Η νέα ευκαιρία για επενδύσεις στην…

Η νέα ευκαιρία για επενδύσεις στην...

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου 

Σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και οικονομικών προκλήσεων, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ενισχύει τη φυσική του παρουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδρύοντας παράρτημα στην Ουάσιγκτον, με σκοπό να προσφέρει μία βάση στην αμερικανική αγορά για τα μέλη του.

Στόχος είναι να αποτελέσει δίαυλο για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και, ταυτόχρονα, να στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιδιώκουν να διευρύνουν την παρουσία τους στην αμερικανική αγορά.

Σύμφωνα με όσα είπε σε ενημέρωση δημοσιογράφων ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος, πρόκειται για ένα “πραγματικό ορόσημο”, όχι μόνο για τον ίδιο τον θεσμό αλλά και για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ. “Η ίδρυση του παραρτήματος σηματοδοτεί μία νέα δυναμική σελίδα στην παρουσία και τη δράση μας στις Ηνωμένες Πολιτείες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος, πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία “η Ελλάδα κερδίζει σταθερά την εμπιστοσύνη της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας, αναδεικνύεται σε αξιόπιστο επενδυτικό προορισμό και ενισχύει την παρουσία της στις διεθνείς αγορές”. Η πρωτοβουλία, όπως υπογράμμισε, αντικατοπτρίζει τη φιλοδοξία του Επιμελητηρίου να ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και ελκυστικού επενδυτικού προορισμού στο διεθνές περιβάλλον.

Γιατί τώρα, γιατί στην Ουάσιγκτον

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Επιμελητηρίου και Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Αμερικανικών Επιμελητηρίων Ευρώπης, Ηλία Σπυρτούνια, “τώρα είναι η ιδανική στιγμή να ενισχύσουμε τους οικονομικούς μας δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες”. Όπως ανέφερε, οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται “στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών”, γεγονός που δημιουργεί “ένα ισχυρό υπόβαθρο για μία πολύ βαθύτερη και στενότερη συνεργασία”.

Η επιλογή της Ουάσιγκτον, όπως εξήγησε, μόνο τυχαία δεν ήταν. “Βρισκόμαστε στην καρδιά των αποφάσεων, εκεί που χτυπά ο παλμός της αμερικανικής πολιτικής και επιχειρηματικής ηγεσίας”, είπε, προσθέτοντας ότι από το συγκεκριμένο σημείο το Επιμελητήριο θα μπορεί να προσφέρει “άμεση υποστήριξη, ουσιαστικές διασυνδέσεις και έγκυρη πληροφόρηση” τόσο σε ελληνικές επιχειρήσεις που επιδιώκουν να επεκταθούν στην αμερικανική αγορά, όσο και σε αμερικανικές εταιρείες που εξετάζουν την Ελλάδα ως εφαλτήριο για επενδύσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα αποτέλεσε έναν ακόμη λόγο για τη συγκεκριμένη κίνηση. Όπως σημειώθηκε, από το 2011 έως το 2022 οι ΗΠΑ βρέθηκαν στην 8η θέση ως πηγή Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) στην Ελλάδα, με μεγάλες εταιρείες — όπως η Microsoft, η Pfizer και η Google — να έχουν ήδη επενδύσει στη χώρα. Παράλληλα, η Ελλάδα συνεχίζει να αναζητά αμερικανικές επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, άμυνας, τεχνολογίας, υγείας, ναυτιλίας, τουρισμού και πράσινης ενέργειας.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί την τελευταία πενταετία. “Μπορεί να μην είναι μεγάλο το ελληνικό ισοζύγιο που έχουμε με τις ΗΠΑ, όπως έχουμε με την Ευρώπη, όμως η ίδρυση αυτού του παραρτήματος θα βοηθήσει πολύ περισσότερο στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να αξιοποιήσουν καλύτερα την τεράστια αγορά της Αμερικής”, σημείωσε ο κ. Σπυρτούνιας.

Παράλληλα, το 2022, οι ΗΠΑ έγιναν ο 5ος μεγαλύτερος προορισμός για ελληνικές ΑΞΕ, με ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτύσσονται στους τομείς της πληροφορικής, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των ακινήτων.  

Τι προσφέρει το νέο παράρτημα

Όπως ανέφερε η ηγεσία του Επιμελητηρίου, το νέο γραφείο, τα επίσημα εγκαίνια του οποίου έχουν προγραμματιστεί για τις 22 Μαΐου, θα παρέχει “πληροφόρηση, διευκολύνσεις και ευκαιρίες δικτύωσης στα αμερικανικά μέλη του, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της επιχειρηματικής παρουσίας στην Ελλάδα”. Ταυτόχρονα, θα υποστηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις στη διεύρυνση της παρουσίας τους στις ΗΠΑ, προσφέροντας νέες υπηρεσίες, διασυνδέσεις και ευκαιρίες επιμόρφωσης.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σπυρτούνιας, όταν οι συζητήσεις για την Ελλάδα πραγματοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν γίνονται με όρους μιας μικρής χώρας των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, αλλά παρουσιάζονται με τη δυναμική μιας ευρωπαϊκής αγοράς 400 εκατομμυρίων καταναλωτών. 

Executive Director του παραρτήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβει η κα Κατερίνα Σώκου, η οποία έχει πολυετή θητεία ως δημοσιογράφος και ερευνήτρια στην Ουάσιγκτον. Η Κατερίνα Σώκου σημείωσε πως πρόκειται για μια προσπάθεια που προετοιμαζόταν εδώ και δύο χρόνια. “Είμαστε πολύ χαρούμενοι και αισιόδοξοι ότι ξεκινάμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, διότι έχουμε κάνει το ‘homework’ μας”, ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η νομική μορφή του γραφείου είναι εκείνη ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, με δυνατότητα να αποκτά μέλη, να οργανώνει εκδηλώσεις και να δέχεται δωρεές. Όπως είπε, αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί ενώ έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τα πρώτα χρόνια, στόχος είναι αυτό το γραφείο να μπορεί σε βάθος χρόνου να καλύπτει μόνο του τα έξοδά του και να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η ίδια και στον ρόλο της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, χαρακτηρίζοντάς την ως “ένα πολύτιμο asset, που αυτή τη φορά είναι ιδιαίτερα δεκτικό για συνεργασίες”. “Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα σημείο όμως που πραγματικά έχουμε μία μοναδική ευκαιρία και δυναμική να χτίσουμε και να κεφαλαιοποιήσουμε στις θετικές σχέσεις και δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερο θεσμό από το Επιμελητήριο για να παρουσιάσει την καλύτερη εικόνα της ελληνικής οικονομίας”. Η κ. Σώκου υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να προβάλλουμε την Ελλάδα όχι μόνο ως τουριστικό προορισμό ή για επενδύσεις στο real estate, αλλά και για την ουσιαστική της συμμετοχή στην αμερικανική οικονομία, μέσω των ελληνικών πολυεθνικών. 

Διττός ο ρόλος

Η κυρία Σώκου περιέγραψε τον ρόλο του παραρτήματος ως διττό: αφενός η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα αφετέρου η ανάπτυξη ενός ισχυρού δικτύου στις ΗΠΑ και η υποστήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. “Το γραφείο μας στην Ουάσιγκτον προσφέρει προστιθέμενη αξία που είναι δύσκολο να παρασχεθεί από την Αθήνα”, εξήγησε. Από την πλευρά του, ο κ. Μπακατσέλος, τόνισε ότι αυτό που διαφοροποιεί τη νέα πρωτοβουλία είναι η μονιμότητα του γραφείου στις ΗΠΑ. 

Η κυρία Σώκου ανέφερε ότι κάθε χρόνο το Επιμελητήριο σχεδιάζει δύο Doorknock Missions σε διαφορετικές περιοχές των ΗΠΑ, ενώ θα οργανώνεται και μια ετήσια αποστολή των αμερικανικών μελών στην Ελλάδα, που θα συμπίπτει με το Greek Economic Summit.

Ο κ. Μπακατσέλος ανέφερε από την πλευρά του ότι ανέκαθεν το Επιμελητήριο ήθελε να διοργανώσει ένα Greek-US Economic Summit επί αμερικανικού εδάφους, επομένως, αναμένεται να ξεκινήσει και ο σχετικός σχεδιασμός.

Πώς θα αντιμετωπιστεί η πρόκληση των δασμών 

Όπως σημείωσε ο κ. Μπακατσέλος, το θέμα των δασμών δεν είναι κάτι άγνωστο στο Επιμελητήριο, καθώς και στην πρώτη διακυβέρνηση Τραμπ υπήρξαν ζητήματα, αλλά τότε το Επιμελητήριο κατάφερε να συμβάλει ώστε να αποφευχθούν οι δασμοί εισαγωγής, ειδικά στο λάδι και στα ροδάκινα.

Υπογράμμισε πως το αποτύπωμα των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων “δεν περιορίζεται μόνο στις εξαγωγές”, οι οποίες ανέρχονται σε 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια, με τα τρόφιμα να αποτελούν “ένα ποσό κοντά στα 200 με 300 εκατομμύρια από το σύνολο, με βασικά προϊόντα τη φέτα και το ελαιόλαδο”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Επιμελητήριο θα κινηθεί όπως και στο παρελθόν, “σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ, την ελληνική πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και με το Υπουργείο Εξωτερικών, για να αποφύγουμε οποιαδήποτε επιβάρυνση των ελληνικών προϊόντων όταν εξάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Ωστόσο, ο κ. Μπακατσέλος επισήμανε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν αφορούν μόνο εξαγωγές, αλλά και επενδύσεις, τις οποίες -όπως είπε- “δεν πρέπει να αγνοούμε”. Όπως ανέφερε, στόχος είναι μέσω της δράσης του Επιμελητηρίου να διευκολυνθούν επενδύσεις “σε real estate, ενέργεια, data centers”, τομείς που, όπως σημείωσε, “δεν έχουν καμία σχέση με τους δασμούς”.

Αναφορικά με το timing της ανακοίνωσης για τη δημιουργία παραρτήματος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα στελέχη του Επιμελητηρίου ξεκαθάρισαν ότι πρόκειται για μια στρατηγική απόφαση που είχε ληφθεί ανεξάρτητα από τις πρόσφατες εξελίξεις στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Ευρώπης. “Η δημιουργία του παραρτήματος είναι το αποτέλεσμα δουλειάς δύο ετών, ακόμα κι αν δεν συνέβαινε τίποτα από όσα βλέπουμε τώρα, σήμερα πάλι θα ανακοινώναμε την ίδρυσή του”.

Παρά ταύτα, όπως σημείωσε η κυρία Σώκου, οι εξελίξεις ενισχύουν τη σημασία του εγχειρήματος: “Όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα κάνουν το παράρτημα ακόμα πιο απαραίτητο σε σχέση με το πώς το βλέπαμε πριν”.

Ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές

Η κ. Σώκου υπογράμμισε πως υπάρχει ενδιαφέρον “τόσο από αμερικανικές επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, όσο και από ελληνικές επιχειρήσεις που αναζητούν συνεργασίες στις ΗΠΑ”. Ειδική αναφορά έκανε στους τομείς ενδιαφέροντος, οι οποίοι, όπως είπε, είναι “η άμυνα, η ενέργεια, τα δομικά υλικά και ο ακαδημαϊκός χώρος”.

Αναφορικά με τους στόχους προσέλκυσης μελών, η κ. Σώκου ανέφερε: “Ξεκινάμε με συντηρητικά νούμερα για τα δεδομένα της αμερικανικής αγοράς. Έχουμε θέσει στόχο 60 με 100 μέλη στο τέλος της τετραετίας”, αριθμός που -όπως είπε- “αν και συντηρητικός, δίνει ένα πολύ καλό πλαίσιο”.

Η κ. Σώκου διευκρίνισε πως το νέο παράρτημα απευθύνεται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες μελών: ιδιώτες (π.χ. σύμβουλοι επιχειρήσεων, νομικοί), μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλες πολυεθνικές. Πρόσθεσε επίσης πως μπορούν να ενταχθούν και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, όπως ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Ο κ. Σπυρτούνιας διευκρίνισε πως το γραφείο στις ΗΠΑ “θα δέχεται μέλη που εδρεύουν κυρίως στην Αμερική”, με στόχο “να τους γνωστοποιήσουμε τις ευκαιρίες στην Ελλάδα”, ενώ πρόσθεσε ότι τα μέλη στην Ελλάδα θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από το γραφείο στις ΗΠΑ όταν θέλουν να μάθουν για την αμερικάνικη αγορά. “Άρα ουσιαστικά δημιουργούμε μια γέφυρα, έτσι ώστε να μπορούμε να επικοινωνούμε πάρα πολύ πιο αποτελεσματικά και γρήγορα, ανταλλάσσοντας πληροφορία, ενημέρωση, δικτύωση”.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ