Η νέα συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ θα αποτελέσει ένα διάλειμμα από τις «συζητήσεις και τα επιχειρήματα του παρελθόντος», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ηνωμένου Βασιλείου, Νικ Τόμας-Σάιμοντς, δεσμευόμενος ότι η ανάπτυξη θα είναι η ύψιστη προτεραιότητα των συνομιλιών.
Η δήλωση αυτή έρχεται την ώρα που ο Κιρ Στάρμερ ετοιμάζεται να συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Λονδίνο, καθώς αυξάνεται η δυναμική προς την κρίσιμη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάιο.
«Οι ανάγκες της εποχής μας»
Εν μέσω πιέσεων από τους βουλευτές να αποφασιστεί μια συμφωνία για την κινητικότητα των νέων, παρά τη διάσπαση των υπουργών σχετικά με την πρόταση, ο επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου δήλωσε σε άρθρο του στον Guardian ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεπεράσουν την αναταραχή των ετών του Brexit.
«Η επιδίωξη μιας νέας εταιρικής σχέσης με την ΕΕ αφορά την κάλυψη των αναγκών της εποχής μας», έγραψε. «Δεν πρόκειται για ιδεολογία ή επιστροφή στις συγκρούσεις του παρελθόντος, αλλά για σημαντικό πραγματισμό και για το τι λειτουργεί προς το εθνικό συμφέρον».
Η κυβέρνηση αναμένεται να επιδιώξει πολύ στενότερη κανονιστική ευθυγράμμιση με την ΕΕ στον τομέα του εμπορίου, που αποτέλεσε βασική πηγή διχασμού στα χρόνια του Brexit, όπου οι ευρωσκεπτικιστές επιδίωκαν την μεγαλύτερη δυνατή απόκλιση με τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.
«Θέλουμε να βάλουμε περισσότερα χρήματα στις τσέπες των εργαζομένων και να παράσχουμε στη Βρετανία μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ασφάλεια- δεν θα καθοριστούμε από τις συζητήσεις και τα επιχειρήματα του παρελθόντος», έγραψε ο Τόμας-Σάιμοντς.
Κρίσιμη η επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου
Σε μια νύξη ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει πόσο κρίσιμη θα είναι η επανεκκίνηση και για τις δύο πλευρές με μια διαφαινόμενη ύφεση που τροφοδοτείται από τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ και την αμφιταλαντευόμενη υποστήριξη για την Ουκρανία, ο Τόμας-Σάιμοντς δήλωσε ότι οι Εργατικοί «σηκώνονται για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αυτής της νέας εποχής παγκόσμιας αστάθειας».
«Η κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστεί με τους συμμάχους της Βρετανίας για λύσεις που θα ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο αυτών των παγκόσμιων σοκ», είπε.
Είναι κατανοητό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στα πρόθυρα συμφωνίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τρία βασικά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος κινητικότητας των νέων, μιας συμφωνίας για την υγειονομική και φυτοϋγειονομική περίθαλψη (SPS) για την εξάλειψη των ελέγχων στα τρόφιμα και τα ποτά που εξάγονται στην ΕΕ και εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Μεγάλη Βρετανία, και μιας συμφωνίας για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Θεωρείται ότι η συμφωνία για την υγειονομική και φυτοϋγειονομική περίθαλψη θα βασίζεται σε μια συμφωνία που συνήψε η ΕΕ με την Ελβετία το 2023, αλλά με ουσιαστικές αλλαγές. Ένα αμυντικό σύμφωνο έχει σχεδόν σφραγιστεί αφού η Λευκή Βίβλος της ΕΕ για την άμυνα τον Μάρτιο άνοιξε τον δρόμο για τις βρετανικές αμυντικές εταιρείες, όπως η Babcock και η BAE Systems, να διεκδικήσουν χρήματα από το νέο αμυντικό ταμείο της ΕΕ ύψους 150 δισ. ευρώ (129 δισ. στερλίνες).
Βρετανικές και ευρωπαϊκές πηγές αναμένουν επίσης μια ανακοίνωση σχετικά με την παράνομη διακίνηση και την ανταλλαγή πληροφοριών ως ένδειξη μιας σκληρής προσέγγισης για την παράτυπη μετανάστευση.
Μία πιθανή συμφωνία
Ο Τόμας-Σάιμοντς δήλωσε ότι η έμφαση καθ’ όλη τη διάρκεια των συνομιλιών θα δοθεί στα οφέλη που θα μπορούσε να σημαίνει μια νέα σχέση για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις – και δήλωσε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για την ΕΕ να επαναπροσδιορίσει πλήρως την προσέγγισή της προς το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από χρόνια πολιτικής διαίρεσης.
«Η Βρετανία είναι μια πολιτικά σταθερή χώρα και η κυβέρνηση έχει μια τεράστια εντολή, με πάνω από τέσσερα χρόνια να απομένουν για να υλοποιήσουμε τις πολιτικές μας», δήλωσε. «Έχουμε δείξει ότι η Βρετανία έχει επιστρέψει στην παγκόσμια σκηνή και ότι έχει πολλά να προσφέρει».
Ο υπουργός δήλωσε ότι στη συνάντηση της Πέμπτης μεταξύ του Στάρμερ και της φον ντερ Λάιεν θα γίνει απολογισμός της προόδου που έχει σημειωθεί προς τη σύνοδο κορυφής της 19ης Μαΐου «και θα διασφαλιστεί ότι οι ομάδες ανταποκρίνονται στις φιλοδοξίες μας – να αναπτύξουμε την οικονομία, να ενισχύσουμε το βιοτικό επίπεδο και να διατηρήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο ασφαλές».
Αλλά είπε ότι θα σημαίνει επίσης ότι θα επιμείνουμε στις κόκκινες γραμμές της μη επιστροφής στην ενιαία αγορά, την τελωνειακή ένωση ή την ελευθερία της κυκλοφορίας. «Θα συμφωνήσουμε μόνο σε μια συμφωνία με την ΕΕ που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του βρετανικού λαού και θα σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016. Με αυτόν τον τρόπο θα αδράξουμε τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας για να προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε.
Μια βασική πτυχή της όποιας συμφωνίας είναι πιθανό να είναι μια βίζα κινητικότητας νέων για τους Ευρωπαίους. Ο Στάρμερ δέχεται πιέσεις από περισσότερους από 60 βουλευτές των Εργατικών να επιτρέψει σε χιλιάδες νέους Ευρωπαίους να ζήσουν και να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε επιστολή που δημοσίευσε ο Guardian την Τετάρτη.
Η καγκελάριος Ρέιτσελ Ριβς δήλωσε ότι οι συζητήσεις για ένα πιθανό πρόγραμμα βρίσκονται σε εξέλιξη, στην πιο σαφή ένδειξη ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει μια συμφωνία.
Οι διαφορές στο υπουργικό συμβούλιο παραμένουν σχετικά με τη μορφή που θα μπορούσε να λάβει μια συμφωνία για τη βίζα για τη νεολαία. Η Ριβς φέρεται να είναι υπέρ μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει βίζες για νέους με χρονικό περιορισμό – την ύψιστη προτεραιότητα για τις Βρυξέλλες – αλλά η υπουργός Εσωτερικών, Ιβέτ Κούπερ, επέμεινε σε ένα ανώτατο όριο αριθμού, με χρονικό περιορισμό ενός έτους.
Πηγή: tanea.gr