Όλγα Γεροβασίλη: «Ο στόχος είναι οι εργαζόμενοι να προχωρήσουν στη ζωή τους με αξιοπρέπεια και περηφάνια, αλλά και η χώρα να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής και της σύγχρονης αγοράς εργασίας»

Ομιλία της Δ’ Αντιπροέδρου της ΒτΕ και βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Όλγας Γεροβασίλη, στη συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τον κατώτατο μισθό. 

«Η Ελλάδα μαζί με την Ουγγαρία έχει τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη, μετά τη Βουλγαρία και καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία την περίοδο 2019 – 2023, σε όλη την ΕΕ», τόνισε η Δ’ Αντιπρόεδρος της ΒτΕ και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη, στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Αναπροσαρμογή μισθών προσωπικού δημοσίου τομέα – Ρυθμίσεις για τον καθορισμό κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027»

Η κ. Γεροβασίλη έκανε ειδική αναφορά στις ανισότητες που υπάρχουν στη χώρα, ιδίως ανάμεσα στις τουριστικές και μη τουριστικές περιοχές και εστίασε στην απουσία ολοκληρωμένου παραγωγικού μοντέλου, στην υστέρηση στους περισσότερους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας και τις στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο, επισήμανε ότι «ενώ η Οδηγία έχει εκδοθεί από το 2022, η νομοθέτηση στην Ελλάδα έρχεται στο και πέντε της σχετικής προθεσμίας, που ήταν η 15η Νοεμβρίου του 2024, ενώ o νέος μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από το 2028!»

«Νομοθετείτε να μην νομοθετήσετε δηλαδή κι αυτό που νομοθετείτε, πάντως, θέλετε να δεσμεύει την επόμενη Κυβέρνηση!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπροσθέτως, τόνισε ότι αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης η θέσπιση με νόμο του κατώτατου μισθού διότι δεν επιθυμεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ η υποχρέωση για κάλυψη εργαζομένων σε ποσοστό 80% από συλλογικές συμβάσεις παραπέμπεται στις καλένδες.

«Είστε δογματικοί στο αποτυχημένο νεοφιλελεύθερο μοντέλο σας. Διαρκής υποβάθμιση της εργασίας, απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και φτωχοποίηση μεγάλου τμήματος της κοινωνίας. Εμείς πιστεύουμε σε μια διαφορετική – προοδευτική θεώρηση των πραγμάτων. Με ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη τη χώρα. Με στήριξη και των τριών τομέων της οικονομίας. Με ποιοτικές επενδύσεις και όχι ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και ανάπτυξη που θα στηρίζεται σε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», ανέφερε μεταξύ άλλων η Αντιπρόεδρος της Βουλής απευθυνόμενη στην κυβέρνηση.

Η κ. Γεροβασίλη έκλεισε την ομιλία της λέγοντας ότι «Ο στόχος περί αξιοπρεπούς διαβίωσης των εργαζομένων αφορά στη δυνατότητα να προχωρήσουν στη ζωή τους με αξιοπρέπεια και περηφάνια, αλλά και στη δυνατότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής και της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Δηλαδή, δομημένη αγορά εργασίας και εργαζόμενοι με δυνατότητα διαπραγμάτευσης, διεκδίκησης και με κατοχυρωμένα συνδικαλιστικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα στην απεργία».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Η κυβέρνηση θριαμβολογεί για τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας τα τελευταία χρόνια.

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματική ζωή;

Η Ελλάδα μαζί με την Ουγγαρία έχει τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη, μετά τη Βουλγαρία.

Η χώρα μας καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία (-8,3%) την περίοδο 2019 – 2023, σε όλη την ΕΕ.

Ξέρετε αυτό δεν αποτελεί ανάπτυξη.

Μεγέθυνση ναι.

Ανάπτυξη δίκαιη και βιώσιμη όχι.

Και με έντονες ανισότητες.

Μια χώρα κομμένη στα δύο.

Από τη μία οι τουριστικές περιοχές της χώρας, όπου τα πράγματα είναι καλύτερα.

Κι από την άλλη υπάρχει η άλλη Ελλάδα, η μη τουριστική.

Και στις τουριστικές περιοχές βέβαια οι εργασιακές σχέσεις δεν είναι οι καλύτερες.

Αδήλωτη εργασία και υπερεργασία είναι συνήθη φαινόμενα.

Αλήθεια τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στα μη κύρια τουριστικά καταλύματα, που επιτεύχθηκε μετά από απόφαση του ΟΜΕΔ, γιατί δεν την κυρώνετε; Προβλέπει αύξηση των μισθών κατά 7% για τους εργαζόμενους.

Και πόσες ακόμη κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας κρατάει στα συρτάρια του το Υπουργείο Εργασίας και δεν τις κηρύσσει υποχρεωτικές;

Όσον αφορά τις μη τουριστικές περιοχές, τα πράγματα υποστρέφουν.

Πρωτοφανής υστέρηση σε όλους τους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας, απουσία ποιοτικών επενδύσεων και στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας.

Υπάρχουν τομείς με τεράστια απουσία εργατικού δυναμικού.

Και υπάρχουν τομείς με ελάχιστες θέσεις εργασίας και συνήθως κακοπληρωμένες.

Όλα αυτά δεν αποτελούν φυσικό φαινόμενο.

Είναι απόρροια δικών σας επιλογών.

Δεν θα επαναλάβω τα ήδη γνωστά.

Ξέρουμε πολύ καλά ποιοι ωφελούνται από την πολιτική σας.

Κυβερνάτε ούτε καν για τη μισή χώρα.

Παρά για μια μικρή μειοψηφία.

Η οποία στην πραγματικότητα δεν σας έχει ανάγκη.

Αρκεί να μην υπάρχει ρυθμιστικό κράτος.

Δεν υπάρχει παραγωγικό μοντέλο, δεν παράγεται νέος πλούτος και βέβαια η εργασία υποαμοίβεται σταθερά και απορρυθμίζεται.

Έρχομαι στο νσχ:

Υποτίθεται, ότι ενσωματώνετε την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς.

Ωραία θα πει κάποιος.

Έστω και υπό την πίεση της ΕΕ η κυβέρνηση προχωρά σε κάποιες ρυθμίσεις ευνοϊκές για τον κόσμο της εργασίας.

Ή μήπως όχι;

Ας δούμε τι κάνετε:

Eνώ η Οδηγία έχει εκδοθεί από το 2022, η νομοθέτηση στην Ελλάδα έρχεται στο «και πέντε» της σχετικής προθεσμίας, που ήταν η 15η Νοεμβρίου του 2024.
Ενώ o νέος μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από το 2028!

Νομοθετείτε να μην νομοθετήσετε δηλαδή κι αυτό που νομοθετείτε, πάντως, θέλετε να δεσμεύει την επόμενη Κυβέρνηση!

Προβλέπετε δε ο μηχανισμός που εισάγετε να ισχύσει από το 2028, ενώ η Οδηγία είναι να αναθεωρηθεί από την Ευρώπη το 2029 για το αν πέτυχε η εφαρμογή της!
Επιπλέον η ευρωπαϊκή Οδηγία δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να θεσπίζει νομοθετικά τον κατώτατο μισθό.
Εσείς το κάνετε αυτό.

Γιατί δεν θέλετε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία είναι χτισμένο το σύνολο των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μαθηματικό τύπο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ο οποίος δεν θεσπίζει Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή.
Συνεπώς, οι όποιες αυξήσεις μπορεί να υπολείπονται του πληθωρισμού, όπως συμβαίνει με τις συντάξεις.

Για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026, 2027 θεσπίζεται μεταβατική διαδικασία, με συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων χωρίς δεσμευτική γνώμη.
Με λίγα λόγια, ο κατώτατος μισθός θα συνεχίσει να ορίζεται με απόφαση της κυβέρνησης.

Η υποχρέωση με βάση την Οδηγία για κάλυψη εργαζομένων σε ποσοστό 80% από συλλογικές συμβάσεις παραπέμπεται στις καλένδες, καθώς θα ακολουθήσει διαβούλευση για έναν χρόνο και μετά θα ληφθούν οι αποφάσεις!
Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα:

Είστε δογματικοί στο αποτυχημένο νεοφιλελεύθερο μοντέλο σας.

Διαρκής υποβάθμιση της εργασίας, απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και φτωχοποίηση μεγάλου τμήματος της κοινωνίας.

Εμείς πιστεύουμε σε μια διαφορετική – προοδευτική θεώρηση των πραγμάτων.

Με ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη τη χώρα.

Με στήριξη και των τριών τομέων της οικονομίας.

Του πρωτογενούς τομέα, της βιομηχανίας, της μεταποίησης αλλά και με ενσωμάτωση της νέας γνώσης, των σύγχρονων τεχνολογιών και της καινοτομίας στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στον πυρήνα της κρατικής λειτουργίας.

Με ποιοτικές επενδύσεις και όχι ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης και της τεχνητής νοημοσύνης, η εργασία απαιτεί εκ των πραγμάτων μεγαλύτερες δεξιότητες.

Πώς θα προσελκύσουμε τους κατάλληλους ανθρώπους χωρίς τις κατάλληλες αμοιβές;

Μόνο η ανάπτυξη που θα στηρίζεται σε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας θα είναι στέρεη.

Σε συνδυασμό βέβαια με ένα σταθερό φορολογικό και επιχειρηματικό περιβάλλον.

Και ταυτόχρονα θα σταματήσει η φτωχοποίηση της κοινωνίας.

Ξέρετε ο στόχος περί αξιοπρεπούς διαβίωσης των εργαζομένων που θέτει η Οδηγία δεν είναι ένα κουτάκι σε κάποιο γραφειοκρατικό έντυπο.

Αφορά τη δυνατότητα των Ελλήνων να προχωρήσουν στη ζωή τους με αξιοπρέπεια και περηφάνια.

Αφορά όμως και τη δυνατότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής και της σύγχρονης αγοράς εργασίας.

Δηλαδή, δομημένη αγορά εργασίας και εργαζόμενοι με δυνατότητα διαπραγμάτευσης, διεκδίκησης και με κατοχυρωμένα συνδικαλιστικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα στην απεργία.

Δείτε το σχετικό videohttps://youtu.be/eRp0JlJtihQ

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ