Ισραήλ: Όμηρος που συνάντησε τον Σινουάρ της Χαμάς περιγράφει τις συνθήκες στα τούνελ

Ισραήλ: Όμηρος που συνάντησε τον Σινουάρ της Χαμάς περιγράφει τις συνθήκες στα τούνελ

Η Σαπίρ Κόεν, η οποία απελευθερώθηκε από την Χαμάς κατά τη διάρκεια ανταλλαγής ομήρων/συλληφθέντων, περιέγραψε τις στιγμές της απαγωγής της στη Γάζα και τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατήθηκε αιχμάλωτη, σε συνέντευξη που προβλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Channel News 12.

Η φοιτήτρια υποκριτικής είπε ότι την πήραν με μια μοτοσικλέτα και κάποια στιγμή ένας νεότερος απαγωγέας, που οδηγούσε τη μοτοσικλέτα, θέλησε να την πάρει προς την κατεύθυνση ενός χωματόδρομου, εκτρέποντας από την κατεύθυνση προς τη Γάζα. Είπε ότι φοβήθηκε για το τι θα μπορούσε να συμβεί και είπε σε έναν μεγαλύτερο απαγωγέα: «Είμαι παιδί». Είπε ότι εκείνος της απάντησε: «Το ξέρω, σκάσε» και είπε στον νεότερο απαγωγέα: «Αρκετά, όχι, αρκετά». Στη συνέχεια συνέχισαν προς τη Γάζα.

Ο Κόεν κρατήθηκε αρχικά σε ένα διαμέρισμα με την πρώην όμηρο Σαχάρ Καλντερόν , υπό αυστηρή ασφάλεια. «Ήμασταν με δύο πολύ βάρβαρους τρομοκράτες», είπε, «Συνέχισαν να γελούν μαζί μας και να μας βρίζουν. Ακούς συνεχώς πολύ δυνατούς βομβαρδισμούς και δεν ξέρεις αν θα εκραγείς ή αν οι τρομοκράτες θα σε πυροβολήσουν». Μάλιστα κατηγόρησε τα μέλη της Χαμάς πως της έκαναν ψυχολογικό πόλεμο, λέγοντάς της πως «σας έχουν εγκαταλείψει».

Μεταφέρθηκαν στα τούνελ της Χαμάς κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών

Μετά τους βομβαρδισμούς των IDF κοντά στο διαμέρισμα, μεταφέρθηκαν στις σήραγγες στην περιοχή Khan Yunis. «Ένα μέρος γεμάτο ψείρες και κοριούς και είναι δύσκολο να βρεις φαγητό εκεί. Τα πάντα είναι γεμάτα βρύα και μούχλα, υγρά και δύσοσμα», είπε.

Στο τούνελ συνάντησε κι άλλους ομήρους. «Υπήρχαν 20 άνθρωποι εκεί, στριμωγμένοι, που κυριολεκτικά κοιμόντουσαν σαν σαρδέλες. Αυτό ήταν το τούνελ για τους ενήλικες. Όλοι είναι ξαπλωμένοι χλωμοί και μοιάζουν σαν νεκροί». Είπε ότι «αυτό που μου έδωσε δύναμη εκεί ήταν η ομάδα, αν κάποιος πέσει, όλοι τον σηκώνουν. Ο καθένας φροντίζει τον άλλον. Όταν ήμασταν μόνοι μας – πριν γίνουμε ομάδα – αναγνωρίζουν κάποια αδυναμία σε σένα, οπότε είναι σαν θηρευτές».

Περιέγραψε την αδυναμία εύρεσης φαγητού στα τούνελ, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το επιχείρημα πως η ανθρωπιστική βοήθεια κατάσχεται από τη Χαμάς.

H Σαπίρ Κοέν και ο σύντροφός της Σάσα Τρουπανόβ.

Η συνάντησή της με τον Γιαχία Σινουάρ και ο σύντροφός της που κρατείται ακόμα όμηρος

Η Κόεν λέει επίσης ότι γνώρισε τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της. Σύμφωνα με την ίδια, συνειδητοποίησε ποιον είχε συναντήσει μόνο όταν επέστρεψε στο Ισραήλ. «Ξαφνικά είδα το πρόσωπό του παντού και είπα: «Για μισό λεπτό, μου φαίνεται γνωστός».»

Την ημέρα που απελευθερώθηκε, είπε ότι δεν πίστευε ότι επέστρεφε στην πατρίδα της. «Τους αγκάλιασα όλους και τους είδα με δάκρυα στα μάτια. Ο φόβος ήταν ότι η ομάδα διαλυόταν και τώρα υπάρχει ελπίδα ότι θα διαλυθεί. Κανείς δεν φανταζόταν ότι θα έπαιρνε τόσο πολύ χρόνο».

Πρόσθεσε ότι περιμένει τον σύντροφό της Σάσα «να επιστρέψει κιόλας, γιατί είναι πραγματικά άνθρωπος που επιβιώνει. Από τότε που επέστρεψα, δεν με έχει αφήσει. Θέλω να κάνω κάτι που θα προκαλέσει την απελευθέρωση των απαχθέντων».

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι το έθνος δεν είναι σε θέση τώρα να το τραβήξει (σ.σ. χρονικά)», είπε.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ