«…που γι’ Αλεξανδρινό γράφει Αλεξανδρινός» στην Στέγη, με την καλλιτεχνική υπογραφή του Δημήτρη Παπαδημητρίου

Pixel

Το Σάββατο 25 Μαΐου μια μοναδική συναυλία έρχεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης

Ένας Αλεξανδρινός γράφει μουσική για έναν Αλεξανδρινό. Το Σάββατο 25 Μαΐου, μια μοναδική συναυλία έρχεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, με την καλλιτεχνική υπογραφή του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ο μεγάλος συνθέτης μελοποιεί ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη σε εκδοχή ενδεκαμελούς ορχήστρας δωματίου, με πρωτότυπες και νεότερες φωνητικές ερμηνείες. 

Pixel

Το έργο «…που γι’ Αλεξανδρινό γράφει Αλεξανδρινός» γράφτηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε στα επίσημα εγκαίνια της εμβληματικής Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, τον Οκτώβριο του 2002. Στη συνεχεία, παίχτηκε σε μεγάλους χώρους σε όλο τον κόσμο, όπως στο Alice Tully Hall του Lincoln Center στη Νέα Υόρκη (με ερμηνευτή, μεταξύ άλλων, τον Rolando Villazón), στη Salle de Conférences II στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι με τους ίδιους ερμηνευτές, στο Μέγαρο Μουσικής, στο Ηρώδειο και σε πολλές άλλες αίθουσες.
Το Σάββατο 25 Μαΐου, το έργο του Κ. Π. Καβάφη θα ζωντανέψει ξανά μέσα από τις μελωδίες του Δημήτρη Παπαδημητρίου σε κάθε γωνιά της Κεντρικής Σκηνής της Στέγης.

«Κατόπιν αυτών, η ανάγκη να παιχτούν και τα μεταγενέστερα έργα μου υποχρέωσε τον “Καβάφη” μου να αφήσει “χώρο” και σε αυτά. Ώσπου ξαφνικά, από εξωγενείς πηγές που εμπιστεύομαι πολύ καλλιτεχνικά, μου υπενθυμίστηκε η ανάγκη επανεκτέλεσής του και μου ξύπνησε η ενθύμησή του σαν μια παλιά έξις, ένας εφηβικός έρωτας που δύσκολα ξεπεράστηκε μα διόλου δεν ξεχάστηκε.Ο Καβάφης είναι ένα ουράνιο σώμα με τεράστιο πεδίο βαρύτητας. Αν μπεις σε αυτό, δύσκολα ξεφεύγεις. Σου φαίνεται περίεργο μερικές φορές και που υπάρχει άλλη ποίηση. Εδώ, το στοίχημά μου το αρχικό δεν ισχύει πια: Ο Καβάφης μελοποιείται. Καθόλου εύκολο έως αδύνατο αν δεν είσαι Αιγυπτιώτης. Δύσκολο και εάν είσαι. Αλλά μελοποιείται».

– Δημήτρης Παπαδημητρίου

ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ
Γιώτα Νέγκα, Άρτεμις Μπόγρη, Μπάμπης Βελισσάριος, Βερόνικα Δαβάκη, Αιμιλιανός Σταματάκης και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ
Sergiu Nastasa: βιολί
Otilia Alitei: βιολί
Μιχάλης Βρέττας: βιολί
Κωστής Θέος: βιολοντσέλο
Παρασκευάς Κίτσος: κοντραμπάσο
Μερκούριος Κάραλης: κλαρινέτο
Δημήτρης Βάμβας: όμποε
Λίλιαν Εσίποβα: άρπα
Γιώργος Γουμενάκης: μαντολίνο
Χρυσόστομος Καραντωνίου: κιθάρα
Άρτεμις Βαβάτσικα: ακορντεόν
Θοδωρής Τζοβανάκης: πιάνο
Δημήτρης Κοντός: κρουστά

Μελοποίηση & Θεατροποίηση: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Σκηνογραφική επιμέλεια: Πάρις Μέξης

Διάρκεια: 120 λεπτά (με διάλειμμα)

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ > 

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ