Αναμφίλεκτα, στους Ευρωπαίους προκαλεί έντονη ανησυχία η πρόταση για απόσυρση έως και 10.000 στρατιωτών από την Ανατολική Ευρώπη, την οποία εξετάζει το Πεντάγωνο των ΗΠΑ. Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη για στρατιωτική αποχώρηση ανησυχεί και τους ίδιους του Αμερικανούς.
Τα τελευταία 80 χρόνια, οι ΗΠΑ διαδραμάτισαν ηγετικό ρόλο στην άμυνα της Γηραιάς Ηπείρου, αν και η ΕΣΣΔ δεν είχε εκφράσει προθέσεις εισβολής. Παρόλα αυτα, η δεύτερη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουν την πρωταρχική ευθύνη για την υπεράσπιση της ηπείρου.
Ωστόσο, για τον καθηγητή στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Κολεγίου Πολέμου των Αμερικανού Στρατού, Τζον Ντένι, υπάρχουν πολλά μέσα με τα οποία ο Λευκός Οίκος μειώσει το στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στην Ευρώπη, δίχως να θέσει σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα.
«Εάν η ιστορία είναι ένας οδηγός, μια μεγάλης κλίμακας, βιαστική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την ασφάλεια της Ευρώπης και των ΗΠΑ – ειδικά δεδομένων των επιθετικών, ρεβανσιστικών τάσεων της Μόσχας» λέει σε ανάλυσή του στο Foreign Policy.
Αλλά μπορεί να υπάρχουν τρόποι για το Πεντάγωνο να εξισορροπήσει εκ νέου την προσέγγισή του στην Ευρώπη χωρίς να θυσιάσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Ο Τζον Ντένι δίνει κάποιες λύσεις οι οποίες όμως εξαρτώνται από τους λόγους.
Εάν είναι για λόγους Κίνας
Εάν οι Αμερικανοί θέλουν να αποσύρουν δυνάμεις από την Ευρώπη για να μεταφέρουν πόρους για μια πιθανή σύγκρουση με την Κίνα -για την Ταϊβάν- τότε, για τον ειδικό, θα πρέπει να αξιολογηθεί η χρησιμότητα των όπλων που βρίσκονται στην Ευρώπη και οι οποίες θα ήταν εξίσου χρήσιμες σε ένα ενδεχόμενο θέατρο πολέμου Ινδο-Ειρηνικού.
Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν θαλάσσια και χερσαία μέσα αεράμυνας, όπως αντιτορπιλικά Aegis που εδρεύουν στην Ισπανία ή μονάδες αεράμυνας Patriot στη Γερμανία. Μπορεί να περιλαμβάνουν ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη, όπως το P-8 Poseidons που σταθμεύουν στην Ιταλία, καθώς και προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-35, βομβαρδιστικά B-1 και ανεφοδιασμούς KC-135 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τέλος, μπορεί να περιλαμβάνουν στρατηγικά μέσα ανύψωσης αέρα, όπως τα C-130 που βρίσκονται στη Γερμανία.
«Για να είμαστε σαφείς, η μετεγκατάσταση αυτών των δυνατοτήτων για να αποτρέψει μια πιθανή μελλοντική σύγκρουση στον Ινδο-Ειρηνικό ενώ ένας τεράστιος πόλεμος εκτυλίσσεται ακόμα στα σύνορα του ΝΑΤΟ είναι μια στρατηγική υψηλού κινδύνου» εξηγεί.
Ωστόσο, αντιπροτείνει πως ο κίνδυνος θα μπορούσε να μετριαστεί αφήνοντας τις περισσότερες χερσαίες δυνάμεις των ΗΠΑ που εδρεύουν στην Ευρώπη ανεπηρέαστες από μια τέτοια μεταφορά, συμπεριλαμβανομένου του πυροβολικού πεδίου, του μηχανοκίνητου πεζικού, των επιθετικών ελικοπτέρων, των αλεξιπτωτιστών και των τεθωρακισμένων.
«Είναι λιγότερο πιθανό να είναι απαραίτητα σε μια σύγκρουση με επίκεντρο την Ταϊβάν και η παραμονή αυτών των μονάδων στην Ευρώπη θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να αποτρέψουν και να περιορίσουν τη ρωσική επιθετικότητα» λέει.
Ευρύτεροι λόγοι
Ωστόσο, εάν υπάρχουν άλλοι παράγοντες πέραν της Κίνας, ο Ντένι υπογραμμίζει ότι η μείωση των αμερικανικών δυνάμεων θα μπορούσε να είναι πολύ ευρύτερη, επηρεάζοντας όλες τις δυνατότητες των ΗΠΑ στην Ευρώπη, με σημαντικότερες επιπτώσεις στην παγκόσμια ασφάλεια.
«Η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη στηρίζει το ζωτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για μια σταθερή ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι βιαστικές, μεγάλης κλίμακας μειώσεις αυτής της παρουσίας θα εκνευρίσουν τους συμμάχους των ΗΠΑ και θα έστελναν το λάθος μήνυμα στη Ρωσία, επιβραβεύοντάς την για εισβολή και εκφοβισμό των γειτόνων της, παραβίαση διεθνών νόμων και κανόνων και διάπραξη θηριωδιών εν καιρώ πολέμου στην Ουκρανία».
Τέτοια μείωση δυνάμεων, προσθέτει, θα έστελνε και λάθος μήνυμα στην Κίνα. «Το Πεκίνο πιθανότατα θα τις αντιληφθεί ως δείκτη της παρακμής των ΗΠΑ και της αμφισβητήσιμης δέσμευσης της Ουάσιγκτον προς τους συμμάχους και τους φίλους της, όπως η Ταϊπέι».
Δεν γίνεται σε μια νύχτα
Από πρακτική άποψη, μια μεγάλης κλίμακας μείωση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα μπορούσε αμέσως να συναντήσει εμπόδια. «Η μείωση της παρουσίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη δεν μπορεί να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, καθώς η παράδοση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων των ΗΠΑ σε χώρες υποδοχής όπως η Γερμανία, η Ιταλία ή η Ρουμανία θα απαιτούσε χρόνια διαπραγματεύσεων» λέει.
Εξάλλου, ακόμα και ο επαναπατρισμός των μονάδων θα απαιτούσε εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ έτοιμες να τις υποδεχθούν και χρειάζεται χρόνος για την κατασκευή, την επέκταση ή τον εκσυγχρονισμό στρατώνων και βάσεων.
«Τα στρατεύματα που εδρεύουν στην Ευρώπη περιλαμβάνουν και εξαρτώμενα άτομα. Είναι απαράδεκτο να ζητάμε από στρατιωτικές οικογένειες να ξεριζώσουν τους συζύγους και τα παιδιά τους στη μέση της σχολικής χρονιάς» τονίζει.
Μια μείωση των δυνάμεων των ΗΠΑ που εδρεύουν μόνιμα στην Ευρώπη δεν μπορεί να συμβεί αμέσως. Αλλά επειδή οι διοικητικοί υπάλληλοι μπορεί να θέλουν πιο άμεσα αποτελέσματα, είναι πιθανό να επιδιώκουν γρήγορες νίκες όπου είναι δυνατόν.
Αντιπρόταση
Η πιο προφανής επιλογή, για τον Αμερικανό ειδικό, είναι να μειωθεί ο αριθμός των στρατευμάτων που αποστέλλονται στην Ευρώπη για εννέα μήνες εκ περιτροπής χωρίς μέλη της οικογένειάς τους.
«Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014, οι ΗΠΑ έχουν στείλει χιλιάδες στρατεύματα των ΗΠΑ στην Ευρώπη εκ περιτροπής, κυρίως στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, που είναι οι χώρες που είναι πιο εκτεθειμένες στον ρωσικό εκφοβισμό. Ο τερματισμός αυτών των περιστροφών θα μπορούσε να συμβεί γρήγορα, ενδεχομένως εντός εβδομάδων, εάν ο Τραμπ διέταζε το Πεντάγωνο να το κάνει» προσθέτει ο ειδικός.
Η πολωνική εξαίρεση
Ωστόσο, ακόμα και γι αυτές τις δυνάμεις, θα πρέπει να υπάρξουν εξαιρέσεις. Λόγω της επισφαλούς κατάστασης ασφαλείας της Πολωνίας και της ιστορίας της υποταγής στη Ρωσία, οι ηγέτες στη Βαρσοβία έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή στρατιωτικών εγκαταστάσεων για να φιλοξενήσουν τις δυνάμεις των ΗΠΑ. Η Πολωνία συμφώνησε επίσης να παράσχει μεγάλο μέρος των καυσίμων, του ηλεκτρισμού, του νερού και της θέρμανσης που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση αυτών των δυνάμεων των ΗΠΑ, που ανέρχονται σε περίπου 10.000.
Ωστόσο, ακόμη και αν κάποια στρατεύματα των ΗΠΑ παρέμεναν στην Πολωνία, μια μεγάλης κλίμακας μείωση της εκ περιτροπής παρουσίας των ΗΠΑ στις άλλες πιο εκτεθειμένες συμμαχικές χώρες θα έφερνε ένα σωματικό πλήγμα στην ευρωπαϊκή ασφάλεια – και στην ασφάλεια των ΗΠΑ, επίσης.
Η Ευρώπη είναι ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος των ΗΠΑ. Περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ γίνεται με την Ευρώπη — περισσότερο από ό,τι με τον Καναδά, την Κίνα ή το Μεξικό. Πάνω από 2,4 εκατ. θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ συνδέονται άμεσα με το εμπόριο και τις επενδύσεις με την ΕΕ και το Ην. Βασίλειο, έναντι λίγο πάνω από 930.000 με την Κίνα. Οι Ευρωπαίοι έχουν επίσης διπλάσιο χρέος των ΗΠΑ από την Κίνα.
«Με απλά λόγια» καταλήγει ο Ντένι «η ευημερία των ΗΠΑ και της Ευρώπης συνδέονται και η σταθερότητα στην Ευρώπη είναι ζωτικής σημασίας για τον αμερικανικό τρόπο ζωής. Εάν η Ουάσιγκτον μειώσει το στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στην Ευρώπη, θα ήταν συνετό να προσαρμόσει τη μείωση σε συγκεκριμένους γεωπολιτικούς στόχους αντί να πραγματοποιήσει μια βιαστική, δραματική μείωση των δυνάμεων. Αυτός είναι ο πιο συνετός τρόπος για την κάλυψη των αναγκών των στρατιωτικών διοικητών των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη ζωτική διατλαντική συμμαχία».
Πηγή: in.gr