Ανησυχεί τη Γερμανία η έξαρση της βίας εναντίον πολιτικών

Πώς έχασε ο Μπακογιάννης

Μια σειρά επιθέσεων σε πολιτικούς στη Γερμανία επισκιάζει την πολιτική αντιπαράθεση ενόψει των ευρωεκλογών ανασύροντας μνήμες του σκοτεινού παρελθόντος της χώρας. Ο Ματίας Εκε, υποψήφιος ευρωβουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην Ανατολικογερμανική Σαξονία, δημοσίευσε την περασμένη Δευτέρα μια φωτογραφία στον λογαριασμό του στην πλατφορμα Χ: το δεξί του μάτι είναι μαυρισμένο, στο ζυγωματικό έχει επίδεσμο, συνοδεύει τη φωτογραφία με τις ευχαριστίες του για την υποστήριξη του κόσμου, μετά την επίθεση που δέχτηκε, την ώρα που κολλούσε προεκλογικές αφίσες, από ομάδα νεαρών. Ενας 17χρονος δράστης παρουσιάστηκε στην αστυνομία την Κυριακή, μία ημέρα αργότερα εντοπίστηκαν και άλλοι τρεις συνεργοί του, όλοι 17-18 χρονών. Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος της Σαξονίας (LKA) κατατάσσει τον πρώτο 17χρονο δράστη στο ακροδεξιό φάσμα.

Σκοτεινά κεφάλαια

Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ συγκάλεσε την Τρίτη σύσκεψη των υπουργών Εσωτερικών των κρατιδίων, στην οποία συζητήθηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας – μεταξύ άλλων και η αυστηροποίηση των νομικών κυρώσεων για επιθέσεις σε πολιτικούς. Οι πρόσφατες επιθέσεις «είναι σύμπτωμα μιας αυξανόμενης βαρβαρότητας στην κοινωνία», διαπίστωσε η σύσκεψη των υπουργών.

Οι πρόσφατες επιθέσεις σε πολιτικούς «θυμίζουν το πιο σκοτεινό κεφάλαιο της γερμανικής ιστορίας», είπε ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Χένρικ Βιστ. Ορόσημο στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας ήταν η δολοφονία του Χριστιανοδημοκράτη Βάλτερ Λίμπκε, κυβερνήτη του Κάσελ, το 2019 από έναν γνωστό νεοναζί, επειδή ο Λίμπκε υποστήριζε ενεργά την πολιτική τής τότε καγκελαρίου Μέρκελ για τους πρόσφυγες. Το σοκ της δολοφονίας του Λίμπκε ακολούθησαν τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν αύξηση των αδικημάτων με πολιτικά κίνητρα τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης και της άσκησης βίας. Το 2022 είχαν καταγραφεί 58.916 αδικήματα με πολιτικά κίνητρα στη χώρα, ο υψηλότερος αριθμός από το 2001, που οι Αρχές άρχισαν να κρατούν αρχεία. Από αυτά, τα 4.043 αφορούσαν αδικήματα βίας.

Και από τα δύο άκρα

Η βία προέρχεται και από τα δύο πολιτικά άκρα. Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου ρίχνουν ευθύνες στο ακροδεξιό κόμμα AfD ότι με την εμπρηστική του ρητορική κυρίως κατά των ξένων τροφοδοτεί τη βία. Αλλά και στελέχη του AfD δέχονται επιθέσεις από μέλη του ακροαριστερού, αντιφασιστικού χώρου. Πάντως, αν υπολογιστούν όλες οι μορφές αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένων των απειλών και της δυσφήμησης, οι Πράσινοι με 1.219 επιθέσεις το 2023 είναι μακράν το κόμμα που δέχτηκε τις περισσότερες, ενώ πολιτικοί του AfD δέχτηκαν 478.

Οι τελευταίες επιθέσεις, όπως αυτή εναντίον του υποψήφιου ευρωβουλευτή του SPD Ματίας Εκε, δείχνουν μια διάχυση ακροδεξιάς βίας στην κοινωνία. Η συνοικία Στρίσεν της Δρέσδης, όπου δέχθηκε την επίθεση ο Εκε, είναι μια μεσοαστική περιοχή στην πρωτεύουσα της Σαξονίας. Τα τελευταία 3-4 χρόνια, λένε οι κάτοικοι σε τοπικά μέσα, έχει σημειωθεί μια σημαντική αλλαγή στη γειτονιά: ακόμη και παιδιά από προστατευμένο περιβάλλον έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί και έχουν αναπτύξει εξαιρετικά επιθετική συμπεριφορά. Προσβάλλουν αδιακρίτως και βιαιοπραγούν, μπορεί να χαιρετούν ανοιχτά «Χάιλ Χίτλερ».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ