Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί: Το αισιόδοξο μήνυμα της θεατρικής παράστασης που μάχεται τη νόσο

Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί: Το αισιόδοξο μήνυμα της θεατρικής παράστασης που μάχεται τη νόσο

Η παράσταση των Αντώνη Κοντάκη και Στέλλας Φουρναράκη έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει, αλλά και να περάσει ένα δυνατό μήνυμα αισιοδοξίας: Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί

YGEIAMOU.GR TEAM

Η θεατρική παράσταση «Και τώρα…; Αγωνιζόμαστε» του Αντώνη Κοντάκη, σε σκηνοθεσία Στέλλας Φουρναράκη παρουσιάζεται ήδη σε πολλές πόλεις της χώρας. Το έργο είναι παραγωγή της Εταιρίας Πολιτιστικής Εκπαίδευσης, της οποίας ηγείται η ηθοποιός και σκηνοθέτις, κυρία Φουρναράκη.

Στόχος της παράστασης είναι να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, να καταπολεμήσει το στίγμα που σχετίζεται με τη νόσο και να προωθήσει την κοινωνική σύνδεση μεταξύ ασθενών και μη. Αποσκοπεί, επιπλέον, στην ανάδειξη της Τέχνης ως δημιουργικού μέσου στην υπηρεσία της υγείας και της κοινωνίας, αλλά και ως βάση διαλόγου και σταδιακών αλλαγών προς την καθιέρωση μιας πιο ολιστικής, ανθρωποκεντρικής προσέγγισης του καρκίνου στη χώρα, που εντάσσει την καλλιτεχνική δημιουργία στους υγειονομικούς χώρους, αλλά και στα προγράμματα αποκατάστασης των ασθενών.

H Πολιτιστική Συνταγογράφηση είναι ένα πιλοτικό, ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκινά στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και αφορά στη διεξαγωγή ποικίλων δράσεων τέχνης με θεραπευτική επίδραση στην Ψυχική Υγεία. Σε αυτή τη φάση, ο σχεδιασμός δράσης – τέχνης, ώστε να ωφεληθούν Λήπτες Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ωφελούμενοι/ασθενείς), που μπορούν να συμμετέχουν με κάθε τρόπο, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής τους διαβίωσης – κρίνεται άκρως απαραίτητος. Οι δράσεις τέχνης δεν αποτελούν παρεμβάσεις ψυχοθεραπείας μέσω της Τέχνης, έχουν όμως θεραπευτική επίδραση στους ωφελούμενους.

Η θεατρική παράσταση «Και τώρα…; Αγωνιζόμαστε!» δεν έρχεται να μιλήσει για κάτι καινούργιο. Δεν έρχεται να μιλήσει για κάτι ξένο. Αντιθέτως, είναι εδώ για να μας δείξει πως σε όλα τα «σκοτάδια» υπάρχει και φως. Ο καρκίνος ζει ανάμεσά μας και συμπεριφέρεται όπως ένας ακόμη πολίτης αυτού του κόσμου. Έχει δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις. Έχει δικαίωμα να έρθει. Έχει, όμως, και υποχρέωση να υποχωρήσει όταν τον κοιτάξουμε στα μάτια και του πούμε: «Σε ευχαριστώ για όσα μου έμαθες. Τώρα μπορείς να φύγεις».

Οι πρωταγωνιστές της παράστασης είναι άνθρωποι καθημερινοί. Όλοι εμείς. Ή μάλλον ήταν, γιατί κανείς δεν βγαίνει ίδιος μετά από μία τέτοια μάχη. Στις 23.4.2024, η παράσταση παρουσιάστηκε στο Αμφιθέατρο του Α.Ν. Θεαγένειου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Διοίκηση του Νοσοκομείου. Το κλίμα ήταν συγκινητικό, καθώς στο κοινό υπήρχαν πολλοί ασθενείς, κάποιοι από τους οποίους ταυτίστηκαν με τους πρωταγωνιστές, βρήκαν κοινά σημεία και κράτησαν το μήνυμα ελπίδας που επικοινωνεί το έργο.

Το παρών στην παράσταση έδωσε πλήθος κόσμου, επιστημονικού και μη. Μετά από πρόταση της Διοικήτριας του νοσοκομείου, κ. Λιάνας Κουτρέλη – Ξουρή, η θεατρική παράσταση «Και τώρα…; Αγωνιζόμαστε», αφιερώθηκε στα 2 χρόνια λειτουργίας της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ», χορηγία της κ. Μαριάννας Λάτση, η οποία παρευρέθηκε επίσης στην παράσταση, δίνοντας τα θερμά της συγχαρητήρια στους συντελεστές.

Η κ Μαριάννα Λάτση συνεχάρη, επίσης, την Διοικήτρια του νοσοκομείου, καθώς και το προσωπικό για την μεγάλη τους προσφορά. Στόχος είναι η παράσταση να ταξιδέψει σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και στο εξωτερικό, ώστε να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο απέναντι στους ασθενείς με καρκίνο και στους φροντιστές τους, να επικοινωνήσει την ελπίδα και το αισιόδοξο μήνυμα πως τα θαύματα μπορούν να συμβούν, αρκεί να τα πιστέψουμε.

Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση των καρκινοπαθών. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 2.6.2024 στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ, στη Λάρισα, σε συνεργασία με το Θεσσαλικό Θέατρο και στις 7.6.2024 στις Σέρρες, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών.

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ