Έως τέλος Ιουνίου οι νέες άδειες στους servicers – Ποιοι κατέθεσαν αίτηση

Αύξηση ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 7μηνο του 2022

Της Βάσως Αγγελέτου

Εντός χρονοδιαγράμματος προχωρά η διαδικασία εκ νέου αδειοδότησης των εταιρειών διαχείρισης από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο Capital.gr ότι ήδη ο Επόπτης έχει καταθέσει τις πρώτες παρατηρήσεις στους servicers που έχουν αιτηθεί ανανέωση της άδειας λειτουργίας τους στην Ελλάδα. Η νέα προθεσμία που έχουν λάβει είναι τα μέσα Μαΐου προκειμένου να παρέχουν όλα τα συμπληρωματικά στοιχεία που ζητά η ΤτΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι φάκελοι που κατατέθηκαν αρχικά από τους servicers δεν ήταν πλήρεις -στην πλειονότητά τους- και για τον λόγο αυτό η διαδικασία προβλέπει συμπληρωματική κατάθεση στοιχείων καθ’ υπόδειξη του Επόπτη.

Αίτημα επαναδειοδότησης έχουν υποβάλει, σύμφωνα με πληροφορίες, 15 εταιρείες: doValue, Cepal, Intrum, Qquant, UCI, EOS, APS, DV01, Veraltis, Mount Street, NPA, Silverton, Hilipoges, Copernicus και Εύπραξις. 

Τέσσερις εταιρείες – Hoist, Pepper, Special Financial Solutions και Cerved- έχουν υποβάλει στην ΤτΕ αίτημα ανάκλησης της λειτουργίας τους στην Ελλάδα. Η Resolute δεν έχει υποβάλει κανένα αίτημα στον Επόπτη.

Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα με τις προθέσεις κάθε εταιρείας, πηγές με γνώση των διαδικασιών εξηγούν στο Capital.gr ότι ακόμη και εάν υποβάλει ένας servicer αίτημα για νέα αδειοδότηση, αυτό δεν θα εγκριθεί εάν δεν μπορεί να υποστηριχθεί το business plan (που θα συνοδεύει το αίτημα) από το υφιστάμενο αντικείμενο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι από τις 23 εταιρείες διαχείρισης οι οποίες αδειοδοτήθηκαν στη χώρα μας, οι τέσσερις μεγάλες – doValue, Cepal, Intrum, Qquant- διαχειρίζονται πάνω από το 90% των συνολικών NPEs.

Ο λόγος που εκκινεί ο Επόπτης διαδικασία “εκκαθάρισης” των servicers στην ελληνική αγορά είναι ότι δεν έχουν όλες οι εταιρείες αναλάβει χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων. Θυμίζεται ότι οι εν λόγω εταιρείες διαχειρίζονται σήμερα κόκκινα χαρτοφυλάκια άνω των 70 δισ. ευρώ για λογαριασμό των funds που τα έχουν εξαγοράσει από τις τράπεζες, ενώ περί τα 10 δισ. ευρώ παραμένουν στους ισολογισμούς των τραπεζών. 

Σε αυτές τις συνθήκες, πρόθεση της Τράπεζας της Ελλάδος  είναι να επιτευχθεί ο εποπτικός στόχος της ενίσχυσης της διαφάνειας και της εταιρικής διακυβέρνησης στον κλάδο μέσα από μια νέα σειρά υποχρεώσεων για τους servicers. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ