Προβληματισμό έχει προκαλέσει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου που αναφέρει ότι η γυναίκα ορίζεται από το βιολογικό φύλο σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ισότητας, οδηγώντας σε παραγκωνισμό των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων.
Αυτό σηματοδοτεί το αποκορύφωμα μιας μακροχρόνιας νομικής μάχης που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται τα δικαιώματα που βασίζονται στο φύλο σε ολόκληρη τη Σκωτία, την Αγγλία και την Ουαλία.
Εντούτοις, όπως έγινε γνωστό, οι τρανς γιατροί ενδέχεται να αποκτήσουν την δυνατότηα να κρύβουν το βιολογικό τους φύλο από το κοινό, παρά την συγκεκριμένη απόφαση.
Τι ισχύει για το τρανς ιατρικό προσωπικό
Το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο (GMC) του Ηνωμένου Βασιλείου τηρούσε μέχρι τώρα αρχείο με το φύλο όλων των εγγεγραμμένων γιατρών στη Βρετανία. Αυτό παλαιότερα ερμηνευόταν ως το φύλο που καταγραφόταν κατά τη γέννηση, αλλά τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνει όλο και περισσότερο την ταυτότητα φύλου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, η ρυθμιστική αρχή φέρεται να βρίσκεται τώρα στη διαδικασία να καταστήσει προαιρετική την καταγραφή από τους γιατρούς οποιουδήποτε στοιχείου σχετικά με το φύλο τους.
Το GMC επιβεβαίωσε ότι προωθεί τη νέα του πολιτική παρά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά δήλωσε ότι θα εξετάσει την απόφαση εν ευθέτω χρόνω.
Σε επιστολή που εστάλη στη βαρόνη Χέιτερ, ομότιμo μέλος των Εργατικών, νωρίτερα αυτό το μήνα, το GMC δήλωσε ότι επικαιροποιεί τους κανονισμούς του «για να καταργήσει την απαίτηση να καταγράφεται στο μητρώο το φύλο ενός γιατρού».
Ο Τσάρλι Μάσεϊ, ο διευθύνων σύμβουλος, έγραψε: «Ξεκινήσαμε τώρα αυτό το έργο για να ευθυγραμμίσουμε τους γιατρούς με την προσέγγιση που ακολουθούμε για τους PA και τους AA. Θα συνεχίσουμε να συλλέγουμε τέτοια δεδομένα σε εθελοντική βάση ως μέρος της συνήθους συλλογής δεδομένων παρακολούθησης της ποικιλομορφίας. Θα εξετάσουμε ακριβώς ποια δεδομένα θα συλλέξουμε όταν αναλάβουμε τις προαναφερθείσες εργασίες για την επικαιροποίηση της προσέγγισής μας όσον αφορά τη συλλογή και τη χρήση δεδομένων για την ισότητα, την πολυμορφία και την ένταξη».
Το αίτημα των ασθενών για θεραπεία από γιατρούς του ίδιου φύλου
Ο ίδιος δήλωσε ότι εναπόκειται στους ασθενείς να ζητήσουν θεραπεία από γιατρό του ίδιου φύλου, λέγοντας ότι «οι τοπικοί πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης είναι σε καλύτερη θέση να ανταποκριθούν σε τέτοια αιτήματα στο μέρος στο οποίο γίνεται η παροχή υγειονομικής περίθαλψης».
Ο νόμος δεν παρέχει ρητό δικαίωμα στους ασθενείς να αντιμετωπίζονται από γιατρό του ίδιου φύλου. Ωστόσο, οι ασθενείς μπορούν να το ζητήσουν, αν και αυτό μπορεί να καθυστερήσει τη θεραπεία.
Η προηγούμενη κυβέρνηση πρότεινε να προστεθεί το δικαίωμα να ζητείται γιατρός του ίδιου φύλου στο σύνταγμα του National Health Service (NHS), αλλά η ενημέρωση δεν εφαρμόστηκε πριν από τις γενικές εκλογές.
Προβληματισμός για την απόφαση
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε: «Αυτός είναι ο νόμος και περιμένουμε από όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα να συμμορφωθούν».
«Η απόφαση παρείχε την απαραίτητη εμπιστοσύνη και σαφήνεια στο NHS για να προσαρμόσει τις πολιτικές του, καθώς αναθεωρεί την οδηγία του ‘Delivering same-sex accommodation’, για να διασφαλίσει ότι οι χώροι για άτομα του ίδιου φύλου προστατεύονται πάντα».
Ωστόσο, η Χέιτερ, μια κορυφαία κριτικός των Εργατικών για το φύλο, δήλωσε στην Telegraph: «Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου καθιστά σαφές για το NHS ότι οι θάλαμοι του κάθε φύλου θα σημαίνουν θάλαμοι μόνο για ένα φύλο από βιολογικής απόψεως. Ομοίως, για τις γυναίκες ασθενείς, αν ζητήσουν να δουν μια γυναίκα γιατρό, σίγουρα έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ότι πρόκειται για βιολογικά γυναίκα γιατρό, διότι αυτή θα είναι η πρόθεση πίσω από το αίτημά τους».
«Το GMC πρέπει να το λάβει υπόψη του αυτό και να τηρεί κατάλληλα το μητρώο των γιατρών του, ώστε όλοι οι ασθενείς να γνωρίζουν το φύλο του γιατρού».
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την παύση μιας νοσοκόμας του NHS επειδή ήρθε σε νομική αντιπαράθεση με έναν τρανς γιατρό που χρησιμοποίησε τα αποδυτήρια των γυναικών, αφού ισχυρίστηκε ότι είναι βιολογικά γυναίκα.
Η δρ Μπεθ Άπτον ισχυρίστηκε ότι είναι βιολογικά γυναίκα παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε άνδρας. Αφού άλλαξε φύλο, η γιατρός έλαβε νέο αριθμό μητρώου και αρχείο από το GMC και καταχωρήθηκε ως γυναίκα γιατρός.
Η Σάντι Πέγκι, η νοσηλεύτρια που χρησιμοποιούσε τα ίδια αποδυτήρια, προσέφυγε κατά του NHS Fife στο δικαστήριο για την υπόθεση της αναστολής της θέσης εργασίας της, ισχυριζόμενη διακρίσεις και παρενόχληση. Η υπόθεσή της αναβλήθηκε για τον Ιούλιο.
Πηγή: tanea.gr