Οι Μαλδίβες απαγορεύουν την είσοδο Ισραηλινών στη χώρα ως ένδειξη αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Οι Μαλδίβες απαγορεύουν την είσοδο Ισραηλινών στη χώρα ως ένδειξη αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Οι Μαλδίβες απαγόρευσαν την είσοδο Ισραηλινών στη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μουίζου υπέγραψε τον νόμο τη Δευτέρα 14 Απριλίου, αφού πρώτα εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο των Μαλδίβων. Το υπουργικό συμβούλιο του Μουίζου είχε αρχικά αποφασίσει να απαγορεύσει σε όλους τους κατόχους ισραηλινών διαβατηρίων την είσοδο στο ειδυλλιακό κράτος τον Ιούνιο του 2024 μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις του στην Παλαιστίνη αλλά η νομοθετική ρύθμιση δεν προχώρησε.

Ωστόσο, τον Μάιο του 2024 κατατέθηκε στο κοινοβούλιο των Μαλδίβων νομοσχέδιο από τον Μεκαΐλ Άχμεντ Νασίμ, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο επεδίωκε την τροποποίηση του νόμου περί μετανάστευσης της χώρας.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε στη συνέχεια να τροποποιήσει τη νομοθεσία για να απαγορεύσει την είσοδο στους κατόχους ισραηλινών διαβατηρίων, συμπεριλαμβανομένων των διπλών υπηκόων.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα, πάνω από 300 ημέρες αργότερα και η απαγόρευση εισόδου τέθηκε άμεσα σε ισχύ.

«Η επικύρωση αντανακλά τη σταθερή στάση της κυβέρνησης στις συνεχιζόμενες θηριωδίες και γενοκτονικές ενέργειες που διαπράττει το Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού», ανέφερε το Γραφείο Τύπου του Μουίζου σε ανακοίνωσή του.

Φωτογραφία: Wikimedia Commons

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τουλάχιστον 1.613 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 18 Μαρτίου, όταν κατέρρευσε η εκεχειρία, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των νεκρών από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023 σε 50.983.

«Οι Μαλδίβες δηλώνουν εκ νέου την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό αγώνα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τεταμένες σχέσεις

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Μαλδίβες εκδίδουν ταξιδιωτική απαγόρευση για τους Ισραηλινούς. Οι Μαλδίβες αναγνώρισαν το Ισραήλ και δημιούργησαν διπλωματικές σχέσεις αφού το Ισραήλ έγινε το τρίτο κράτος που αναγνώρισε το νησιωτικό έθνος το 1965 – αλλά οι καλές σχέσεις έληξαν το 1974.

Το 2009, οι Μαλδίβες και το Ισραήλ υπέγραψαν διάφορες συμφωνίες συνεργασίας για τη βελτίωση των σχέσεων, ενώ από τη δεκαετία του’90 η απαγόρευση εισόδου στους Ισραηλινούς πολίτες είχε καταργηθεί. Ωστόσο, το 2018, υπό νέα ηγεσία, οι συμφωνίες αυτές αποτέλεσαν παρελθόν και έκτοτε οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ασταθείς.

Σύμφωνα με το Middle East Eye, το 2024, η χώρα δέχθηκε σχεδόν δύο εκατομμύρια τουρίστες, με την πλειοψηφία των ταξιδιωτών να έρχεται από την Κίνα, την Ιταλία, την Ινδία, τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Τουρισμού των Μαλδίβων, 528 Ισραηλινοί επισκέφθηκαν τη χώρα το πρώτο τρίμηνο του 2024, ένα ποσοστό που παρουσιάζει μείωση της τάξέως του 89% (το πρώτο τρίμηνο του 2023 ταξίδεψαν στην χώρα 4.644 Ισραηλινοί).

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, πάνω από 200.000 τουρίστες επισκέφθηκαν τις Μαλδίβες τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, 59 εκ των οποίων ήταν Ισραηλινοί.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, σε απάντηση στις συζητήσεις περί απαγόρευσης, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ συμβούλευσε τους πολίτες του να μην ταξιδέψουν στη χώρα.

*Με πληροφορίες από: Middle East Eye

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

48 ώρες στο Βερολίνο | in.gr

48 ώρες στο Βερολίνο | in.gr

Είτε το αγαπάς, είτε το μισείς, το Βερολίνο διέπεται από μια αίσθηση ελευθερίας προερχόμενης από τα…