Νάξος: Φώκια Monachus monachus μπλέχτηκε σε πετονιές και ξεβράστηκε σε παραλία του νησιού

Νάξος: Φώκια Monachus monachus μπλέχτηκε σε πετονιές και ξεβράστηκε σε παραλία του νησιού

Μια ιδιαίτερα σοκαριστική και θλιβερή εικόνα αντίκρυσαν όσοι βρέθηκαν χθες στην παραλία Καστράκι στη Νάξο, καθώς μια φώκια Monachus monachus ξεβράστηκε εκεί.

Το σπάνιο και προστατευόμενο θαλάσσιο θηλαστικό είχε πετονιές μπλεγμένες στα πίσω πτερύγια. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, πιθανότατα οδήγησε στον τραγικό πνιγμό της άτυχης φώκιας.

Πρόκειται για ακόμα ένα περιστατικό που αναδεικνύει ξανά και με τον πιο σκληρό τρόπο τις θανατηφόρες συνέπειες που έχουν τα εγκαταλελειμμένα ή ανεπιτήρητα αλιευτικά εργαλεία για τη θαλάσσια ζωή.

Το σπάνιο θηλαστικό βρήκε οδυνηρό θάνατο όταν μπλέχτηκαν στα πτερύγιά του πετονιές

Η ανάρτηση του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου

Μια φώκια Monachus monachus εκβράστηκε νεκρή στην παραλία Καστράκι Νάξου. Το άτυχο θαλάσσιο θηλαστικό βρεθηκε με τα πίσω πτερύγια του μπλεγμένα σε πετονιές που πιθανότατα προκάλεσαν και τον πνιγμό του.

Τα εγκαταλελειμμένα ή ανεπιτήρητα αλιευτικά εργαλεία αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη θάλασσια ζωή προκαλώντας σε πολλά ζώα έναν αργό και βασανιστικό θάνατο.

Η μεσογειακή φώκια μοναχός

H μεσογειακή φώκια μοναχός (Monachus monachus) είναι το ένα από τα δύο εναπομείναντα είδη αυτού του είδους της οικογένειας των φωκιδών. Παλαιότερα ήταν εξαπλωμένη σε όλες τις ακτές της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και του ανατολικού Ατλαντικού.

Σήμερα το είδος αυτό αριθμεί λιγότερα από 600 θηλαστικά, εξ ου και συγκαταλέγεται στα σπανιότερα και πλέον απειλούμενα είδη του πλανήτη. Οι 250 με 300 φώκιες Monachus monachus ζουν στην Ελλάδα.

Οι ενήλικες φώκιες μοναχοί έχουν μήκος μεταξύ 2-3 μέτρων και το βάρος τους φθάνει έως 350 κιλά. Τα θηλυκά να είναι λίγο μικρότερα από τα αρσενικά. Κατά μέσο όρο ζουν 20 χρόνια, ενώ κάποιες φτάνουν και τα 45.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ