Θέλει μεθαύριο να ξαναγίνει πρόεδρος της Καταλωνίας

Θέλει μεθαύριο να ξαναγίνει πρόεδρος της Καταλωνίας

«Εάν εκλεγώ πρόεδρος, η νούμερο ένα προτεραιότητά μου θα είναι να επανενώσω το κίνημα ανεξαρτησίας, να ξαναφέρω τους πάντες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να κάνω έναν απολογισμό για το πού βρισκόμαστε επτά χρόνια αργότερα». Με αυτά τα λόγια, ο καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζντεμόν περνάει το μήνυμά του σε μια συνέντευξη από το αυτοσχέδιο εκλογικό του κέντρο στο Περπινιάν, μια γαλλική κοινότητα στα Ανατολικά Πυρηναία, καθώς ένα ένταλμα σύλληψης τον εμποδίζει να εισέλθει στην Ισπανία. Η προοπτική αμνήστευσης, όμως, ανοίγει έναν νέο κύκλο στην Καταλωνία, επτά χρόνια μετά τη φυγή του Πουτζντεμόν, διαγράφοντας αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ 2011 και 2023 για εκατοντάδες διωκόμενους και ηγέτες του κινήματος ανεξαρτησίας. Ο Πουτζντεμόν θα επιδιώξει να επιστρέψει θριαμβευτικά στην προεδρία της εύπορης βορειοανατολικής περιφέρειας της Ισπανίας μετά τις μεθαυριανές εκλογές, όπου θα αντιμετωπίσει τον υποψήφιο των κυβερνώντων Σοσιαλιστών της Ισπανίας, ο οποίος αντιτίθεται στην καταλανική ανεξαρτησία.

Αντισυμβατική εκστρατεία

Ο Πουτζντεμόν διεξάγει μια αντισυμβατική εκστρατεία, διοργανώνοντας συγκεντρώσεις σε γαλλικές πόλεις, κοντά στα ισπανικά σύνορα. Εις βάρος του εκκρεμεί ένταλμα για κατάχρηση δημόσιων πόρων και ανυπακοή όσον αφορά τον ρόλο του στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Καταλωνίας το 2017, το οποίο είχε απαγορευτεί από τα ισπανικά δικαστήρια. Οντας τότε περιφερειακός πρόεδρος της Καταλωνίας, επικύρωσε μια βραχύβια ανακήρυξη της καταλανικής ανεξαρτησίας μετά την ψηφοφορία, προτού καταφύγει στο Βέλγιο. Απορρίπτει τις κατηγορίες εναντίον του, λέγοντας ότι οι ενέργειές του ήταν νόμιμες.

«Χαράσσουμε σχέδιο για το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά και δεν πρόκειται να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη που κάναμε το 2017», επισημαίνει. Οπως αναφέρει το Politico, με τον όρο «λάθη», αναφέρεται στην απόφασή του να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλωνίας και αμέσως να αναστείλει τη διακήρυξη. Είχε πειστεί να δώσει χρόνο στη Μαδρίτη για να διαπραγματευτεί, όπως λέει, αλλά οι ισπανικές Αρχές διέλυσαν το περιφερειακό κοινοβούλιο, καθαίρεσαν τους ηγέτες του κινήματος και ζήτησαν την επέμβαση της αστυνομίας. «Δεν πρόκειται να δώσουμε στην Ισπανία δεύτερη ευκαιρία αυτή τη φορά», τονίζει ο Πουτζντεμόν. «Θα είμαστε έτοιμοι. Θα έχουμε ένα δημοκρατικό, μη βίαιο σχέδιο για να χειριστούμε αυτό το σενάριο».

Σύμφωνα με το Politico, με τις δημοσκοπήσεις που τον τοποθετούν επί του παρόντος στη δεύτερη θέση, ο Πουτζντεμόν έχει πραγματικές πιθανότητες να το κάνει – ακόμα κι αν δεν είναι σαφές αν και πότε θα μπορέσει να επιστρέψει στη Βαρκελώνη.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ