Η Ελλάδα με τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ε.Ε.

Alpha Bank: Η Ελλάδα με τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ε.Ε.

Τη μεγαλύτερη σωρευτική μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει η Ελλάδα για την περίοδο 2020-2023, όπως σημειώνει η Alpha Bank στο τελευταίο δελτίο για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Προοπτικές (Economic & Financial Outlook) που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. 

Όπως σημειώνεται στο Δελτίο, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος μαζί με την επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας και τον επίμονο πληθωρισμό, οδήγησαν σε περαιτέρω μείωση, κατά 10,8 εκατοστιαίες μονάδες το δημόσιο χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ) φτάνοντας το 161,9% του ΑΕΠ. 

Η επίδοση αυτή ακολουθεί τις σημαντικές μειώσεις που πέτυχε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια οδηγώντας την Ελλάδα να καταγράψει τη μεγαλύτερη μείωση στον δείκτη χρέος προς ΑΕΠ μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. την περίοδο 2020-2023, η οποία υπολογίζεται στις 45,1 εκατοστιαίες μονάδες. Ακολουθεί η Κύπρος με 37,6 και η Πορτογαλία με 35,8. 

Αυτό συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της Ελλάδας κάτι που φάνηκε και στην τελευταία δημοπρασία κρατικού χρέους, προσθέτει η Alpha. Όπως σημειώνει, στην έκδοση του νέου 30ετους ομολόγου οι προσφορές ξεπέρασαν τα 33 δισ. ευρώ, καλύπτοντας 11 φορές τα 3 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν.

Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,241%, μόλις 20 μονάδες βάσης πάνω από την αντίστοιχη ισπανική έκδοση τον περασμένο Φεβρουάριο και 20 μ.β. χαμηλότερα από την αντίστοιχη ιταλική. 
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ