Μεγάλη άνοδος στον αριθμό των διαθέσιμων Αirbnb στην Ελλάδα

Μεγάλη άνοδος στον αριθμό των διαθέσιμων Αirbnb στην Ελλάδα

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Μικρή κάμψη κατέγραψε η ελληνική αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων τον Μάρτιο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της AirDNA για την Ευρώπη. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα δεδομένα, η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως σε συγκυριακούς παράγοντες και όχι σε ουσιαστική αποδυνάμωση της ζήτησης.

Πιο συγκεκριμένα, η πληρότητα των καταλυμάτων υποχώρησε κατά 8% σε ετήσια βάση, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με την αύξηση της διαθεσιμότητας κατά +20% σε επίπεδο διαθέσιμων διανυκτερεύσεων, ενώ ο συνολικός αριθμός ενεργών καταχωρίσεων αυξήθηκε μόλις κατά +5%. Η αύξηση της προσφοράς δημιούργησε μια προσωρινή ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Παράλληλα, η μετατόπιση του Πάσχα στον Απρίλιο φέτος είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των διεθνών αφίξεων τον Μάρτιο, καθώς αρκετοί ταξιδιώτες φαίνεται να ανέβαλαν τις κρατήσεις τους για να συμπέσουν με το Ορθόδοξο Πάσχα.

Όσον αφορά τις επιδόσεις ανά κατηγορία, τα premium και τα budget καταλύματα ήταν τα πιο ανθεκτικά, καταγράφοντας μικρή πτώση πληρότητας της τάξεως του –6,6%. Αντίθετα, τα ακίνητα οικονομικής και μεσαίας κατηγορίας επηρεάστηκαν περισσότερο από την αυξημένη προσφορά.

στοιχεία luxury

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου οι πολυτελείς κατοικίες όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν αρνητικά, αλλά κατέγραψαν αύξηση πληρότητας κατά +4% (ανώτερη κατηγορία) και +6% (πολυτελής κατηγορία) σε ετήσια βάση, γεγονός που επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη ζήτηση για υψηλής ποιότητας διαμονή.

Τέλος, τα προχωρημένα στοιχεία κρατήσεων δείχνουν ισχυρή δυναμική για τον Απρίλιο και την πρώιμη θερινή περίοδο, αφήνοντας αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της αγοράς τους επόμενους μήνες.

Την ίδια ώρα, σημαντικές διαφοροποιήσεις παρουσίασε η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη τον Μάρτιο, με τη μετατόπιση του Πάσχα στον Απρίλιο να επηρεάζει αισθητά τη χρονική κατανομή των ταξιδιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, μόλις 6 χώρες κατέγραψαν ετήσια αύξηση άνω του 5% στις διανυκτερεύσεις, ένδειξη επιβράδυνσης σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, όπου πάνω από τις μισές από τις 20 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές παρουσίασαν διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης.

Παρά τη γενική επιβράδυνση, ορισμένες αγορές κατάφεραν να αντιστέκονται στην τάση, σημειώνοντας σημαντική αύξηση της ζήτησης:

Σουηδία: +11,4% (σε ετήσια βάση)

Ουγγαρία: +10,5%

Ισπανία: +10,2%

Ελβετία: +6,7%

Βέλγιο: +5,4%

Γαλλία: +5,1%

Οι χώρες αυτές φαίνεται να ωφελήθηκαν είτε από εσωτερική τουριστική κινητικότητα είτε από σταθερή διεθνή ζήτηση, παρά την εποχική μετατόπιση των ταξιδιών.

Αντίθετα, κάποιες αγορές επηρεάστηκαν έντονα από τη χρονική μεταβολή των αργιών και τη γενικότερη εποχικότητα, καταγράφοντας αισθητές πτώσεις στις διανυκτερεύσεις:

Κροατία: –19,2%

Δανία: –9,1%

Αυστρία: –8,3%

Φινλανδία: –3,0%

Ηνωμένο Βασίλειο: –0,9%

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η πληρότητα δέχθηκε πιέσεις, καθώς η προσφορά (νέες καταχωρίσεις) αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από τη ζήτηση. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η υποχώρηση στην Κροατία, τη Δανία και τη Γερμανία, όπου η επέκταση της διαθεσιμότητας σε συνδυασμό με την καθυστέρηση των κρατήσεων για τις αργίες προκάλεσαν ανισορροπίες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η AirDNA, οι περισσότερες από αυτές τις πτωτικές τάσεις φαίνεται να είναι προσωρινές, αντανακλώντας περισσότερο τις ημερολογιακές ιδιαιτερότητες παρά μια βαθύτερη αδυναμία της αγοράς.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ