Γιατί ενοχλούνται οι κάτοικοι από τον υπερπληθυσμό τους
Τα ελάφια στην Λήμνο αποτελεούν πόλος έλξης για τους επισκέπτες του νησιού.. Ωστόσο οι κάτοικοι έχουν διαφορετική άποψη.
Η Άννα Τοσούνογλου, Πρόεδρο του Φιλοζωικού Σωματείου «Αδέσποτες Ψυχές» και πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, εξηγεί πως έφτασαν τα φιλικά ελάφια στο νησί.
Τα πλατώνια μεταφέρθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 από την Ρόδο, με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Λήμνου. Το πρώτο ζευγάρι εγκλιματίστηκε εύκολα, και σύντομα πολλαπλασιάστηκαν. «Το 2000 εκτιμώντο στο 100 ζώα, ενώ σήμερα γύρω από την περιοχή του Κάστρου αριθμούν 40 άτομα».
Τα ελάφια που δεν κατανοούν τους ανθρώπινους όρους χρειάζονται τροφή και την συλλέγουν όπου την βρίσκουν, σε χωράφια με καλλιέργειες, κήπους με λαχανικά και δενδροκαλλιέργειες. Πάντα οτιδήποτε διαταράσσει τον προγραμματισμό κάθε νοικοκυριού, κάθε καλλιεργητή αμέσως ξεσηκώνει διαμαρτυρίες, αναφέρθηκε στην ΕΡΤ.
Εάν θέλουμε ως τοπική κοινωνία να τα έχουμε θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένας ιδιωτικός φορέας, που θα ασχοληθεί με το θέμα, αναφέρει η κ. Τοσούνογλου.
Άλλο ένα περίπλοκο θέμα που χρειάζεται πρακτικές λύσεις. Ή θα εξολοθρευτούν τα ελάφια ή θα ζήσουν μακριά από κήπους και χωράφια. Η μόνη πρόσφορη λύση είναι η περίφραξη είτε των ελαφιών σε μια περιοχή που θα οριστεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό, όπου η τοπική αυτοδιοίκηση θα φροντίσει για την διατροφή τους, και ενδεχομένως για τον έλεγχο των γεννήσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ή θα περιφραχθούν τα κτήματα.
Πηγή: news.gr