Του Στάθη Βασιλόπουλου
Στην ψηφιακή εποχή εισέρχεται το Ελληνικό Κτηματολόγιο με μια σειρά από δράσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας. Αυτή τη στιγμή, τα τρία μεγάλα στοιχήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι ο μηδενισμός των εκκρεμοτήτων των υποθηκοφυλακείων, η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των αρχείων στο Κτηματολόγιο και η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης σε όλη τη χώρα. Όλα τα παραπάνω πρέπει να έχουν επιτευχθεί ως το τέλος του 2025, στόχος εξαιρετικά φιλόδοξος αλλά επιτεύξιμος σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου.
Η κατάργηση των υποθηκοφυλακείων σε όλη τη χώρα άφησε πίσω της ένα βαρύ φορτίο, το οποίο έχει περάσει πλέον στα Κτηματολογικά Γραφεία: περισσότερες από 350.000 εκκρεμότητες που λιμνάζουν εδώ και χρόνια και που αφορούν σε διάφορες υποθέσεις πολιτών (συμβόλαια, αιτήσεις πολιτών, κληρονομίες κ.α). Καθοριστικό ρόλο στην εξάλειψη των εκκρεμοτήτων διαδραματίζει πλέον η Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία έχει εκτοξεύσει την παραγωγικότητα του Ελληνικού Κτηματολογίου 300%. Από 12.000 αποφάσεις τον μήνα επιτυγχάνει 50.000 και στόχος είναι να προσεγγίσει τις 70.000 μηνιαίως.
Κομβικής σημασίας έργο αποτελεί η ψηφιοποίηση των 600.000.000 σελίδων αρχείων υποθηκοφυλακείων, ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα του Ελληνικού Κτηματολογίου, χρηματοδοτούμενο από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σκαναριστεί περίπου το 60% των σελίδων και θα ξεπεραστεί κατά πολύ το προαπαιτούμενο των 250 εκατ. σελίδων που έχει τεθεί από την Κομισιόν μέχρι τον προσεχή Ιούνιο. Επιπλέον, περισσότερα από 140 αρχεία υποθηκοφυλακείων είναι διαθέσιμα μέσω της σχετικής πλατφόρμας που έχει δημιουργεί για την εξ αποστάσεως έρευνα από δικηγόρους, δίνοντάς τους άμεση πρόσβαση στην πληροφορία για τον νομικό έλεγχο τίτλων.
Εν τω μεταξύ, το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, σύμφωνα με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα τεθεί σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα μέσω της οποία οι πολίτες θα μπορούν να διορθώνουν εξωδικαστικά ανακρίβειες και τυχόν λάθη στα όρια της ιδιοκτησίας τους, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη στα γραφεία του Κτηματολογίου.
Παράλληλα, ολοκληρώνεται η διασύνδεση με το μητρώο δημοσίων υπαλλήλων έτσι ώστε να έχουν δυνατότητα διαπιστευμένοι από τις υπηρεσίες τους δημόσιοι υπάλληλοι να κάνουν έρευνα στην χωρική και περιγραφική βάση του κτηματολογίου, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας μητρώων υπαλλήλων από φορείς του δημοσίου (ΔΟΥ, Τελωνεία, ΟΤΑ) οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα μέσω αυθεντικοποίησης να υποβάλουν και αυτοί ηλεκτρονικά όλες τις εγγραπτέες πράξεις.
Τα επόμενα βήματα της ψηφιοποίησης του Κτηματολογίου περιλαμβάνουν
– Τη δημιουργία της υπερπλατφόρμας του Ενιαίου Μητρώο Ακινήτων (ΕΜΑ). Πρόκειται για έργο που ανατέθηκε στο Ελληνικό Κτηματολόγιο και θα διασυνδέσει βάσεις δεδομένων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (Κτηματολόγιο, ΑΑΔΕ, ΤΕΕ, παρόχους ενέργειας και τηλεφωνίας, Δήμους). Η δημιουργία ενός ενιαίου προφίλ για κάθε ακίνητο θα επιτρέπει, με συναίνεση του ιδιοκτήτη, την άμεση παροχή των σχετικών πληροφοριών μέσω του gov wallet, καταργώντας γραφειοκρατία και ανταλλαγή εγγράφων.
– Τη δημιουργία του ψηφιακού Συμπαραστάτη μέσω του οποίου θα δημιουργηθούν μέσα στα Κτηματολογικά Γραφεία σημεία ψηφιακής εξυπηρέτησης για τους πολίτες. Το έργο αναμένεται να προκηρυχθεί ως τον Ιούνιο.
– Αναβάθμιση της πλατφόρμας maps.ktimatologio.gr, όπου θα είναι δυνατή η ψηφιακή έρευνα για τους δικηγόρους, τους μηχανικούς, τους συμβολαιογράφους και τους δικαστικούς επιμελητές με χρήση του χάρτη, η πρόσβαση στα στοιχεία των ακινήτων κάθε ιδιοκτήτη και μια σειρά από άλλες λειτουργίες.
– H εφαρμογή price map, στην οποία θα αναγράφονται οι τιμές πώλησης των ακινήτων σε όλη την επικράτεια. Ενδιαφερόμενοι, ιδιοκτήτες ακινήτων και πωλητές θα μπορούν να ενημερωθούν για τη μέση τιμή πώλησης ενός ακινήτου σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα της χώρας.
Πηγή: capital.gr