Ψηλά η ανάπτυξη αλλά και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

ΔΝΤ προς Κεντρικές Τράπεζες: Μην βιαστείτε να μειώσετε τα επιτόκια

Του Τάσου Δασόπουλου 

Ανάπτυξη στην περιοχή του 2%, αλλά και επίμονα υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και μονοψήφια ανεργία, προβλέπει για την Ελλάδα έκθεση του ΔΝΤ για τις μέσο – μακροοικονομικές προοπτικές των κρατών-μελών του.

Στην έκθεση “World Economic Outlook”, η οποία εκδίδεται με την ευκαιρία της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, το Ταμείο προβλέπει ότι η ανάπτυξη για φέτος, θα επιβραδύνει στο 2% από 2,3% το 2024 και περισσότερο 1,8% το 2026. Παρ’όλα αυτά, θα είναι πολύ υψηλότερη από τις προβλέψεις για ανάπτυξη 0,7% και 1,2% που κάνει για το 2025 και 2026 που κάνει το Ταμείο για την Ευρωζώνη. Με τις νέες αυτές προβλέψεις, το Ταμείο ενσωματώνει την αναπτυξιακή προοπτική που δίνει η ολοκλήρωση του ΤΑΑ, αλλά και την επίδραση που θα έχει ο εμπορικός πόλεμος που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ προς όλους τους εμπορικούς της εταίρους, στην ελληνική οικονομία.

Μακροπρόθεσμα, το Ταμείο συνεχίζει να προβλέπει σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης μέχρι και το 2028, λίγο πιο πάνω από το 1,5% αν δεν συντηρηθεί η ροή επενδύσεων που υπάρχει από το 2021.

Στο πεδίου του πληθωρισμού, σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, το ΔΝΤ προβλέπει ότι από το 3% που έκλεισε το 2024, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,4% για φέτος και στο 2,1% το 2026. Ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού για την Ελλάδα, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (προβλέπεται υποχώρηση στο 2,1% για φέτος και 1,9% το 2026), εξηγείται με την εμμονή ανατιμήσεων στις υπηρεσίες και τον υψηλότερο δομικό πληθωρισμό. Τούτο, παρά την πτωτική πορεία που έχουν τα προϊόντα ενέργειας. Σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, για τα χρόνια μέχρι και το 2030, ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί την περιοχή του 2%, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί θετικός ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας. 

Θετική είναι και η πρόβλεψη του ΔΝΤ για υποχώρηση της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό, όσο περίπου ήταν πριν η Ελλάδα μπεί στην κρίση. Συγκεκριμένα το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανεργία θα μειωθεί για φέτος στο 9,4% από 10,1% πέρσι και θα μειωθεί περεταίρω στο 9% το 2026. Μέχρι και το 2030 η ανεργία αναμένεται να προσεγγίσει τα μέσα επίπεδα της ΕΕ, υποχωρώντας στο 7%. 

Το “αγκάθι” που αναδεικνύουν τα στοιχεία του ΔΝΤ είναι ότι εν μέσω εμπορικού πολέμου η Ελλάδα θα συνεχίζει να αντιμετωπίζει υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που θα είναι πάνω από 6% του ΑΕΠ σε μέσα επίπεδα, λόγω και της υψηλής αύξησης των επενδύσεων. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το έλλειμμα τρεχουσών από το 6,9% του ΑΕΠ που θα μειωθεί φέτος στο 6,5% του ΑΕΠ και θα υποχωρήσει στο 5,9% του ΑΕΠ το 2026. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, σύμφωνα με το Ταμείο, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει θετικό στην περιοχή του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι η ελληνική οικονομία να κλείσει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας με τον μέσο όρο της ΕΕ. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ