επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά των ακτών της Σηλυβρίας – περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης -, διάρκεια 13 δευτερόλεπτα και εστιακό βάθος μόλις 6,92 χιλιομέτρων. Εγινε αισθητός σε μεγάλη ακτίνα, ακόμη και μέχρι την Αγκυρα, σε απόσταση 440 χιλιομέτρων.
Ωρες μετά το χθεσινό χτύπημα του Εγκέλαδου, δεν είχαν αναφερθεί σοβαρές υλικές ζημιές ή θύματα. Ξεπερνούσαν πάντως τους 150 οι τραυματίες, που εν μέσω του πανικού πήδηξαν από ύψος, από μπαλκόνια και παράθυρα, φοβούμενοι την κατάρρευση κτιρίων. Με τη γη να συνεχίζει να τρέμει, πολλοί κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης παρέμεναν συγκεντρωμένοι σε πάρκα και πλατείες, ενόσω οι τουρκικές Αρχές εφιστούσαν προσοχή, καλώντας τους πολίτες να μην εισέρχονται σε κτίρια που ενδεχομένως έχουν υποστεί ζημιές. «Ολες οι κρατικές υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή, ειδικά η AFAD [Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων] και το υπουργείο Υγείας», διαβεβαίωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Παρακολουθούμε τη διαδικασία πολύ στενά».
Κρίσιμες οι επόμενες ώρες
Δεδομένης της δυναμικής του ρήγματος του Μαρμαρά, τονίζουν σεισμολόγοι, οι επόμενες 48 ώρες είναι κρίσιμες ώρες για την εξέλιξη του φαινομένου. Με εντολή του τουρκικού υπουργείου Παιδείας, μάλιστα, τα σχολεία στην Κωνσταντινούπολη και στις γύρω επαρχίες – τα οποία δεν λειτουργούσαν χθες, λόγω αργίας – θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή. Οι μνήμες είναι άλλωστε νωπές από τον διπλό φονικό σεισμό τον Φεβρουάριο του 2023 στα νοτιοανατολικά της χώρας, με τους πάνω από 53 χιλιάδες νεκρούς και τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων και αστέγων, εν μέσω επιτελικού χάους. Τώρα, με τον Εγκέλαδο να «ξυπνά» στην Πόλη – όπου η κυβέρνηση Ερντογάν προωθεί «φαραωνικά έργα», με πιο επίμαχο μια δεύτερη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης – εκφράζονται φόβοι ως προς τον βαθμό ετοιμότητας της τουρκικής μεγαλούπολης για έναν μεγασεισμό έως τα τέλη αυτής της δεκαετίας, για τον οποίο οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και καιρό.
«Το ρήγμα Κουμπουργκάζ στη Θάλασσα του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη παρουσιάζει αυξημένη σεισμική δραστηριότητα με σεισμούς διαφόρων μεγεθών», όμως «αυτοί δεν είναι οι μεγάλοι σεισμοί που αναμένουμε στην περιοχή του Μαρμαρά», έγραψε χθες στο X o καθηγητής Γεωλογίας δρ Νατζί Γκιορούρ. «Αντίθετα, αυξάνουν την πίεση που έχει συγκεντρωθεί σε αυτό το ρήγμα, ωθώντας το προς τη ρήξη. Ο πραγματικός σεισμός στην περιοχή», υπογράμμισε, «θα είναι μεγαλύτερος από 7 βαθμούς». «Η συζήτηση για τους σεισμούς είναι κρίσιμη όχι μόνο όταν συμβαίνουν, αλλά κυρίως όταν δεν γίνονται, ώστε να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα», συμπλήρωσε με νόημα ο τούρκος επιστήμονας. «Η κυβέρνηση, ο δήμος και εν συνεχεία οι πολίτες πρέπει να συνεργαστούν για να προετοιμάσουν την πόλη για έναν σεισμό».
Μήνυμα Ιμάμογλου
«Η μεγαλύτερη λύπη μου είναι ότι δεν μπορώ να είμαι μαζί σας αυτή τη δύσκολη ημέρα», σχολίασε χθες σε ανάρτηση στο X, μέσω του δικηγόρου του, ο προφυλακισθείς Εκρέμ Ιμάμογλου, έκπτωτος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και προεδρικός υποψήφιος της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η μάχη κατά του σεισμού της Κωνσταντινούπολης είναι ένας μεγάλος αγώνας επιβίωσης, που ξεπερνά όλα τα θεσμικά μας όργανα», τόνισε στο μήνυμά του μέσα από τις φυλακές της Σηλυβρίας όπου κρατείται – δίπλα στο επίκεντρο του χθεσινού σεισμού. Σε αυτό το φόντο, ο Ιμάμογλου κάλεσε να ληφθούν υπόψη οι σχετικές προτάσεις που είχε κάνει με τους συνεργάτες του, επί της δημαρχίας του, «στην κεντρική κυβέρνηση». «Πρέπει να προετοιμαστούμε γρήγορα για τον σεισμό της Κωνσταντινούπολης και τις συνέπειές του, που αποτελεί πρόβλημα επιβίωσης για το κράτος και το έθνος μας», σημείωσε, «κρατώντας την πόλη μακριά από τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης και παρόμοια προδοτικά έργα».
Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας
Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται κοντά στο λεγόμενο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το όριο μεταξύ των τεκτονικών πλακών της Ευρασίας και της Ανατολίας. Μήκους περίπου 1.200 χιλιομέτρων, εκτείνεται από την Ανατολική Τουρκία μέχρι το βόρειο τμήμα της χώρας και καταλήγει στο Αιγαίο Πέλαγος. Το ρήγμα έχει δώσει μεγάλους καταστροφικούς σεισμούς, όπως των 7,6 βαθμών το 1999 στη Νικομήδεια, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.
Από τους πιο καταστροφικούς στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, στοίχισε τότε τη ζωή σε 17.000 ανθρώπους. Τώρα ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο σεισμού 7 βαθμών και άνω έως το 2030 στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, τονίζοντας ότι θα προκαλούσε μερική ή ολική κατάρρευση εκατοντάδων χιλιάδων κτιρίων.
Πηγή: tanea.gr