Χαμηλές προσδοκίες στη Λευκωσία από το ραντεβού στην Αγκυρα

Πώς έχασε ο Μπακογιάννης

Χαμηλές έως και ανύπαρκτες, πλέον, είναι οι προσδοκίες της Λευκωσίας από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αγκυρα την ερχόμενη Δευτέρα. Κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία εξηγούσε στα «ΝΕΑ» πως, παρά τη δεδομένη καλή θέληση της Αθήνας, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας ως προς τις προθέσεις της Αγκυρας τουλάχιστον σε σχέση με το Κυπριακό και όσα σχετίζονται μ’ αυτό.

Η ίδια πηγή στάθηκε ιδιαίτερα στη στάση του τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ κατά τη συνάντησή του με την προσωπική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό Μαρία Ανχελ Ολγκίν Κουεγιάρ την Τετάρτη, για να υποδείξει την απόλυτη άρνηση Τατάρ και το γεγονός ότι από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνάντησης ο τουρκοκύπριος ηγέτης είπε στην απεσταλμένη του ΟΗΕ ότι αρνείται να συναντήσει έστω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας σε μια άτυπη τριμερή εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του για χωριστή κυριαρχική ισότητα ή για αναγνώριση δύο κρατών στην Κύπρο. Υπέδειξε παράλληλα ότι δεν πρέπει κανείς να τρέφει ψευδαισθήσεις πιστεύοντας ότι ο Τατάρ ακολουθεί μόνος του αυτή τη γραμμή, προσθέτοντας ότι αυτή είναι η κοινή πολιτική της Τουρκίας και του τουρκοκύπριου ηγέτη. Επίσης, στάθηκε στη δήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη ο οποίος εξέφρασε την απορία του αναφορικά με το «πώς γίνεται κάποιος να μην επιθυμεί απλώς να συζητήσει», όπως ο Πρόεδρος είχε πει.

Τηλεφωνική επικοινωνία

Η Λευκωσία πάντως τηρεί αδιαλείπτως ενήμερη την Αθήνα για τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν, κρίνοντας ότι ιδιαίτερα ενόψει του ταξιδιού ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την κάθε λεπτομέρεια. Για τα όσα συνέβησαν στη συνάντηση Ολγκίν – Τατάρ ο Νίκος Χριστοδουλίδης επέλεξε μάλιστα να ενημερώσει ο ίδιος τηλεφωνικώς τον Πρωθυπουργό και να συζητήσει μαζί του τις προεκτάσεις της στάσης Τατάρ. Ωστόσο, παρά την απογοήτευση από την προσέγγιση Τατάρ, η Λευκωσία είναι εξαιρετικά προσεκτική να μη δημιουργήσει το οποιοδήποτε πρόβλημα στις επαφές Μητσοτάκη στην Αγκυρα και ο λεπτός χειρισμός της καθόλου λεπτής στάσης Τατάρ από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη εντάσσεται και σε αυτό το πλαίσιο. Η ίδια πηγή υπέδειξε ότι ο Πρόεδρος δεν θεωρεί ότι οι επαφές για το Κυπριακό έχουν τελειώσει, ούτε στο πλαίσιο της προσπάθειας Ολγκίν ούτε και ευρύτερα, είναι δε αποφασισμένος όπως ο ίδιος δήλωσε να παραμείνει απολύτως εποικοδομητικός αποφεύγοντας τοποθετήσεις ειδικά για όσο η Ολγκίν είναι στην Κύπρο και προσπαθεί να πετύχει πρόοδο. Αυτό, σύμφωνα με την πηγή, εννοείται ότι θα καλύψει και την επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Αγκυρα, όσο κι αν η στάση της Τουρκίας δεν μπορεί παρά να προκαλεί απογοήτευση για την όποια προοπτική προόδου.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ