Nvidia: Ο γίγαντας τσιπ τεχνητής νοημοσύνης πιάστηκε μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας –

Nvidia: Ο γίγαντας τσιπ τεχνητής νοημοσύνης πιάστηκε μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Ο γίγαντας των ημιαγωγών υπολογιστών Nvidia βρέθηκε για άλλη μια φορά στο επίκεντρο των εντάσεων ΗΠΑ – Κίνας σχετικά με το εμπόριο και την τεχνολογία.

Την Πέμπτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, ταξίδεψε στο Πεκίνο για να συναντηθεί με ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους, αμέσως μετά την επιβολή νέων ελέγχων στις εξαγωγές των ημιαγωγών από τις ΗΠΑ.

Τον Νοέμβριο, η Nvidia κατάφερε να ξεπεράσει για λίγο την Apple καθώς ανέβηκε στον θρόνο της μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο με βάση την κεφαλαιοποίησή της

Η εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια θα απαιτήσει άδειες για να εξάγει το μικροτσίπ H20 AI στην Κίνα, μια κίνηση που το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ είπε ότι σχεδιάστηκε για τη διασφάλιση της «εθνικής και οικονομικής ασφάλειας». Η Nvidia δήλωσε ότι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι σε σχετικό ερώτημά της απάντησαν ότι η απαίτηση αυτή θα ισχύει για το “απροσδιόριστο μέλλον”.

Αλλά γιατί η εταιρεία είναι τόσο κομβική στον αγώνα για την υπεροχή της τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας;

Τι είναι η Nvidia;

Η Nvidia σχεδιάζει προηγμένα τσιπ, ή ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη. Το Generative AI μπορεί να παράγει νέο περιεχόμενο όταν ένας χρήστης το ζητήσει από μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσήνης όπως π.χ. το ChatGPT.

Τα τελευταία χρόνια, η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για μικροτσίπ AI οδήγησε τη Nvidia να γίνει μια από τις πιο πολύτιμες εταιρείες στον κόσμο. Τον Νοέμβριο, η Nvidia κατάφερε να ξεπεράσει για λίγο την Apple καθώς ανέβηκε στον θρόνο της μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο με βάση την κεφαλαιοποίησή της.

Επειδή τα τσιπ της θεωρούνται τόσο απαραίτητα για τις εξελίξεις στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI), οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ έχουν εξετάσει εξονυχιστικά τη σχέση της Nvidia με την Κίνα.

Η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι οι νέοι έλεγχοι εξαγωγών θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη προηγμένων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης από την Κίνα – ειδικά τη χρήση τους από τον κινεζικό στρατό – και θα εξασφαλίσουν ένα πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό τεχνητής νοημοσύνης με το Πεκίνο.

Γιατί ο Τραμπ στοχεύει τα μικροτσίπ H20 της Nvidia;

Οι περιορισμοί των ΗΠΑ στην πώληση μικροτσίπ της Nvidia στην Κίνα δεν είναι νέοι. Το 2022, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επέβαλε χωριστούς εξαγωγικούς ελέγχους στις πωλήσεις προηγμένων ημιαγωγών στην Κίνα. Η Nvidia σχεδίασε ειδικά το μικροτσίπ H20 για να συμμορφώνεται με αυτούς τους υπάρχοντες περιορισμούς.

Ένα πιο ισχυρό τσιπ Nvidia, το H100, είχε ήδη απαγορευτεί προς πώληση στην Κίνα.

Ωστόσο, η πρόσφατη εμφάνιση της DeepSeek, μιας κινεζικής εταιρείας παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης, έχει προκαλέσει νέες ανησυχίες στις ΗΠΑ ότι ακόμη λιγότερο ισχυρά τσιπ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές τεχνολογικές ανακαλύψεις.

Το DeepSeek ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει εξίσου αποτελεσματικά με άλλες εφαρμογές όπως το ChatGPT χρησιμοποιώντας λιγότερο προηγμένα τσιπ.

Τώρα, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για τα τσιπ H20 της Nvidia μεταξύ των κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας όπως η Tencent, η Alibaba και η ByteDance, η μητρική εταιρεία του TikTok.

Αυτές οι εταιρείες έχουν εκκρεμείς παραγγελίες για τις μάρκες. Επειδή όμως δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για την επιβολή των νέων περιορισμών, η Nvidia αναμένει να πληγεί από απώλειες 5,5 δισ. δολαρίων από αυτές τις οδηγίες που δεν μπορεί πλέον να εκπληρώσει.

Ο Τσιμ Λι, ανώτερος αναλυτής στο Economist Intelligence Unit στο Πεκίνο, είπε στο BBC ότι υπάρχουν εναλλακτικά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσονται στην Κίνα, από εταιρείες όπως η Huawei.

Αν και προς το παρόν θεωρούνται κατώτερα από αυτά της Nvidia, ο κ. Λι είπε ότι οι περιορισμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν να ωθήσουν την Κίνα να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη καλύτερων τσιπ.

«Θα εισαγάγει προκλήσεις στη σκηνή τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας, αλλά δεν θα επιβραδύνει μαζικά την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα», πρόσθεσε ο κ. Λι.

Γιατί ο CEO της Nvidia  τεξιδεύει στην Κίνα;

Η Κίνα είναι μια κρίσιμη αγορά για την Nvidia. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αντιπροσώπευε το 13% των συνολικών πωλήσεών της πέρυσι, αν και αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ μικρότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ.

Η χρονική στιγμή του ταξιδιού του κ. Χουάνγκ θεωρείται ως μια προσπάθεια ενίσχυσης των επιχειρήσεων της Nvidia στην Κίνα, παρά τα τελευταία περιοριστικά μέτρα.

Στη συνάντησή του στο Πεκίνο με τον Ρεν Χονγκμπίν, επικεφαλής του Συμβουλίου της Κίνας για την Προώθηση του Διεθνούς Εμπορίου, ο κ. Χουάνγκ είπε ότι ελπίζει «να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Κίνα», σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Την Πέμπτη, οι Financial Times ανέφεραν ότι το ταξίδι του κ. Χουάνγκ στην Κίνα περιελάμβανε επίσης μια συνάντηση με τον ιδρυτή του DeepSeek, Liang Wenfeng.

Ξεχωριστά, ο κορυφαίος Κινέζος αξιωματούχος He Lifeng είπε στον κ. Χουάνγκ ότι «οι επενδυτικές και καταναλωτικές δυνατότητες της Κίνας στην αγορά είναι τεράστιες», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Πώς θα επηρεάσουν οι έλεγχοι των εξαγωγών τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας;

Οι έλεγχοι αποτελούν μέρος του ευρύτερου στόχου της Ουάσιγκτον να εξαλείψει τον κίνδυνο των αλυσίδων εφοδιασμού για προηγμένη τεχνολογία μακριά από την Κίνα και να φέρει περισσότερη παραγωγή ημιαγωγών πίσω στις ΗΠΑ.

Η Nvidia ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα σχέδια για τη δημιουργία διακομιστών AI στις ΗΠΑ αξίας έως και 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε αργότερα ότι η επανεκλογή του οδήγησε σε αυτή την απόφαση της Nvidia.

Και τον Μάρτιο, ο ταϊβανέζικος γίγαντας ημιαγωγών TSMC, ο οποίος κατασκευάζει τα τσιπ της Nvidia, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει επιπλέον 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε προηγμένες εγκαταστάσεις παραγωγής στην Αριζόνα.

Ο Gary Ng, ανώτερος οικονομολόγος στο Natixis, δήλωσε στο BBC ότι οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η παγκόσμια τεχνολογία πολώνεται ολοένα και περισσότερο μεταξύ “δύο συστημάτων”, το ένα κυριαρχείται από τις ΗΠΑ και το άλλο από την Κίνα.

«Η τεχνολογία θα είναι λιγότερο παγκόσμια υπό αυτή την έννοια και θα υπόκειται σε περισσότερους περιορισμούς».

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ