Σε ό,τι αφορά την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να έχει αντίπαλο τον «Κανένα», με δεύτερη πλέον τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τρίτο τον Κυριάκο Βελόπουλο και μόλις τέταρτο τον Νίκο Ανδρουλάκη
Την κορύφωση του «αντισυστημικού» κύματος που ξεκίνησε με τις συγκεντρώσεις για την τραγωδία των Τεμπών, στα τέλη του Ιανουαρίου, και συνεχίστηκε με τα ογκώδη συλλαλητήρια την δεύτερη επέτειο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, κατέγραψαν τρεις δημοσκοπήσεις – Metron Analysis, MRB και Prorata – το βράδυ της Πέμπτης: η ΝΔ επαναπατρίζει πλέον δυνάμεις από τον χώρο των αναποφάσιστων, η Πλεύση Ελευθερίας εξακολουθεί να ανεβάζει τα δημοσκοπικά ποσοστά της ενώ το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν κατηφορικά και χαρακτηρίζονται ως «συστημικά» κόμματα από τους πολίτες.
Η MRB
H Metron Analysis
H Prorata
Σε ό,τι αφορά την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να έχει αντίπαλο τον «Κανένα», με τρίτη πλέον τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τρίτο τον Κυριάκο Βελόπουλο και μόλις τέταρτο τον Νίκο Ανδρουλάκη, που είναι κατά τα άλλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι – μέσα από όλες τις οπτικές – ο μεγάλος χαμένος της συγκυρίας, αφού η δημοσκοπική του εικόνα καταρρέει σε όλα τα επίπεδα, ενώ απέχει πολύ από το να εξασφαλίζει την θετική γνώμη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών που εξακολουθούν να δηλώνουν ότι ψηφίζουν το κόμμα του. Είναι προφανές ότι με αυτές τις δημοσκοπικές επιδόσεις, προδιαγράφονται εξελίξεις, τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, που συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις, χωρίς την παραμικρή προοπτική για είσοδο στη Βουλή.
Παρά το γεγονός ότι το δυστύχημα στα Τέμπη δεν είναι πλέον στις βασικές προτεραιότητες των πολιτών – η ακρίβεια είναι μακράν το πρώτο πρόβλημα που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οι ψηφοφόροι – είναι χαρακτηριστικό ότι πολύ μεγάλη πλειοψηφία συνεχίζει να θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν κάνει ό,τι μπορεί για να βρεθεί η αλήθεια για το σιδηροδρομικό δυστήχημα. Παράλληλα, μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης αναφέρει ότι θεωρεί την ψήφο ως το μέσον για να στείλει μήνυμα, θετικό ή αρνητικό, και όχι για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ως κερδισμένοι αυτού του «αντισυστημισμού» – που καταγράφει και πάλι, μετά από 10 δέκα χρόνια ένα ποσοστό πάνω από το 40% δημοσκοπικά – καθιερώνονται η Ζωή Κωνσταντοπούλου και δευτερευόντως ο Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ άλλα κόμματα, όπως η Νίκη, επωφελούνται από συγκυρίες, όπως ο βανδαλισμός στην Εθνική Πινακοθήκη και συντηρούνται σε ποσοστά που τους δίνουν το εισιτήριο για τη Βουλή, όπως το ΜεΡΑ25.
Ωστόσο, είναι προφανές ότι τα δημοσκοπικά ποσοστά τους θα δοκιμαστούν στο επόμενο κύμα δημοσκοπήσεων, μετά το Πάσχα, καθώς τα σενάρια σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη και οι θεωρίες για την δημιουργία της πυρόσφαιρας, που πλέον είναι πολλαπλές, θα δοκιμαστούν σε σχέση με την διεθνή κατάσταση και τον κίνδυνο ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου. Υπενθυμίζεται ότι συνήθως σε συνθήκες έκτακτης κατάστασης, οι κοινωνίες είθισται να στέκονται δίπλα στις κυβερνήσεις τους…
Σημαντική πτώση εμφανίζει η Φωνή Λογικής, που εμφανίστηκε να παίρνει «φιλοκυβερνητική» θέση στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, ενώ ζημιές καταγράφει και το ΚΚΕ, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι ψηλά στην κατάταξη των «αντισυστημικών» κομμάτων.
Σημειώνεται ότι η εικόνα του εκλογικού σώματος δεν προδίδει μία προεκλογική ατμόσφαιρα – παρά το γεγονός ότι μία μικρή πλειοψηφία εξακολουθεί να υφίσταται σε σχέση με τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό – παρά το ότι η πλειοψηφία στις περισσότερες δημοσκοπήσεις δηλώνει ότι επιθυμεί πρόωρες εκλογές – δείχνει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία συναισθηματική έκρηξη της ελληνικής κοινωνίας, που ενδέχεται να έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον.
ΠΗΓΗ: protothema.gr