Κεντροαριστερή στροφή στα εθνικά

Κεντροαριστερή στροφή στα εθνικά

Η συγκυρία της επίσκεψης του Εντι Ράμα στην Ελλάδα, η επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί άνοιξαν ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση – αυτό των εθνικών θεμάτων. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ επιλέγουν να απευθύνονται στο ίδιο κοινό, αυτό που σε προηγούμενη περίοδο θα περιγράφαμε ως «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ», με υψηλή ρητορική για τη «χαλαρή» στάση που τηρεί η κυβέρνηση, τόσο σε σχέση με τις κινήσεις της αλβανικής πλευράς όσο και με τις τουρκικές προκλήσεις πριν από το επικείμενο ραντεβού των δύο ηγετών.

«Είμαι κι εγώ παιδί της ομογένειας»

Για το θέμα Ράμα, η Κουμουνδούρου είναι αυτή που σηκώνει περισσότερο τους τόνους, με τον Κασσελάκη να περνάει τη χθεσινή μέρα στα χωριά της Βόρειας Ηπείρου και να έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. «Βασικό ζήτημα για μας, γιατί κι εγώ είμαι παιδί της ομογένειας και καταλαβαίνω τη σημασία του ελληνισμού απανταχού της υφηλίου, είναι να στηρίξουμε την παιδεία στην ελληνική εθνική μειονότητα, για να μπορέσει να διατηρηθεί το υψηλότερο δυνατό επίπεδο και να έχετε κι εσείς ανταπόκριση από την ελληνική πολιτεία όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το χωριό Βουλιαράτες, όπου επισκέφτηκε, μεταξύ άλλων, και το μειονοτικό σχολείο της περιοχής. Στη Δρόπολη και στο Γεωργουσάτι, ο Κασσελάκης συζήτησε για ενίσχυση της αυτοδιοικητικής συνεργασίας – ενώ την ίδια ώρα, με επίσημη ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιόταν αν ο Μητσοτάκης συμφωνεί με την αντίδραση του αλβανού ομολόγου του «που παρεμβαίνοντας στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας, ασκεί κριτική στην ελληνική αντιπολίτευση με αφορμή τις αντιδράσεις για την επικείμενη επίσκεψή του», αποκαλώντας τον Ράμα «αυθεντικό ερμηνευτή» του Μητσοτάκη.

«Υπερβολικά χλιαρή» η στάση Μητσοτάκη

Η παρέμβαση Ράμα υπέρ της στάσης Μητσοτάκη σχολιάστηκε και από το ΠΑΣΟΚ, με τον αρμόδιο τομεάρχη, Δημήτρη Μάντζο, να σχολιάζει πως ο έλληνας Πρωθυπουργός «μιλά απλώς για μια «αχρείαστη» επίσκεψη σαν να μη συμβαίνει τίποτα και (σ.σ.: βλέπουμε) έναν αλβανό πρωθυπουργό να κάνει μαθήματα στην ελληνική αντιπολίτευση. Κανένας από τους δύο δεν μπήκε στον κόπο να μας θυμίσει τι σημαίνει η 12η Μαΐου» – επιρρίπτοντας εκ νέου ευθύνες στην κυβέρνηση για μικροκομματική διαχείριση του θέματος Μπελέρη. Συνεχίζοντας στην ίδια αυστηρή «πράσινη» γραμμή για τα εθνικά, ο εκπρόσωπος Τύπου, Θανάσης Γλαβίνας, χαρακτήρισε «υπερβολικά χλιαρή» τη στάση του Μητσοτάκη και απέναντι στις αλλαγές στη Μονή της Χώρας, επισημαίνοντας πως «ο κ. Ερντογάν θα κατευναστεί μόνο με κυρώσεις και συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να υπάρχουν ισχυρές απαντήσεις».

Ποιος θα είναι ο αντίπαλος της ΝΔ

Δεν είναι, βέβαια, μόνο τα εθνικά: τα δύο κόμματα – και οι δύο αρχηγοί τους – θέλουν να θεωρείται η δική τους πλευρά ο βασικός κεντροαριστερός αντίπαλος της ΝΔ, διεκδικώντας όσο το δυνατό πιο ευρύ φάσμα ψηφοφόρων, με φρασεολογία και επιλογή θεματικών της καθημερινότητας, όπως η ασφάλεια, η ακρίβεια και η δημόσια υγεία, που τους αφορούν άμεσα. Ο Κασσελάκης επιδιώκει την κατά μέτωπον αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ακόμα και στο TikTok, ενώ ο Ανδρουλάκης προτάσσει την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να είναι η «σοβαρή, ισχυρή αντιπολίτευση που θα είναι και μελλοντική κυβερνητική επιλογή στις επόμενες εθνικές εκλογές». «Η απάντηση σε αυτήν την αλαζονεία πρέπει να είναι ένα μήνυμα αποδοκιμασίας την 9η Ιουνίου και ένα μήνυμα στήριξης της Δημοκρατικής Παράταξης», ανέφερε από το Ρέθυμνο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ