Όλο το πακέτο ελαφρύνσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Τι θα προβλέπει για ανάπτυξη,...

Του Τάσου Δασόπουλου 

Η υπεραπόδοση της οικονομίας το 2024 που θα οριστικοποιηθεί αμέσως μετά το Πάσχα και τα έσοδα από φοροδιαφυγή, για τα οποία θα γίνει εκτίμηση  μέσα στον Ιούνιο θα βάλουν στην τελική ευθεία την οριστικοποίηση του πακέτου της φετινής ΔΕΘ, το  οποίο φέτος συζητείται    από την αρχή του χρόνου.

Η υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2024 κατά 1% του ΑΕΠ (περίπου 2,5 δισ. ευρώ) και η πρώτη, ανεπίσημη εκτίμηση για  επιπλέον έσοδα από φοροδιαφυγή ύψους 1,2 -1,5 δισ. ευρώ, δημιουργούν εκ πρώτης όψεως ένα δημοσιονομικό χώρο κοντά στα 4 δισ. ευρώ  ο οποίος  όμως θα πρέπει να πιστοποιηθεί και από τις Βρυξέλλες. Με βάση αυτά το ΥΠΕΘΟ έχει συνθέσει μια ατζέντα μείωσης φόρων η οποία περιλαμβάνει:

1. Την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, ώστε να ελαφρυνθούν τα εισοδήματα από 20.001 ευρώ μέχρι και τα 40.000 ευρώ, όπου εκτιμάται ότι οριοθετείται εισοδηματικά η λεγόμενη μεσαία τάξη η οποία φορολογείται με συντελεστές από 22% μέχρι και 36%. Παράλληλα εξετάζεται ένας ενδιάμεσος συντελεστής για τα εισοδήματα από τα 10.001 ευρώ μέχρι και τα 20.000 ευρώ όπου ο συντελεστής φορολόγησης αυξάνεται από το 9% (για εισοδήματα μέχρι και τα 10.000 ευρώ) αυξάνεται απότομα στο 22%.

2. Τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% ώστε να πάψουν να είναι παγίδες βαριάς φορολόγησης για πολλές χιλιάδες φορολογούμενους. 

3.  Τη  συνέχιση της μείωσης της φορολογίας της εργασίας  η οποία μαζί με την μείωση κατά 1% για φέτος έχει φτάσει το 5,4% από το 2019. Η προσπάθεια αυτήν την στιγμή  είναι   να  υπάρξει   μείωση   του  φορολογικού  βάρους  στην εργασία ειδικά  για   τους  νεοεισερχόμενους  στην   αγορά. Συγκεκριμένα   εξετάζεται   ο μηδενισμός των ασφαλιστικών  εισφορών ώστε  οι   νέοι εργαζόμενοι  να έχουν μεγαλύτερο εισόδημα   και   οι  επιχειρήσεις  να   έχουν κίνητρο  για προσλήψεις. 

4. Τη μείωση της αυτοτελούς φορολόγησης ενοικίων, η οποία ξεκινά σήμερα από το 15% για εισόδημα από ενοίκια ως 12.000 ευρώ και φτάνει το 45% για εισοδήματα από ενοίκια πάνω από τα 35.000 ευρώ Η υψηλή φορολόγηση των ενοικίων εκτιμάται ότι αποτελεί αντικίνητρ0 για κάποιους ιδιοκτήτες να αυξήσουν την προσφορά στέγης. 

5. Την  περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, με έμφαση και αυτή την φορά στις μικρές ιδιοκτησίες. Η μείωση κρίνεται ως επιβεβλημένη με δεδομένο ότι με την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων οι αξίες των ακινήτων σε πολλές μικροαστικές ακόμη και φτωχές περιοχές ανέβηκαν απότομα και μαζί τους αυξήθηκε και ο ΕΝΦΙΑ.

6. Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις και τα υποκαταστήματά τους ώστε να καταργηθεί οριστικά ο συγκεκριμένος φόρος που έλκει την καταγωγή του από τα χρόνια των μνημονίων. 

7. Τη  μείωση της φορολογίας στα ασφαλιστήριο συμβόλαια ώστε να αυξηθεί το μερίδιο που κατέχει σήμερα η ιδιωτική ασφάλιση.

Νέο στεγαστικό 

Επίσης, εξετάζεται  η συνέχεια του  προγράμματος ” Σπίτι  μου”  για το οποίο εξελίσσεται   αυτόν  τον  καιρό  ο  δεύτερος  κύκλος,  με   κονδύλια   ύψους  1 δις ευρώ  από  το  ΕΣΠΑ, προσθέτοντας  ως  ενίσχυση  και  την   επιδότηση   ενοικίου για  χαμηλόμισθούς   νέους   και  νέες   οικογένειες.

Εκμεταλλευόμενη πρόταση της  Ευρωπαϊκής  Επιτροπής για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ 2021-2027 σχετικά με την αύξηση των κονδυλίων του προγράμματος για  “προσιτή  στέγη” το  ΥΠΕΘΟ  σχεδιάζει  ένα  νέο στεγαστικό   πρόγραμμα   με  δύο σκέλη ενισχύσεων. Το πρώτο θα αφορά άμεσες επιδοτήσεις ενοικίου για νέους με αμοιβές μέχρι του βασικού μισθού και νέες οικογένειες, οι οποίες δεν μπορούν ακόμη να υποστηρίξουν ένα μακροπρόθεσμο στεγαστικό δάνειο. Η επιδότηση του ενοικίου, θα αποτελεί μέρος του συνόλου και θα πιστώνεται κατευθείαν στον ιδιοκτήτη, για να αποφευχθούν φαινόμενα απάτης. Δικαιούχοι θα είναι νέοι και νέες μέχρι και 35 ετών και νέες οικογένειες οι οποίες θα μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν χαμηλά εισοδήματα. 

Το δεύτερο σκέλους του νέου προγράμματος θα είναι στην ουσία η χρηματοδότηση του προγράμματος Σπίτι μου αντί των πόρων του ΤΑΑ, από τους πόρους του ΕΣΠΑ. Θα παρέχει δηλαδή χρηματοδότηση τόκων σε στεγαστικά δάνεια με συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. 

Η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, θα υποβληθεί μέσα στο καλοκαίρι και θα γίνει δεκτή μετά από διαβούλευση, μέσα στο επόμενο φθινόπωρο. Μέχρι τότε θα έχουν οριστικοποιηθεί και τα ποσά που θα διατεθούν συνολικά, αλλά και αναλυτικά κριτήρια βάσει των οποίων κάποιος θα είναι δικαιούχος. 

Διαβάστε ακόμη:

* Στη “ζυγαριά” εκ νέου το πακέτο των ελαφρύνσεων υπό το φως της διεθνούς διαταραχής – Το νέο επίδομα ενοικίου και οι μειώσεις φόρων

* Η ημερομηνία “κλειδί” για τις νέες φορολογικές ελαφρύνσεις – Στο 3,5% κλείνει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024

* Ξεκίνησε ο κύκλος των ελαφρύνσεων: Αυξήσεις σε όλους τους ένστολους – Το σχέδιο για μειώσεις φόρων

 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ