Ουκρανία: Γιατί η συμφωνία για τα ορυκτά μπορεί να μη φέρει την ειρήνη μετά τις απειλές Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η τελική συμφωνία για τα ορυκτά ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ουκρανία δεν έχει ακόμη υπογραφεί, αν και οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο προθέσεων.

Η απειλή ότι οι ΗΠΑ θα νίψουν τας χείρας τους σε σχέση με τις συνεχιζόμενες ειρηνευτικές προσπάθειες βολεύει περισσότερο το Κρεμλίνο παρά το Κίεβο

Το BBC, σε ανάλυσή του, εκτιμά ότι η υπογραφή της συμφωνίας δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει και ειρήνη στην Ουκρανία.

Όλα είχαν ξεκινήσει καλά χθες για το Κίεβο. Για πρώτη φορά, είχε διπλωματικό άνεμο στα πανιά του, όπως περιγράφει το βρετανικό μέσο.

Κατέληξε σε ένα «πλαίσιο» για τη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με βάση αυτή, οι ΗΠΑ θα επενδύσουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με αντάλλαγμα ένα μερίδιο από τα μελλοντικά κέρδη της χώρας από τους φυσικούς της πόρους, τις ενεργειακές υποδομές, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Υπήρξε επίσης ένας πρώτος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Αμερικανών, Ευρωπαίων και Ουκρανών αξιωματούχων στο Παρίσι, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως «θετικός».

Όλα έβαιναν καλώς μέχρι που τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών του, Μάρκο Ρούμπιο απείλησαν να αποσυρθούν από τη μεσολάβηση για την κατάπαυση του πυρός μέχρι να υπάρξει γρήγορα πρόοδος.

Η Ουκρανία έλπιζε ότι η αυξανόμενη αμερικάνικη δυσαρέσκεια για τη Ρωσία θα μεταφραζόταν σε περαιτέρω κυρώσεις για τη Μόσχα.

Αντ’ αυτού, η απειλή ότι οι ΗΠΑ θα νίψουν τας χείρας τους σε σχέση με τις συνεχιζόμενες ειρηνευτικές προσπάθειες βολεύει περισσότερο το Κρεμλίνο παρά το Κίεβο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μαστίγιο για την Ουκρανία, καρότο για τη Ρωσία

Η κοινή πεποίθηση είναι ότι το συλλογικό βάρος της Ουκρανίας και των Ευρωπαίων συμμάχων της θα εξακολουθήσει να είναι ανεπαρκές για να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα μακροπρόθεσμα, σημειώνει το BBC. Παρά τη συνέχιση της προσπάθειάς της να κατακτήσει και να καταλάβει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας, η Μόσχα ισχυρίζεται ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την ειρήνη.

Αυτό που έκανε ήταν να εξαπολύσει μερικές από τις πιο θανατηφόρες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αμάχων τις τελευταίες ημέρες. Στο Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά, περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν και ένας άνθρωπος σκοτώθηκε μετά από τρία χτυπήματα σε κατοικημένη περιοχή της πόλης.

Ωστόσο, αυτές οι επιθέσεις δεν έχουν επιφέρει την παραμικρή καταδίκη από τον Λευκό Οίκο, ο οποίος συνέχισε να χρησιμοποιεί περισσότερο το μαστίγιο για το Κίεβο, διακόπτοντας τη στρατιωτική βοήθεια, και το καρότο για τη Μόσχα, βελτιώνοντας τις αμερικανορωσικές σχέσεις τους, για να κάνει και τις δύο πλευρές να πιστέψουν την όρεξή του για ειρήνη, περιγράφει το βρετανικό μέσο.

Το Κίεβο συμφώνησε σε πλήρη κατάπαυση του πυρός μετά την παύση της στρατιωτικής βοήθειας και της ανταλλαγής πληροφοριών από τις ΗΠΑ.

Η Μόσχα δεν έχει υποχωρήσει από τις συνεχιζόμενες μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της για περισσότερα ουκρανικά εδάφη και την ανατροπή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Είναι δύσκολο να δει κανείς πώς η νέα απειλή από τη μεριά του Τραμπ θα επιφέρει μια τομή στις συνομιλίες για την ειρήνη.

Ανεπαρκής η συμμαχία Κιέβου και Ευρώπης

Στα ήρεμα, ανοιχτά νερά της Μαύρης Θάλασσας, ο Μιχάιλο διοικεί το ναυτικό περιπολικό πλοίο αμερικανικής κατασκευής.

«Καθώς στεκόμαστε στη γέφυρα, τον ρωτώ αν αισθάνεται ότι πολεμά για την Ευρώπη, καθώς και για τη χώρα του», γράφει ο Τζέιμς Γουότερχαουζ του BBC.

«Αν η Ρωσία καταλάβει όλη την Ουκρανία, ποιος ξέρει;» απαντά. «Σε 10 ή 15 χρόνια, η Ρωσία θα πάει στην Πολωνία, τη Λιθουανία, την Εσθονία, οποιαδήποτε από τις χώρες της Βαλτικής, αυτό είναι απολύτως σαφές».

Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία θα τελειώσει σταδιακά. Δεν πρόκειται να υποβληθούν προτάσεις για άλλα πακέτα στο Κογκρέσο ή να ξεκλειδωθούν μέσω προεδρικής πρωτοβουλίας.

Πηγή φωτογραφίας: BBC Πηγή φωτογραφίας: BBC

Πηγή φωτογραφίας: BBC

Εάν η Ουάσινγκτον γυρίσει την πλάτη σε αυτές τις ειρηνευτικές προσπάθειες, θα αφήσει την Ουκρανία να εξαρτάται από τους Ευρωπαίους συμμάχους της για να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας. Αυτή η συμμαχία, όμως, είναι ανεπαρκής, επαναλαμβάνει το BBC.

Σε αυτό το τμήμα της ακτογραμμής που ελέγχεται από την Ουκρανία, το Κίεβο έχει ένα success story. Μέσω της εκτόξευσης δυτικών και εγχώριας παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ο ρωσικός στόλος αναγκάστηκε να υποχωρήσει και αποκαταστάθηκε ένας σημαντικός θαλάσσιος δρόμος, σημειώνει το βρετανικό μέσο.

Όμως, το πρόβλημα για τις αμυνόμενες δυνάμεις, όπως παραδέχεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι ότι η πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης χάνεται από τα μάτια της ευρύτερης κοινής γνώμης.

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία πλησιάζουν όλο και πιο κοντά σε αυτή τη συμφωνία για τα ορυκτά, η απειλή της κυβέρνησης Τραμπ για απόσυρση από τις ειρηνευτικές συνομιλίες την κάνει να μοιάζει περισσότερο με επιχειρηματικό εγχείρημα.

Θέτει επίσης μεγαλύτερα ερωτήματα σχετικά με το αν η Ουάσινγκτον ενδιαφέρεται για το ποιος θα ελέγχει την Ουκρανία μακροπρόθεσμα, εφόσον προστατεύονται τα εμπορικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ